apr 05

In het basisonderwijs zijn elektronische leeromgevingen zoals die gebruikt worden in het bedrijfsleven of op hogescholen nog niet heel gangbaar. Daarom werd ik geprikkeld door een post van Hans de Zwart (Moodle goeroe) over een leerkracht op een basisschool die de open source leeromgeving Moodle intensief gebruikt. Dankzij deze tip maakte ik kennis met de enthousiaste Jaap Marsman (zie Plaxo-profiel).

elo

Groep 6/7 en groep 8
Jaap geeft dit jaar aan groep 8 les en is vorig jaar begonnen met Moodle. Op de CBS de Wegwijzer geeft Jaap op inspirerende manier vorm aan een integratie van ICT in het onderwijs. Op een hele gevarieerde manier zorgt hij voor echte leerbelevingen. Hij laat kinderen podcast maken, weblessen, virtueel pianospelen en nog veel meer. De energie en tijd die Jaap hierin heeft gestopt zijn direct zichtbaar. Overigens wordt Jaap hierin bijgestaan door enkele collega’s en zelfs de leesouders zorgen voor een gevulde leeromgeving.

Ouders zijn connected
Niet alleen de betrokkenheid van de kinderen was iets wat me bijbleef maar ook aan de ouders is gedacht. Ouders kunnen ook inloggen en zien wat hun kind doet. Afspraken (huiswerk), resultaten van repetities, en zelfs een portfolio kan geraadpleegd worden. Hoewel de ouders van deze school niet gemiddeld zijn, kan ik me voorstellen dat de betrokkenheid verhoogd kan worden door dit soort omgevingen.

De video’s spreken voor zich
Hieronder 2 verschillende video’s, in de eerste laat Jaap wat onderdelen zien van zijn leeromgeving en in de tweede stel ik hem wat vragen.

Jaap, erg bedankt voor je gastvrijheid en je enthousiaste inzichten! Een mooi voorbeeld hoe het leren echt verrijkt kan worden met behulp van ICT.

14 Responses to “Moodle op de basisschool”

 1. johannes schreef:

  Inspirerend voorbeeld, wie volgt?

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Johannes,

  Maar vergis je niet in de hoeveelheid werk die hier verzet is. Jaap stopt er ontzettend veel tijd (en kunde, passie en liefde) in. Deels komt dat omdat er nog weinig content is die kant en klaar kan worden gebruikt. Maar weinig leerkrachten zullen zoveel tijd aan zoiets besteden.

  Maar alle leerkrachten zijn hierbij van harte uitgenodigd om met een mooi voorbeeld te komen van de inzet van een leeromgeving in het basisonderwijs.

  Hartelijke groeten, Marcel

 3. Wilfred Rubens schreef:

  Heerlijk om dit soort enthousiaste leerkrachten in de praktijk te zien.

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Wilfred,

  Ja, het geeft mij direct energie en dan heb ik weer zin om de klas in te duiken en ook met dit soort concrete projecten bezig te zijn en het enthousiasme van de kinderen te proeven.

  Het was erg gaaf om te zien dat Jaap zo’n passie voor het onderwijs en voor de inzet van ICT had.

  Hartelijke groeten, Marcel

 5. Jaap Marsman schreef:

  Hoi Marcel,

  Helaas nu pas tijd gehad om te reageren. Jij via deze plek ook nogmaals bedankt voor jouw interesse en het prettige gesprek dat we met elkaar hebben gehad! Het terugzien van de filmpjes is wel een ervaring op zich.

  Leuk ook om hier zulke enthousiaste reacties te zien. Bedankt!

 6. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Jaap,

  Jij besteedt je tijd een stuk beter toch?! En ik wil jou bedanken voor de kans dat we je konden spreken en dat je dit met ons wilde delen. Het feit dat je op je vrije dag hiervoor naar school komt zegt al heel veel. Het onderwijs (lees de kinderen en je collega’s) kunnen erg blij zijn met je passie.

  En die passie ‘zingt’ vanzelf rond en dat wekt ook weer enthousiasme op!

  Hartelijke groeten, Marcel

 7. Timon schreef:

  Beste allemaal,

  ik ben leerkracht groep 5 en in mijn vrije tijd heb ik http://www.mijnklas.net ontworpen. al best wel wat scholen gebruiken inmiddels deze elo.

  groeten,
  timon bos

 8. Marcel de Leeuwe schreef:

  Beste Timon,

  Zo, volgens mij heb je daar flink wat tijd, passie en kunde inzitten! Ik ben erg benieuwd naar de omgeving en heb al flink wat naar de video’s gekeken. Je hebt het erg professioneel aangepakt zeg. Erg indrukwekkend.

  Heb je nog een algemeen test-account? Anders moet ik een fake-school toevoegen aan de site en dat is niet zo netjes.

  Succes met je site en misschien mag ik je eens wat vragen stellen?

  Hartelijke groeten,

  Marcel

 9. Timon schreef:

  Hallo Marcel,

  Sorry voor de late reactie, je kunt rustig een account aanmaken.
  Als je hem erna weer wist is het goed. Accounts die 2 maanden niet gebruikt worden worden automatisch gewist.

  Als je vragen stelt, graag! Dat helpt mij ook om het concept te verbeteren.

  Vr. Groeten,
  Timon

 10. Dave Hendriks schreef:

  Ben zo benieuwd naar de 2 video’s maar zie ze niet. Kan iemand me helpen? Ben erg enthousiast geworden.

 11. […] de Leeuwe heeft vorig jaar een verslag gemaakt van zijn bezoek op CBS De Wegwijzer. En ook Avetica meldt op haar site en weblog over het […]

 12. […] de Leeuwe heeft vorig jaar een verslag gemaakt van zijn bezoek op CBS De Wegwijzer. En ook Avetica meldt op haar site en weblog over het […]

 13. […] de Leeuwe heeft vorig jaar een verslag gemaakt van zijn bezoek op CBS De Wegwijzer. En ook Avetica meldt op haar site en weblog over het […]

Leave a Reply

preload preload preload