En er is weer een IPON-winnaar: TeachMeet! Op meerdere manieren wist Fons van den Berg (zie ook zijn blog) weer een succes te maken van deze inspirerende ‘unconference’. Niet alleen won TeachMeet een IPON-award, ook hebben veel mensen een heleboel energie gekregen van deze bijeenkomst.
Kort en extreem kort
De korte (7 minuten) en hele korte (2 minuten) presentaties zorgde voor een dynamisch geheel waarin vele verschillende onderwijsaspecten een plek kregen. Van een geavanceerde inzet van Google Earth, het Apple concept van Challenge based learning, hoogbegaafdheid, 23onderwijsdingen tot een prachtige film van Edvard Spaapen. En dan heb ik het nog niet over de rest gehad.
Digital storytelling
Jammer dat ik niet na de film van Edvard kwam want het was een prachtig voorbeeld van digital storytelling, het thema van mijn presentatie. Hier werd direct duidelijk hoe je met een persoonlijk verhaal een boodschap kunt overdragen. Met enkel het gebruik van foto’s en tekst lukt het om een goed en sterk verhaal te vertellen.
Wat ik niet kon vertellen
Door de tijdsdruk zijn een paar dingen afgevallen in mijn presentatie. Hoewel je hieronder mijn presentatie ziet wil ik ze graag toelichten:
- digital storytelling vertelt vaak vanuit een persoonlijk standpunt;
- vaak worden foto’s gecombineerd met gesproken tekst en muziek;
- emoties spelen een belangrijke rol;
- kernwoorden zijn Persoonlijk, Authentiek, Verhaallijn, Multimedia.
Een voorbeeld heb ik achterwege gelaten: bij justitie zijn we bezig geweest om gedetineerden digital stories te laten maken over hun verleden en ook toekomstig leven. Hiermee worden ze geprikkeld om over de eigen historie na te denken, dit is voor veel gedetineerden moeilijk.
Waarom digital storytelling?
Het is een eenvoudig maar krachtig concept dat zowel door onderwijsmakers (leerkrachten, docenten, uitgevers) gebruikt kan worden als door lerenden. Met name als lerenden zelf een digital story maken dan ligt een krachtige leerbeleving in het verschiet. Verhalen kunnen je raken en mits goed gemaakt kunnen ze je sterk bijblijven. Welke verhalen zijn bij jou bijgebleven? Misschien ken je nog wel verhalen van 20 jaar terug!
Aanraders als je meer wilt weten?
Je kunt natuurlijk op deze blog kijken, er staan mooie voorbeelden op. Zie hiervoor de tag Storytelling.
Ook is er een aantal erg goede boeken waarin storytelling een rol speelt. De boeken die ik heb gelezen en die aanraders zijn staan hieronder. Alleen het laatste boek gaat helemaal over digital storytelling in het onderwijs maar de andere boeken bevatten goede stukken en prikkelende voorbeelden/uitleg over digital storytelling.
- De Plakfactor (zie gratis e-course hierover en bestellen bij de Volkskrant)
- Johnny Bunko (zie info op de site en bestel bij Bol.com)
- A Whole New Mind (zie info op wikipedia en bestel bij Bol.com)
- Digital Storytelling in the Classroom (zie info op de website van de auteur en bestel bij Bol.com)
De video-impressie volgt later! Fons en anderen: bedankt voor de inspiratie!
[…] bij collega edu-bloggers is er al het nodige geschreven over de TeachMeetNL. Kijk maar eens bij Marcel, Karin, Willem (1, 2 en 3), Annet, Gerard (die met beide hoofdprijzen aan de haal ging), Wytze. Heb […]
Ik vond het een prachtig toeval dat juist eerst jij en daarna Ed aan de beurt was, jij vertelde over de kracht van digital storytelling en de film van Edvard kwam er achteraan, alsof het zo moest zijn.
@ Karin,
Ja, de film van Edvard vond ik echt heel treffend, het was voor mij mooi geweest als ik net na hem was geweest maar met zo’n uitsmijter is er natuurlijk niks te klagen!
Het was een mooi event!
Marcel
Ik sluit me aan bij Karin: mooie presentatie weer Marcel. En inderdaad een prachtige toeval dat jou presentatie en die van Edvard helemaal op elkaar aansloten.
@ Fons,
Dank je wel Fons. Ik heb overigens nog gezocht of ik de film van Edvard terug kon vinden maar volgens mij moet ie nog verschijnen. Ik heb ook nog heel leuk met hem nagekletst en we hebben afgesproken dat ik feedback geef op zijn volgende film. Daar kijk ik erg naar uit!
Hartelijke groeten, Marcel