Opleiding & Ontwikkeling is het vakblad voor HRD-professionals. In het decembernummer is een artikel van mij geplaatst over Moodle. Dit is een introductieartikel en voor iedereen die overweegt om de open source leeromgeving Moodle in te zetten wellicht interessant om te lezen.
De titel is ‘Hoe smaakt Moodle?‘ en in het artikel wordt ingegaan op de vraag wat Moodle is en wat Moodle kan betekenen voor u en uw organisatie. Er worden praktische voorbeelden en een aantal implementatietips gegeven. Er wordt duidelijk besproken wat de kenmerken zijn van open source software en de didactische mogelijkheden komen aan bod.
Download het artikel ‘Hoe smaakt Moodle?’ (PDF, 283 KB), reacties zijn altijd welkom!
Update: Op Moodlefacts.nl is een blogpost over dit artikel verschenen.
[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Marcel de Leeuwe , Imraan Nanhekhan. Imraan Nanhekhan heeft gezegd: @evivantiel "Hoe smaakt Moodle?" Gepubliceerd in vakblad Opleiding & Ontwikkeling http://bit.ly/f90mmu […]
[…] de Leeuwe laat (gelukkig!) weer van zich horen. Hij heeft het artikel ‘Hoe smaakt Moodle?’ geschreven welke vorige maand is geplaatst in Opleiding & Ontwikkeling, het vakblad voor […]
Hai Marcel,
Erg mooi artikel. Ik schrijf voor Intergamma een memo waarin ik gemaakte keuzes rondom onze ELO en mijn visie op de ontwikkeling van onze ELO toelicht. Ik zou jouw artikel daar graag als bijlage aan toevoegen want zo duidelijk kan ik niet uitleggen wat Moodle is en dan hoef ik me alleen toe te leggen op wat de academies die we hebben gemaakt voor GAMMA en KARWEI kunnen gaan beteken.
Hoi Sigrid,
Wat fijn dat je dit artikel zo praktisch in kunt zetten bij je memo van Intergamma. Heb ik het niet voor niks geschreven!
Bedankt voor de opsteker!
Hartelijke groeten, Marcel
Dag marcel,
Een goed artikel dat zeker interessant is voor mensen die nog weinig van moodle afweten.
Je verwijzing naar het behaviorisme en socio-constructivisme (wat wel moet worden genoemd) zal niet-onderwijskundigen waarschijnlijk niet bekend voorkomen, maar is voor mij wel een heel interessant punt. Heb jij enig idee in hoeverre Moodle volgens het behavioristisch model wordt ingezet en in hoeverre de socio-constructivistische benadering de ruimte krijgt?
Ik heb zelf het idee dat binnen bedrijven minder ruimte is voor het socio-constructivistisch model, terwijl een goed kennismanagement daar juist gaat om het faciliteren van informeel leren en learning on the job.
Beste Tobi,
Je hebt absoluut gelijk dat zeer veel bedrijven volgens een behavioristische manier met e-Learning en ook met Moodle werken. Zeker als ze nog niet zo lang en intensief met e-Learning bezig zijn.
Ik heb geen cijfers voor je maar uit mijn ervaring blijkt dat hoe langer bedrijven met Moodle werken, hoe meer sociaal-constructivistische werkvormen een rol gaan spelen. Dan komt ook expliciet informeel leren aan bod. Shell is hier een goed voorbeeld van (heb ik een project gedaan) en ook bij Swets (http://www.stoas.nl/stoas_com/1320340fca8d45e6b553f852c274cb36.php
Zelf betrek ik altijd deze aspecten erbij, o.a. bij SeniorWeb (zie ook https://www.leerbeleving.nl/2009/11/25/online-leren-met-senioren/ en https://www.leerbeleving.nl/2009/02/28/e-learning-voor-senioren/ ) en bij een Europees onderzoeksproject.
Hartelijke groeten, Marcel
Dag Marcel,
Dank voor je reactie.
Het project dat je bij Swets hebt gedaan klinkt erg interessant.
Toch zit daar ook veel formeel leren bij. Kun je ook wat vertellen over het informeel leren dat daar plaatsvindt? Of is dat iets teveel een kijkje in de keuken?
Dag Marcel,
Ik krijg de O & O altijd wat later dus dank dat het te downloaden is.
Ik ga het dus nog lezen, je kennende verwacht ik een boeiend en gedegen artikel.
Sterkte met je behandelingen !
Hartelijke groet,
Cas
Hoi Cas,
Dank voor je reactie en ik ben benieuwd wat je van het artikel vindt. Dank je voor je wensen, het gaat al de goede kant op.
Hartelijke groeten, Marcel