feb 19

Jeroen van Beijnen (zie de blog waar Jeroen voor schrijft) gaf in de comments op mijn eerder post aan dat voor het maken van 3D afbeeldingen Google SketchUp ook zeker een aanrader is.

Google SketchUp is zeker een mooie tool. Voor de afwisseling is dit geen online tool. De applicatie kun je downloaden voor Windows of de Mac. Er is een gratis versie en Pro-versie.

SketchUp
De interface

Simpel?
Het is een applicatie die eenvoudig te gebruiken is. De knoppen wijken wel wat af van de grafische applicaties die u meestal gebruikt maar het spreekt voor zich. Opmerkelijk is de goede manier die geboden wordt om het programma te leren kennen. Er zijn tutorials (met screencasts), voorbeelden, een Quick Reference, een Google Groups Community
(met een actieve groep gebruikers met duizenden berichten).

Heel goed vind ik de mogelijkheden waarmee het programma de gebruiker helpt: er is een venster, de ‘instructor’, te zien waarin informatie wordt getoond over de handeling waar u op dat moment mee bezig bent. Precies de goede info op het juiste moment!

Wat kun je ermee?

Het resultaat kunt u in Google Earth plaatsen. Daarnaast kunt u gemaakte objecten ook delen met anderen in de ‘3D Warehouse’. Uit deze database kunt u ook met enkele klikken objecten importeren in uw eigen omgeving. Geweldig leuk om op deze manier een snelle start te maken. Het toevoegen van objecten, ze modificeren, een schaduw geven, het gaat allemaal redelijk eenvoudig. In de gratis versie van SketchUp kunt u het bestand niet alleen als 3D Google Earth object exporteren maar ook als 2D object in o.a. JPEG-formaat.

Een mooie omgeving die prima in leersituaties kan worden ingezet. Heeft u het al eens gebruikt in een educatieve context? Laat het me weten! Heeft u Google SketchUp nog nooit gebruikt dan kunt u het hier downloaden.

jpeg
Een export als JPEG

Update: Jeroen liet in de comments nog een goed voorbeeld zien wat hij zelf gemaakt heeft. Het is een visuele instructie die bij de scouting gebruikt wordt.

11 Responses to “Google SketchUp, uw tool?”

 1. Jeroen v B schreef:

  Hoi Marcel
  Ik heb er zelf binnen het onderwijs geen ervaring mee, maar heb het al een paar keer gebruikt om ontwerpen en zelfs bouwtekeningen mee te maken.
  Op het weblog van Kaj Rietberg staat wel een post over het gebruik van Sketchup voor kinderen met autisme http://www.kajrietberg.nl/?p=314

  P.s. ik heet overigens geen bakker van achter (mocht je sketchup aan de hand van mijn reactie uitgeprobeerd hebben) 😉

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Jeroen,

  Mooi voorbeeld van de scouting! Dat is een duidelijke manier om instructie te geven. Ik ben er net achtergekomen dat je achternaam Van Beijnen is en dat je bij Fontys werkt. Ik hoop dat ik nu de correcte gegevens heb? Excuses voor de vergissing en bedankt voor de tip over SketchUp!

  Hartelijke groeten,

  Marcel

 3. Jeroen v B schreef:

  Hoi Marcel,
  Dat ben ik idd. Maar maakt niet uit hoor. Er zijn ergere mensen om mee verward te worden 😉

 4. Peter Faulhaber schreef:

  Hoi Jeroen en Marcel,

  De tekening van de scouting. Daar kan IKEA nog wat van leren en al die andere bedrijven met bouwpakketten.

 5. Erik de Bakker schreef:

  nu je het zegt: inderdaad uitstekende ondersteuning. Zo goed dat ik het nauwelijks had opgemerkt 🙂 Zie ook http://joe-hoe.blogspot.com/2007/04/uit-je-dak-2.html

 6. Barre schreef:

  Ik heb SketchUp pro tot mijn beschikking, Maar ik heb nog niet veel verstand, heeft iemand een tip voor mij?
  Of voorbeelden etc?

  Alvast bedankt.

 7. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hallo Barre,

  Een paar voorbeelden zie je hierboven, met name het voorbeeld van Jeroen is de moeite waard.

  Volgens mij vind je op de site http://www.sketchup.nl/ heel erg veel voorbeelden, filmpjes, verhalen over het gebruik van deze prachtige tool.

  Succes en veel plezier, en graag zien we de resultaten van je verrichtingen!

  Marcel

 8. […] Het is nog niet duidelijk welke tekenpakketten het programma aan kan maar ga maar vast oefenen met Google SketchUp! […]

 9. Laura schreef:

  Hey,
  Ik heb een probleempje met sketchup en ik kom er niet uit!
  ik wil namelijk een paar afbeeldingen importeren, en steeds geeft die aan dat het afbeeldingsbestand ongeldig is. ik heb ik het met jpg – psd – tixx allemaal al geprobeerd, maar krijg steeds dezelfde melding.
  what to do what to do?
  Thanks alvast.

 10. Laura schreef:

  Hey..
  Ik heb een probleempje met sketchup en ik kom er niet uit!
  ik wil namelijk een paar afbeeldingen importeren, en steeds geeft die aan dat het afbeeldingsbestand ongeldig is. ik heb ik het met jpg – psd – tixx allemaal al geprobeerd, maar krijg steeds dezelfde melding.
  what to do what to do?
  Thanks alvast.

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Laura,

   Helaas kan ik je probleem niet helpen oplossen, mijn kennis en ervaring met Sketchup is hiervoor te beperkt.

   Ik weet dat er veel mensen zijn in NL die dagelijks met deze tool werken. Misschien kun je googlen op cursusmateriaal over Sketchup?

   Succes!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

Leave a Reply

preload preload preload