feb 28

a2

Het kan zomaar gebeurd zijn met de fantastische websites die we als vanzelfsprekend gebruiken in onze leeromgevingen. Deze week stopt Stage6 maar ook Live Mail & Messenger van Microsoft waren deze week uit de lucht. Zelf had ik last van de storing die YouTube trof vanwege de handige actie vanuit Pakistan. Opeens werd een filmpje dat ik op de blog had weergegeven, niet zichtbaar. “He?! YouTube doet het niet meer!!!!!!”, ik klonk erg verbaasd.

Plaats in de leeromgeving
Veel organisaties geven web2.0 services een flinke plaats in hun leeromgeving. Of het nu SlideShare presentaties zijn, streaming video of gedeelde mindmaps, ze worden door velen gebruikt. Een paar jaar geleden moest je alleen controleren of alle websites waar je naar verwezen had nog wel werkten. Nu is het ernstiger als er opeens een service uitvalt.

Zelf had ik vorig jaar een internationale online cursus. 350 mensen zouden op een maandag beginnen. In de Moodle-omgeving was de eerste activiteit het bekijken van een filmpje dat we zelf gemaakt hadden. Het filmpje had ik bij www.blip.tv neergezet en embed in Moodle. Maandagmorgen was de site van Blip.tv uit de lucht en op dat moment was er ondanks alle voorbereiding, een probleem voor de lerenden.

Service Level Agreement?
Bij het hosten van een leeromgeving sluiten we natuurlijk een SLA af waarin precies staat hoe vaak een back-up wordt gemaakt en wat we kunnen verwachten als er iets mis gaat. Hiervoor betaalt een klant ook. We zien e-Learning en omgevingen om kennis te delen steeds meer als bedrijfskritisch. Maar met de web2.0 sites worden dit soort afspraken niet gemaakt. Vaak gaat het om gratis diensten bij bekende en grote aanbieders. Maar wie had verwacht dat YouTube er uit zou liggen deze week?

Zelf heb ik alle bestanden die ik online deel (via SlideShare, Google Docs, YouTube, MindMeister, ZoHo, etc.) ook lokaal staan. Ik ben erg benieuwd hoe andere e-Learning ontwikkelaars/ontwerpers met deze onzekerheid omgaan. Het is goed om over dit risico na te denken.

11 Responses to “Vertrouwen we teveel op web2.0?”

 1. Willem schreef:

  Zo’n bericht doet het natuurlijk goed. Helemaal met de suggestie dat het “ook al” in de krant stond:-)
  Een kleine nuancering is op z’n plaats. De storing bij Microsoft was ernstig, maar betrof alleen accounts in Amerika.
  Dat zeer veel scholen gebruik maakten van Stage 6 is nieuw voor mij en ik vraag me af waar je zo’n uitspraak op baseert? Uit de Volkskrant begreep ik dat de site vooral ook gebruikt werd voor het delen van illegale film(pje)s.
  Maar je hebt absoluut een punt, dat staat niet ter discussie!
  Slideshare is vaak lastig te bereiken en ik ben heel gecharmeerd van de mogelijkheden van Scribd.com, maar verwacht daar straks ook performance problemen. De storing bij Youtube hebben we zijdelings aan Wilders te danken, maar dat terzijde…
  Maar wat is het alternatief voor scholen die meer met filmpjes willen doen? Zelf hosten op een streaming server? Dat is voor lang niet iedereen weggelegd, alhoewel sommige ROC’s al hun eigen video server aan het inrichten zijn. En dan is het principe van materiaal delen ook weer weg!
  Kritische filmpjes die ik zeker beschikbaar wil hebben zet ik altijd op meer plekken neer. De filmpjes die ik op presentaties wil tonen heb ik altijd lokaal op m’n notebook staan. Maar zelfs als alle verbindingen Ên de stroom uit zouden vallen vind ik dat je als docent of presentator alsnog in staat moet zijn om zinvol een les te vullen. Vroeger had je ook een alternatief achter de hand voor het geval het stencil apparaat niet werkte. Waarom zou dat nu niet kunnen?
  Als het gaat om het embedden van materiaal in ELO’s zou je kunnen overwegen om een aantal alternatieve bronnen te noemen…

 2. Jeroen v B schreef:

  Bekend probleem Marcel.

  Ik heb zelf een tijdje terug een zelfde probleem gehad met de opname van een hoorcollege welke ik op google video had geplaatst. Dit was door het google video team als illegaal bestempeld en off-line gehaald. Het was redelijk snel geregeld dat hij weer online beschikbaar was, maar het is toch wel iets waar je rekening mee moet houden.

  Zelf denk ik dat het geen al te groot probleem hoeft te zijn. Als je het materiaal zelf gemaakt hebt zul je in de meeste gevallen een originele lokale versie hebben die relatief snel via andere sites te verspreiden is.

  Ook is het als ontwikkelaar natuurlijk mogelijk om er voor te kiezen geen gebruik te maken van een web 2.0 toepassing. Als je een filmpje omzet naar flv kun je deze ook op je eigen webserver (waarvoor wel een SLA is afgesloten) hosten.

  Het zou zelfs een optie kunnen zijn om als organisatie je eigen web 2.0 applicatie te gaan hosten. Voor weblogs, wiki’s, social netwerksites, social bookmark sites en zelfs streamingvideo sites zijn vaak ook open source (maar ook proprietary) versies te vinden die je zelf kunt hosten.

  De vraag is of de kosten van het zelf hosten en beheren van een systeem opwegen tegen het risico dat het systeem van een derde er uit ligt of niet. Dit zal een keuze zijn die afhankelijk is van de ontwikkelaar en de organisatie waarvoor het product ontwikkeld wordt.

 3. Jeroen v B schreef:

  @Willem
  Hoewel het zelf hosten van een streaming media server niet voor iedereen weg gelegd is, is het tegenwoordig ook geen “rocket science” meer. Ik denk dat hier vooral voor het onderwijs best mogelijkheden zijn die benut mogen en misschien wel moeten worden.

  Ik denk dat dit voor het onderwijs juist heel goed kan zijn. Je kunt op een eigen server natuurlijk zelf aangeven welke filmpjes wel gedeeld mogen worden (b.v. opname van hoorcolleges) en welke filmpjes niet gedeeld mogen worden (b.v. assessments van studenten).

  Ik zie hier zeker wel mogelijkheden in. Als je hier als school niet in wilt investeren maar wel mee wilt werken, dan moet je met je rekening houden met het risico dat gebruik maken van toepassingen van derde met zich mee brengt.

 4. Wilfred Rubens schreef:

  Marcel, je raakt hier terecht een punt (zoals Willem al schreef). Ik vermoed dat met name docenten, die hun eigen koers varen en de organisatie niet nodig hebben, dit risico vaak onderschatten. En dat geldt ook voor scholen die kicken op het gebruik van gratis applicaties.

 5. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Willem: ik moet je eerlijk zeggen dat ik nog nooit van Stage6 had gehoord dus het krantenartikel is echt fictief 😉 Ik ben het ook met je eens dat je niet ‘onthand’ moet zijn als iets het onverhoopt niet doet. Het blijft een didactisch hulpmiddel. Maar het wordt wel vervelend als je, zoals ik had meegemaakt, mensen enkel op afstand in een leerproces begeleidt want dan stopt het voor een belangrijk deel.

  @ Jeroen: je hebt helemaal gelijk wat betreft de mogelijkheden voor een streaming server en het zelf (laten) hosten van web2.0 toepassingen. Bij Stoas is dit geen probleem (deze services verzorgen we ook naar klanten) en ik denk dat het voor de meeste scholen ook mogelijk moet zijn. Ken je misschien ook een open source alternatief voor SlideShare functionaliteit?

  @ Wilfred: Mooi dat je na het bericht van Willem ook een post hebt geplaatst over het gebruik van Google Sites. Je raakt daar ook nog het punt van privacy. Hoewel jongeren daar geen zorgen over zouden maken is het wel een punt. Zeker als je de Tegenlicht docu over Google hebt gezien (http://www.youtube.com/watch?v=I0a0bn4xGOc)

 6. Jeroen v B schreef:

  @Marcel: Open Source Slideshare variant ken ik nog niet. Volgens mij kun je wel via Open Office Impress een export maken naar SWF formaat (toch eens even gaan testen).

  Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om de slides van je presentatie naar afbeeldingen te exporteren en deze online te zetten in een online galerie. Dit werkt wel, maar is natuurlijk niet zo makkelijk of mooi als via slideshare.

 7. Jeroen v B schreef:

  @Marcel: Net even getest. Je kunt in Open Office een PPT bestand inladen en vervolgens als SWF bestand exporteren. Dit SWF bestand kun je dan weer op je eigen server hosten.

  De kwaliteit is niet denderend (zie deze test), maar wel vergelijkbaar met die van Slideshare.

 8. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Jeroen: dank je wel voor de tip! Je levert wel flink in op de kwaliteit van de afbeeldingen maar het werkt. Overigens ook nog een interessante presentatie 😉

  Toen ik bij Fontys Interactive werkte (wat toen een apart bedrijf was) heb ik geen gebruik van de Fontys Mediatheek gemaakt. Jammer!

  Groeten en bedankt voor deze tip en het uitproberen.

 9. Jeroen v B schreef:

  @Marcel
  De kwaliteit laat idd wat te wensen over, maar misschien dat dit ook komt omdat het oorspronkelijke bestand een powerpoint bestand is welke door Open Office weer omgezet is. misschien dat dit in een bestand dat met Open Office gemaakt is beter werkt .

  Een andere tip die ik net tegen kom is het progamma iSpring (http://ispringsolutions.com/). Hiermee kun je ook powerpoint bestanden omzetten naar Flash.

  Er is een gratis en een betaalde versie van. Maar via giveaway of the day (http://nl.giveawayoftheday.com/ispring-pro/) is de betaalde versie vandaag gratis te downloaden.

 10. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Jeroen,

  Dank je wel voor wederom een fantastische tip. Ik heb direct iSpring geinstalleerd en het werkt prima. Met deze tool is het overigens zeer eenvoudig om ook Flash-filmpjes goed in PPT te krijgen.

  En alleen daarom ben ik erg blij met de oplossing!

  Hartelijke groeten,

  Marcel

 11. test iptv schreef:

  ok good

Leave a Reply

preload preload preload