mei 08

Op dit moment bieden veel leveranciers tools gratis aan of ze verlengen de duur waarop je een probeerversie kunt gebruiken naar soms wel 90 dagen. De eerste weken tijdens de Coronacrisis kreeg ik veel vragen over tools. Welke tool moeten we nu gebruiken om SNEL met GOED leermateriaal of INTERACTIEVE leerprocessen te komen? Het is verleidelijk om nu een gratis tool te kiezen maar is dat wel een goede keuze? Kost een tool misschien heel erg veel moeite om te leren? Of is het werken met zo’n tool erg arbeidsintensief?

 

Laaghangend fruit

In mijn opleidingen (SBO Opleiding onderwijskundig ontwerper en de Avans Plus postbachelor opleiding e-Learning) heb ik het altijd over het “laaghangend fruit“. Wat zijn de keuzes die veel rendement opleveren en die weinig moeite of geld kosten om in te zetten?

Ik besloot om een interactieve infographic te maken over e-Learning tools. Bij KLM heb ik samengewerkt met het bedrijf Digital Chefs. Zij hebben de performance support app bij KLM gemaakt en waren bereid om het technisch te realiseren. Heel fijn want nu werkt de site perfect op zowel PC, tablet en smartphone. De user interface is weer goed doordacht en eenvoudig. De inhoud delen we met een Creative Commons licentie, dus voel je vrij om te kopiëren en te hergebruiken.

 

Opzet interactieve infographic

Op de horizontale as vind je de tijd en vaardigheden die het kost om een tool te gebruiken. Hoe verder naar rechts, hoe moeilijker een tool is en hoe meer tijd het kost om er iets mee te maken.

Op de verticale as vind je de kosten die gemoeid zijn met een tool. Hoe verder naar boven, hoe hoger de kosten.

Dan hebben we drie verschillende categorieën:

 • Rode appels: deze tools zijn klaar om geplukt te worden. Je kunt ze snel inzetten, zonder veel kosten en ze zijn eenvoudig te gebruiken.
 • Oranje appels: deze tools zijn iets ingewikkelder en kosten meer tijd en vaardigheid om te gebruiken. Zijn ook wat duurder.
 • Gele appels: deze tools zijn complexer om te gebruiken, kosten veel meer tijd om iets mee te maken en zijn ook duurder.

 

Ga naar https://lowhangingfruit.info en laat me weten wat je ervan vindt!

4 Responses to “Handige interactieve infographic: Online learning tools – Laaghangend fruit”

 1. Luc Dirix schreef:

  Xerte , zou ik ook toevoegen . Gratis en vele mogelijkheden. Ondersteuning zowel in België als in Nederland

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Beste Luc,

   Dat is inderdaad wel een goeie. In welke categorie zou jij hem plaatsen? Bij Rapid authoring (10) of bij Authoring tools (14)?

   Bij het Summa College in Eindhoven gebruiken ze ook erg graag Xerte en ik ben helemaal fan van Toll-net. Zelf heb ik al heel erg lang niet meer deze tool gebruikt.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 2. Arnout Vree schreef:

  Hoi Marcel,

  Mooi en goed overzicht! Ik mis H5P bij rapid authoring (10) en/of authoring tools (14). Nu staat deze alleen bij interactieve video (5), maar H5P kan zoveel meer. Er zijn nu 43 (!) interactieve contenttypes.

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Arnout,

   Dank je voor je reactie! Daar heb je gelijk in. Ook ik ben fan van H5P maar de lijst bevat 5 voorbeelden per tool en daarbij ben ik niet uitputtend. Ik weet zelf niet goed waar hij precies zou passen. Authoring tool niet qua beperkte vrijheid die je hebt.

   Mooi aan H5P is dat je het ook kunt combineren met bijvoorbeeld een zelfstudiemodule door de H5P interactie te embedden. Ook als je geen Moodle hebt (of Drupal/WordPress/etc.) door met h5p.com een betaalde versie af te nemen.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

Leave a Reply

preload preload preload