Met veel plezier en grote betrokkenheid werk ik als onafhankelijk zelfstandig e-Learning adviseur en trainer. In de 20 jaar dat ik met e-Learning bezig ben heb ik vele verschillende projecten uitgevoerd in zowel het onderwijs, overheid, de zorg, non-profit als in het bedrijfsleven. De laatste jaren vooral in het bedrijfsleven, overheid en zorg.

Graag help ik u een stap verder met onderstaande activiteiten:

 • Trainen, opleiden en coachen van e-Learning professionals
 • Adviseren en ontwerpen e-Learning landschap, e-Learning concepten en begeleiden offertetraject
 • Maken videoproductie voor e-Learning

 

Trainen, opleiden en coachen van e-Learning professionals

 

Al 15 jaar verzorg ik verschillende opleidingen, trainingen en masterclasses over aspecten van e-Learning.

Ik ben ontwerper en hoofddocent van een aantal opleidingen die al vele jaren met succes worden uitgevoerd:

 • De Fontys post hbo-opleiding e-Learning. Deze opleiding is gestart rond 2000 en wordt jaarlijks uitgevoerd, soms twee keer per jaar. Het is een omvangrijke opleiding die 8-11 maanden duurt en bestaat uit 11 lesavonden, twee hands-on trainingsdagen, webinars, een excursie naar een e-Learning bedrijf en 4 opdrachten met een studiebelasting van 80 uur. Zie voor meer informatie de website van Fontys.
 • De SBO Opleiding Onderwijskundig e-Learning Ontwerper. Deze opleiding wordt sinds 2011 verzorgd, één of twee keer per jaar. Het is een korte en krachtige opleiding die een aantal maanden duurt en bestaat uit 4 lesdagen, praktische ontwerpopdrachten en webinars. Zie voor meer informatie de website van SBO.
 • Bij de SBO Opleiding Onderwijskundig e-Learning Ontwerper hoort nog een tweedaagse training Video in e-Learning. In deze tweedaagse leren deelnemers welke educatieve toepassingen je in je organisatie kunt inzetten maar ook hoe je een script schrijft, een verhaal visueel vertelt, goed filmt en monteert. Zie voor meer informatie de website van SBO.
 • Rabobankcursus Innoveren in alles wat we doen. Dit leertraject is vanaf 2011 uitgevoerd en er nemen Rabobankmedewerkers aan deel. Leren innoveren doe je door samen te leren en te werken aan een eigen innovatief idee. Het leertraject is innovatief van opzet met onder andere twee 24-uurssessies, webinars en een pitch. Zie ook de blogpost over dit traject.

Bovenstaande onderwijskundige e-Learning opleidingen verzorg ik in diverse vormen en doorlooptijden ook binnen organisaties. Deze in-company opleidingen heb ik de afgelopen jaren verzorgd bij organisaties zoals KLM, Océ, Ricoh, L’Oréal, ICM, het Trimbos Instituut, het Zeldenrust-Steelantcollege, ROC Mondriaan, Albert Heijn, UWV en Kentalis.

Kortere e-Learning trainingen, workshops en masterclasses heb ik verzorgd bij organisaties zoals Euroforum, IIR, Malmberg, Shell, CED-Groep, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Hotelschool The Hague, De Belastingdienst, SeniorWeb, Ergo Optima, Rijnstate Ziekenhuis, Spaarne Ziekenhuis, Thebe, UMC Utrecht, Nederlands Huisartsen Genootschap, Deloitte, GreenlinQdata, Medilex Onderwijs en Wegener. Hierbij is de opzet, aanpak en resultaten aangepast aan de wensen van de organisatie.

Speciale tweedaagse nascholingscursussen voor scholen heb ik onder andere verzorgd voor het DaCapo College en het Drenthe College.

 

Adviseren en ontwerpen van e-Learning landschap, e-Learning concepten en begeleiden offertetraject

 

Als onafhankelijk adviseur begeleid ik organisaties bij het definiëren van een passend e-Learning concept en het selecteren van e-Learning technologie zoals leeromgevingen, auteursomgevingen, webinaromgevingen en planningssystemen.

Ik ontwerp e-Learning concepten en e-Learning landschappen. De start vormt een business- en onderwijskundigconcept, vervolgens worden vaak de werkvormen en gewenste functionaliteiten benoemd en sommige klanten begeleid ik bij het offertetraject waarbij ik een selectie maak van geschikte e-Learning tools en e-Learning partners en tot de keuze het proces organiseer inclusief de communicatie met partners/leverancier. Als geen ander ken ik de markt, weet ik wat echt werkt en weet ik businessbehoeftes van een organisatie te koppelen aan passende oplossingen.

Dit advies heb ik de afgelopen jaren gegeven bij organisaties zoals Euroforum, SVO, CPO, De Zonnebloem, Kadaster, De Sociale Verzekeringsbank, DJI, Louweret & Partners, Malmberg, Search Opleidingen, KLM, Medicore, Plus supermarkten, SNS Reaal, Basic-Fit, Spirit! en Wegener.

 

Maken videoproductie voor e-Learning

 

Mijn eerste kennismaking en werkervaring met video in e-Learning dateert uit 1993. Sindsdien is video alleen maar belangrijker geworden. Dat zie ik terug bij klanten en bij de trainingen over video in e-Learning die ik verzorg. Naast het verzorgen van deze praktische videotrainingen maak ik zelf ook videoproducties. Hierbij denk ik mee over de didactische kracht en bedenken we een passende vorm, maak ik desgewenst een script, en film en monteer ik. Het is altijd e-Learning gerelateerd en de vorm verschilt, voorbeelden:

 • vastleggen learning events en maken impressies (zie hieronder)
 • interviews met e-Learning professionals
 • portretten van professionals
 • verhalen van klanten over e-Learning concepten
 • verhalen van klanten over implementaties (om draagvlak te creëren)

Dit heb ik gedaan voor organisaties als PAT Learning Solutions, Ergo Optima, Rabobank, Fontys, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en SBO.

Zie voor een aantal publiek toegankelijke resultaten mijn Vimeo pagina. Ik ben opgeleid als camerajournalist (OpenStudio) en heb daarnaast opleidingen gevolgd bij Frans Bromet en bij de MEDIAacademie in Hilversum.

 

Wat kan ik niet voor u doen?

 

ScrumMasterAls u iemand zoekt die enkel een idee uitvoert zonder er met een kritische en onderwijskundige blik naar te kijken dan ben ik niet de juiste persoon. Als u denkt dat e-Learning weinig voorstelt en weinig expertise vergt, dan hebt u me niet nodig. Als u het leerrendement en het effect op de organisatie niet belangrijk vindt dan vind ik het project ook weinig interessant. Verder ben ik geen programmeur (al kan ik de brug vormen en snap ik ze), ben ik te duur voor het volschrijven van honderden schermen en bied ik vooral meerwaarde als u openstaat voor een nieuwe (maar realistische) oplossing. Hoewel ik met veel plezier Certified ScrumMaster ben, ben ik absoluut niet in de wieg gelegd voor het managen van grote projecten. Ik hou meer van iteratieve praktische sessies dan van het invullen van spreadsheets. Daar ligt ook mijn kracht.

Neem met me contact op voor een vraag, een vrijblijvende offerte of een inspirerende afspraak.

Lees hier de Algemene voorwaarden Leerbeleving (pdf, 248 KB). Deze zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te ‘s-Hertogenbosch.

preload preload preload