feb 14

Vanuit Stoas ben ik met veel plezier met Moodle bezig, ik vind het een erg bruikbare en fijne leeromgeving. Moodle heb ik nu op mijn eigen domein (leerbeleving.nl) geïnstalleerd. Wilt u zelf ook eens experimenteren met Moodle?

Open source blogsoftware
Toen ik een provider zocht via de site van WordPress (mijn blogsoftware) kwam ik een provider in Nederland waarbij WordPress met een enkele klik te installeren was. Zonder technische kennis. Dit was de reden dat ik voor xYnta heb gekozen. Voor 35 euro per jaar heb ik een domein, een hoop ruimte, onbeperkte e-mailadressen maar het mooiste is dat je met een paar klikken een heel aantal open source applicaties kunt installeren. Natuurlijk ben ik begonnen met WordPress.

Lijst met software
Elke week breidt de provider de lijst met beschikbare programma’s uit. Een aantal functionaliteiten die beschikking zijn:

 • blog (o.a. WordPress, Pivot);
 • wiki (MediaWiki – dit is de software waar wikipedia gebruik van maakt);
 • forum (o.a. phpBB, XMB Forum);
 • portal (o.a. Joomla, Mambo);
 • CMS (o.a. Drupal);
 • e-commerce (o.a. phpShop).

Er is nog veel meer, o.a. om e-cards te versturen, om een FAQ te maken, Surveys te maken, te chatten, fotogalerie te managen, e-mail te versturen etc.

Moodle voor 35 euro?
Sinds deze week is dus ook Moodle beschikbaar gekomen. En het is echt eenvoudig om te installeren. Is dit dan een goed oplossing voor uw eigen organisatie? Dat betwijfel ik. Aan de ene kant is het geweldig dat dit kan. Vijf of zes jaar geleden betaalde ik voor webruimte zo’n 45 euro per maand. Toen moest ik echt de techniek induiken om zelfs maar een forum in te richten. Dit is een mooie manier om bijvoorbeeld een blog of een wiki te gebruiken.

Maar voor die prijs heb je natuurlijk geen optimale ondersteuning. Afgelopen weken is mijn site uit de lucht geweest vanwege DDOS aanvallen. Werd door de provider prima gecommuniceerd en verholpen maar als je een omgeving als Moodle opzet dan wil je dit risico niet lopen. Dan is meer garantie nodig, meer bandbreedte en meer ondersteuning om het functioneel goed in te richten. De techniek moet goed zijn maar de keuzes die u functioneel maakt bij het inrichten van de omgeving en de inrichting van de curricula bepalen het uiteindelijke succes.

Wilt u een gevoel krijgen voor dit soort applicaties en wilt u ermee spelen en ervan leren dan is een abonnement bij zo’n provider absoluut aan te raden. Ik ben nu aan het werk met onderstaande applicaties.

apps

7 Responses to “Moodle met een paar klikken”

 1. Jeroen v B schreef:

  Hoi Marcel,
  Welke vorm van hosting en ondersteuning hanteert Stoas bij het implementeren van een Moodle installatie?

  Ik kan me voorstellen dat een (technisch onderlegde) docent, trainer, leraar, ict etc voor een of een aantal cursussen genoegen neemt, met een simpel standaard hosting abonnement of eigen webserver. Ook kleine organisaties, die geen extreme aantallen studenten hebben zou een eigen installatie geen probleem hoeven zijn.
  Je zou dan makkelijk uit de voeten moeten kunnen met een simpele Moodle installatie (eventueel met een aantal plugins geïnstalleerd).

  Voor een grotere organisatie, die de garantie wil dat hun systeem een uptime van 99,9 % heeft, veel andere software heeft welke ook met Moodle moeten communiceren, veel gebruikers heeft die op de zelfde momenten gebruik moeten maken van het systeem etc. is een simpele installatie inderdaad een stuk minder geschikt.

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Jeroen,

  Je hebt een goed punt te pakken, natuurlijk kunnen we als Stoas niet concurreren met providers die 35 euro per jaar vragen. We bieden verschillende services aan, dit hangt af van de situatie en wensen van de klant. Ook als de klant klein is schakelen ze Stoas in omdat ze bijvoorbeeld niet het technisch en functioneel beheer willen hebben. Ze willen ook een sparringspartner voor het inrichten van het leerproces. Hier komt veel onderwijskundige kennis bij kijken.

  Dit geldt ook voor grote organisaties. We ondersteunen klanten die tienduizenden lerenden hebben en die inderdaad Moodle koppelen aan bestaande HR-systemen. Het kan ook zijn dat deze klanten specifieke technische wensen hebben die we met programmeren kunnen realiseren.

  Onze Moodle goeroe (Hans de Zwart) heeft een groot inzicht in de rol die Moodle kan spelen binnen scholen en bedrijven, op technisch, didactisch en organisatorisch vlak. Hans werkte eerst in het onderwijs. Hij kon dus de implicaties overzien. Maar dit is (naar mijn ervaring) niet iedere docent gegeven. En vaak wordt het dan erg duur (tijd, frustratie) om als taak erbij een Moodle omgeving in te richten en te onderhouden.

  Ik zou dus als je verder gaat dan Moodle voor je eigen klas, hulp zoeken. Dat hoeft niet bij een officiële commerciële Moodle-partner zoals Stoas is maar dit kan natuurlijk ook bij de Moodle-community (inclusief andere Nederlandse scholen). Maar het goed en succesvol implementeren van een ELO betekent meer dan het technisch laten draaien. Dat is inderdaad maar een paar klikken weg!

 3. Wilfred Rubens schreef:

  Interessante mogelijkheid ook voor scholen die eerst kleinschalig willen experimenteren. Minder geschikt voor grootschalige implementaties, lijkt me.

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Wilfred,

  Het is een perfecte mogelijkheid om te experimenteren inderdaad! Niet meer als je het een vaste plek in je organisatie geeft….maar wie weet heeft dadelijk iedere lerende zijn eigen leeromgeving die allemaal aan elkaar gelinkt zijn. Dat geeft weer andere mogelijkheden 😉

  De wereld van (T)e-learning wordt steeds mooier!

  Groeten,

  Marcel

 5. […] De software die ik gebruik om te bloggen is WordPress. Dit prima open source pakket is erg eenvoudig in gebruik en biedt prima functionaliteiten. Je kunt het pakket zo downloaden en op een eigen server zetten. Een andere optie is om het te laten hosten. Sinds jaren heb ik een abonnement bij xYnta. Voor enkele tientjes per jaar kan ik met een druk op de knop bruikbare applicaties installeren. WordPress is zo ook beschikbaar. Maar ook Moodle heb je zo geïnstalleerd (zie een eerdere blogpost). […]

 6. […] partij Xynta doe je dit al voor minder dan 5 euro per maand. Je kunt dan zonder technische kennis bijvoorbeeld WordPress installeren, dan H5P gebruiken en vanuit deze website je interactieve […]

Leave a Reply

preload preload preload