feb 27

Jay Cross, de koning van het informele leren (zie ook zijn blog) biedt sinds kort ‘leeractiviteiten’ aan die ik volg. Ik weet niet zo goed hoe ik het anders moet noemen. Het is geen cursus maar een verzameling vragen die je automatisch krijgt voorgeschoteld. Cross maakt in deze gratis cursus gebruik van de website SpacedEd. Een mooie manier van leren.

De site SpacedEd is gebaseerd op Spaced Education. Zelf zeggen ze hierover:

Spaced education is a novel method of online education developed and rigorously investigated by Dr. B. Price Kerfoot (Associate Professor, Harvard Medical School). It is based upon two core psychology research findings: the spacing effect and the testing effect. In more than 10 randomized trials completed to date, spaced education has been found to:

 • Improve knowledge acquisition,
 • Increase long-term knowledge retention (out to 2 years),
 • Change behavior,
 • Boost learners’ abilities to accurately self-assess their knowledge.

Wikipedia schrijft over Spaced Learning het volgende:

Spaced learning is a teaching method in which the educational content is repeated three times, with two 10-minute breaks during which physical activity is performed by the students.

Wel wat apart dat het net een andere uitleg is met andere wetenschappers maar het gaat om het principe van herhaling. En dat is een nogal stabiele factor in ons begrip over leren, daar kunnen we iets bij voorstellen.

Vragen en feedback

Jay Cross is nu gestart met een reeks vragen rondom informeel leren. Met een interval (die zelf gekozen kan worden) krijgt u een vraag per mail.

Na een klik in de mail komt u op de SpacedEd website en wordt de meerkeuzevraag (variant 1 goed of meerdere goed zijn mogelijk) beantwoord:

Er wordt direct feedback gegeven:

Vervolgens krijgt u inzicht in de antwoorden van andere lerenden die deze vraag hebben beantwoord en u krijgt de mogelijkheid om extra uitleg te krijgen, al dan niet op dezelfde pagina. Ook kunt u hier ervoor kiezen om deze vraag NIET meer voorgeschoteld te krijgen:

Na het beantwoorden van de vraag, of meerdere vragen, komt u in het overzichtsscherm waar u ook direct wat instellingen kunt veranderen:

Waarom interessant?

Zelf volg ik nu twee ‘cursussen’ en ik merk dat het me weinig tijd kost en toch aan het denken zet. Op een paar momenten ben ik echt het verdiepingsmateriaal gaan gebruiken. De inhoud van Jay Cross vind ik aardig maar ook een praktische cursus (over iPhone) blijkt me toch veel leerwinst op te leveren.

Het is een adaptieve manier van leren die snel en aardig werkt. De website werkt prettig, met voldoende instellingsmogelijkheden en niet alleen kunt u er vele gratis cursussen volgen maar de Spaced Learning methode kunt u met deze website ook eenvoudig zelf inzetten. Een cursus is snel gemaakt. Gewoon proberen dus!

2 Responses to “Spaced Learning (via Jay Cross)”

 1. Hoi, ik volg ook Jay’s blog en heb me ook opgegeven voor spaceed. Ik vond het juist een heel irritante manier met goede en foute antwoorden. (soms nogal arbitrair). Verschil in voorkeur denk ik!

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Joitske,

  Heb je ook nog andere inhoud gedaan via SpacedEd? Ik ben het met je eens dat de inhoud van de cursus van Jay Cross niet geweldig was (vandaar mijn betiteling ‘aardig’). Ik heb in een review op SpacedEd ook opgemerkt dat het wel erg veel feitenkennis was en die was ook nog eens met een sterke focus op de VS. Wel vond ik de interactie tussen Jay en de lerenden (via opmerkingen onder feedback van de vragen) waardevol. Ook daar werd opgemerkt dat er wat arbitraire zaken bijzaten.

  Maar de methodiek vind ik wel de moeite waard. De andere cursus (over de iPhone) die ik heb gedaan zat wat beter in elkaar en ik ben nu zelf ook een cursus aan het maken. Goed om eens te proberen.

  Bedankt voor je reactie!

  Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload