feb 28

Bijna 10 jaar verzorg ik als vrijwilliger didactische trainingen voor SeniorWeb. Bij SeniorWeb geven (2300!) vrijwilligers swcomputerlessen aan senioren. Jaarlijks leren zij meer dan 55.000 vijftigplussers omgaan met de computer en internet. Dit gebeurt op 350 locaties verspreid over het hele land.

Hoewel de vrijwilligers een rijke levenservaring hebben zijn er veel die nog een beperkte didactische kennis en ervaring hebben. Het was altijd een feest om de train-the-trainer sessie te verzorgen.

Leren door te doen

Uit dit leuke project ontstond op een gegeven moment ook een boek over didactiek dat door Jan Diepenbroek en mij geschreven is. Probleem blijft dat je met didactische vaardigheden echt moet oefenen en moet vertalen naar je eigen lespraktijk. Een boek lezen is dan niet voldoende. In de training lieten we mensen echt aan de slag gaan. Vaak werden voorbeeldlessen op video gezet en middels allerlei praktijkopdrachten werd de theorie omgezet in praktische vaardigheden.

Bereik was het probleem

Met meer dan 2000 vrijwilligers hebben we echter een logistiek probleem. We kunnen niet met 2 mensen zo’n grote groep bereiken. Er zijn een paar trajecten geweest waarbij we een ’train-the-trainer-trainer-training’ verzorgde. šŸ˜‰ Het was de bedoeling dat deze mensen in tweetallen zelf de didactische trainingen gingen verzorgen. Van het sneeuwbaleffect waarop we hadden gehoopt was echter geen sprake.

We hebben nu een alternatief: we gaan ook een online training geven.

Opzet online didactische training

We gaan over een paar weken starten met de training waarbij een start- en slotbijeenkomst wordt gecombineerd met 6 online blokken. In elk blok hebben we verschillende fases en activiteiten. Deze online leeractiviteiten vinden voornamelijk plaats in een Moodle omgeving. Daarnaast gebruiken we webcams, Creative Vado camera’s (voor opnemen proeflessen), MindMeister (online mindmaps) en DimDim (virtuele klas).

Ook in deze opzet gaan we dicht tegen de praktijk aanzitten en creƫren we een veilige en inspirerende leeromgeving waarbij mensen met en van elkaar leren. Ik ben erg benieuwd of er nog erg specifieke zaken naar voren komen wat betreft e-Learning voor deze groep.

Mocht je nog ideeƫn hebben over leuke online activiteiten of bronnen over didactiek dan hou ik me van harte aanbevolen!

schema

2 Responses to “e-Learning voor senioren”

 1. alain dhaene schreef:

  Bekijk de site http://www.toll-net.be eens. Dat is een netwerk dat ondersteunend is voor organisaties die te maken hebben met e-learning. Een van de activiteiten is het opzetten van cursussen (6 weken durend) voor e-didactiek.

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hallo Alain,

  Leuke initiatieven zeg! Mooi idee en zo te zien ook nog goed uitgewerkt. Hoewel de cursus verschilt van die van ons zijn er wel wat overeenkomsten. Maar de SeniorWeb training die ik nu geef gaat niet over e-didactiek maar over de didactiek voor het geven van computercursussen voor senioren. En deze keer doen we de training dus online.

  Ik heb ook wat van de vrij toegankelijke WBT’s bekeken (en gedownload) die met eXe zijn gemaakt. Voor alle lezers van dit blog: die zijn zeer de moeite waard. Zie
  http://www.toll-net.be/boek/download

  Bedankt voor je tip Alain!

  Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload