mei 03

De afgelopen 9 weken heb ik een intensieve online training gevolgd: ‘Minder moe bij kanker’. Voor mij een uitgelezen kans om eens als deelnemer te proeven van een online training! Deze training wordt verzorgd door het Helen Dowling Instituut en is specifiek ontwikkeld voor kankerpatiënten. Zie voor informatie over de online training de  website:
https://www.mindermoebijkanker.nl

In die 9 weken ben ik in een online omgeving zeer intensief aan de slag gegaan om beter met mijn vermoeidheid om te gaan. In de training maakte ik gebruik van PDF’s met achtergrondinformatie en oefeningen, verder van audiobestanden met yogaoefeningen, meditaties en lichaamsverkenningen en vulde ik iedere dag een uitgebreid online dagboek in aan de hand van concrete thema’s en vragen. Elke week kreeg ik zeer uitgebreide en persoonlijke feedback (in de vorm van een mail) van een therapeut.

Een uitgebreide videoreview zie je hieronder. Klik het vooral schermvullend. Ook zinvol voor e-Learning ontwikkelaars. Dit is namelijk een training zonder flashy WBT maar het raakt wel de kern en biedt een waardevolle en intensieve leerbeleving!

Eindwaardering


11 Responses to “Review online training ‘Minder moe bij kanker’”

 1. Nathalie schreef:

  Hoi Marcel,

  Dankjewel voor je grondige evaluatie van de training met zeer waardevolle conclusies. Naast de professionele input vind ik het fijn je weer eens te zien (al is het maar digitaal).

  Groeten,
  Nathalie

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Nathalie,

   Dank je voor je reactie en ook erg fijn om weer even met jou in contact te zijn! (al hoor indirect in het Moodle circuit het een en ander over je 😉 Hoop dat het met jou erg goed gaat.

   Hartelijke groeten, Marcel

 2. Maurice Perdon schreef:

  Hoi Marcel,

  Goed je weer te zien en te horen. En een hele mooie review, petje af!

  Groeten,

  Maurice

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Maurice,

   Ook goed om jou te ‘lezen’ 😉 Ik denk de laatste tijd steeds meer terug aan Noordhoff Uitgevers omdat ik steeds meer educatieve concepten etc. ontwerp voor de iPad. De rol van uitgevers komt dan al vlug naar voren. Ben zelf erg benieuwd naar de rol die Noordhoff wil/kan spelen hierin. Dus als je iets hebt dan review ik het graag! 😉

   Hartelijke groeten,

   Marcel

 3. Ha Marcel, wat leuk dat je je scherm en jezelf ziet op webcam! Ik ben benieuwd welk programmaatje je hiervoor gebruikt hebt?

  Verder heb ik de module denk je slank gevolgd om eens te kijken hoe ze grootschalige (en goedkope!) training aanpakken, was ook best leuk.

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Joitske,

  Leuk om je ook hier terug te zien! Om dit schermfilmpje te maken heb ik (op mijn Mac) het programma ScreenFlow gebruikt. Zie http://www.telestream.net/screen-flow/overview.htm Alternatieven voor de PC die je waarschijnlijk kent zijn Captivate en Camtasia. De laatste is overigens ook in Mac-variant te gebruiken.

  Overigens heb ik in dit filmpje de mogelijkheden van ScreenFlow maar minimaal gebruikt. Met name de mogelijkheden om in te zoomen en effecten toe te kennen zijn interessant en maken een schermfilmpje duidelijker. Zie voor voorbeelden hiervan de url die hierboven staat.

  Ben wel benieuwd naar je Denk je slank cursus. Was dat alleen informatie consumeren of waren er ook opdrachten bij?

  Hartelijke groeten,

  Marcel

 5. Ha Marcel, dank je wel, ik heb ook een mac, dus zet het op mijn lijstje van ooit-eens-uit-te-proberen tools. De cursus denk je slank had filmpjes en opdrachten, zoals je einddoel formuleren, opschrijven wat je eet etc. Het leuke ervan was dat je anoniem met iemand werd gekoppeld als je wilde. Ik heb dat gedaan en we stuurden elkaar 2-3 keer per week mails. Zonder elkaars email te kennen, via de site. Aan het einde kon je emails uit wisselen maar dat hebben wij niet gedaan. Dit was een mooie ondersteuning! (en ik was 4 kilo kwijt :).

  Het Forum echter vond ik heel slecht. Ik heb hier ook over geblogd: http://www.joitskehulsebosch.nl/2010/02/16/een-forum-als-een-grafitti-muur/

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Joitske,

   Dat koppelen van twee deelnemers (anoniem) zodat je elkaar kunt steunen vind ik wel een mooie optie die in die cursus werd aangeboden. Dat buddy-systeem zie je wel vaker terug (o.a. in de verslavingszorg). Mooi als dat dan ook functioneel ondersteund wordt. Raar dat de openheid van het forum daarmee weer in strijd is. Daar is duidelijk minder goed over nagedacht en de tips die je in je blogpost geeft lijken me heel bruikbaar. Groepsgevoel (tegelijk beginnen) en besloten karakter is essentieel.

   Bedankt!

   Hartelijke groeten, Marcel

 6. Cas schreef:

  Hallo Marcel,

  Goed om te zien dat je weer aktief bent.
  Indrukwekkende screencast, heldere recensie met persoonlijke touch. Fijn dat simpel (niet negatief bedoeld) toch o zo effectief kan zijn.

  Groeten

  Cas

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hallo Cas,

   Ik begin het leven weer een beetje op te pakken ja, fijn om alweer bijna terug te zijn!

   En inderdaad denk ik dat we zeker ook met e-Learning ons echt moeten richten op de kern: hoe creeer ik een waardevolle en betekenisvolle leerervaring. Daarbij moeten vragen naar de techniek en hippe werkvormen later worden beantwoord. Leren is geen kunstje en hoeft niet complex te zijn qua opzet of middelen.

   Hartelijke groeten, Marcel

 7. […] keer was in 2011 toen ik veel gemediteerd heb in het kader van het herstellen van kanker. Zie ook mijn blogpost over de online training die ik destijds heb gevolgd waar meditatie een belangrijk onderdeel vormde. Meditatie heeft me toen […]

Leave a Reply

preload preload preload