jan 03

Een tijd geleden is Yvonne Brinkman, vormgever en ex-collega, mijn visitekaartjes gaan ontwerpen. Ze zijn nu bijna gedrukt! De vormgeving van mijn blog kan daarom ook een vernieuwingsslag gebruiken. Dat is nu gebeurd, bij deze een beschrijving van de manier waarop ik de vormgeving heb ingericht.

WordPress

De software die ik gebruik om te bloggen is WordPress. Dit prima open source pakket is erg eenvoudig in gebruik en biedt prima functionaliteiten. Je kunt het pakket zo downloaden en op een eigen server zetten. Een andere optie is om het te laten hosten. Sinds jaren heb ik een abonnement bij xYnta. Voor enkele tientjes per jaar kan ik met een druk op de knop bruikbare applicaties installeren. WordPress is zo ook beschikbaar. Maar ook Moodle heb je zo geïnstalleerd (zie een eerdere blogpost).

De applicatie WordPress biedt goede functionaliteiten en is met bijna 8000 plug-ins uit te breiden zodat je precies de functionaliteit hebt die je wenst.  Daarnaast is ook nog de vormgeving prima aan te passen. Er zijn ruim 1000 zogenaamde ‘themes‘ die gratis te gebruiken zijn. Een theme is een set aan vormgevingselementen (knoppen, CSS-bestanden, etc.). Themes zijn te vergelijken met templates in PowerPoint of Keynote.

Wat als je beperkte technische kennis hebt?

WordPress zelf is zonder technische kennis prima te gebruiken. Een theme installeren is ook een kwestie van een paar klikken. Het aanpassen van de vormgeving vraagt wel wat kennis. Zo is het handig als je zelf met een grafisch pakket je eigen knoppen en afbeeldingen kunt aanpassen. Zelf heb ik daar de website Picnik voor gebruikt en de programma’s Acorn en Picturesque. Om de CSS-bestanden aan te passen heb ik het programma Espresso gebruikt.

Ook helpt het bij WordPress aanpassingen wel als je wat basiskennis hebt van HTML. Een site als WebMonkey is erg handig met hele tutorials en cheatsheets. Toch liep ik, als niet techneut, tegen problemen aan die ik niet kon oplossen. Op Twitter meldde ik het probleem dat ik had en direct bood Wouter Tinbergen (@woutertinbergen) zijn hulp aan. Het probleem werd door deze kenner al snel ontdekt en oplost. Bij deze nogmaals bedankt!

O ja, als je de browser FireFox gebruikt dan is de add-on FireFTP een hele handige manier om je bestanden te uploaden op je server. Je doet dit snel binnen de browser. Wouter gebruikt ook een add-on binnen FireFox waarmee je codes kunt controleren en nog veel meer. Als je websites maakt, controleert of aanpast dan is Firebug zeker aan te raden.

Mocht iemand nog opmerkingen, tips of vragen hebben dan hoor ik het graag!

13 Responses to “Nieuwe vormgeving Leerbeleving blog”

 1. Pierre schreef:

  Site ziet er mooi uit Marcel. Ik heb net zelf een conversie achter de rug, en ik zie bij jou nog een paar handige dingen in de opzet/vormgeving. Ga ik er nog een paar van lenen. 🙂

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Pierre,

   Dank voor je reactie! Ik ben overigens nog niet helemaal tevreden en moet nog in wat php-bestanden duiken. Zo moet imho de reactiemogelijkheid onder de post staan en dan het liefst wat opvallender. Maar voor een niet-techneut als ik (jij komt technisch wat beter beslagen ten ijs) kost dat nogal wat puzzelwerk.

   Jouw theme is wel erg vergelijkbaar qua opzet. Zag ook dat jij de WPtouch plug-in had geïnstalleerd zodat je blog op de iPhone en iPod touch (voor de anderen, zie http://www.bravenewcode.com/wptouch/). Ik vind je blog erg overzichtelijk en mooi geworden!

   Eerlijk gezegd bekijk ik je blog (en andere blogs) vooral in mijn RSS-reader en klik maar heel af en toe door.

   Hartelijke groeten, Marcel

   • Pierre schreef:

    Ja, dat verplaatsen van de reactie-optie staat ook nog op mijn lijstje, is nu ook bij mij niet direct goed zichtbaar.

    Een van de dingen die ik ook nog mis ten opzichte van Nucleus is het gebruiken van verschillende sjablonen en widgets voor de verschillende pagina’s. Het is nu heel gemakkelijk om de voorpagina in te richten, maar ik wil voor de berichtenpagina andere widgets. Bij Nucleus ging dat heel gemakkelijk, bij WordPress heb ik dat nog niet gevonden.

    Wat ik overigens wil voorkomen is dat upgraden elke keer veel tijd kost (is het geval als je te diep in de code gaat aanpassen) dus probeer ik aanpassingen vooral boven de moterkap uit te voeren.

    • Marcel de Leeuwe schreef:

     Ik zag inderdaad al dat jij dezelfde plaatsing had van de comments. Vind het niet de meest logische plaats vanuit de gebruikers gezien. Als ik een oplossing heb dan laat ik het je weten.

     Wat betreft die widgets: dat vind ik ook een lastig iets en ik weet niet of er misschien een theme is wat hiermee wel uit de voeten kan. Ik ben het nog niet tegen gekomen. Misschien eens aan een echte WordPress fanaat vragen.

     Met upgraden van WordPress ben ik overigens nog nooit problemen tegengekomen met het theme. Het kan natuurlijk wel problemen opleveren (overigens ook met de widgets) maar mij valt dit tot nu toe nog alles mee. Afwachten als we straks naar 3.0 gaan van WordPress.

     Hartelijke groeten, Marcel

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Zie overigens ook mijn visitekaartjes:

  Posted using Mobypicture.com

 3. Job schreef:

  Ha Marcel,

  Tof hoor, nieuwe huisstijl… ik vind m mooi. Enige dingetje, maar dat is vooral een beetje azijnpissen is dat ik de buttons bovenaan een beetje erg bold vind. Misschien kun je die ietsje minder dik maken, maar goed dat is én smaak én ik weet hoe veel werk het is om een theme te tweaken / op te bouwen.

  Groet!
  Job

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Job,

   Dank je wel voor je reactie! Ik had datzelfde gevoel over de knoppen en ga er eens goed naar kijken. Overigens een tip als je theme gaat tweaken: gebruik Firebug add-on in FireFox. Hiermee wijs je een element op je pagina aan en je ziet direct in welk CSS-bestand in welke regel de code te vinden is die erbij hoort.

   Dat scheelt redelijk wat zoekwerk!

   Hartelijke groeten, Marcel

 4. Willem schreef:

  Mooi hoor!
  Wat grappig dat Pierre en jij toevallig op hetzelfde moment zo lekker bezig zijn met een nieuwe layout.
  Wat gebruik jij een lekker groot font! Is wat meer scrollen, maar maakt alles wel lekker leesbaar.

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Willem,

   Dank je voor je reactie. Het is ook wel toevallig dat we een theme hebben gekozen dat erg dicht bij elkaar ligt. Ik had dat van Pierre nog niet gezien (staar me altijd blind op de RSS-feeds in mijn reader). Het lijkt bijna afgesproken werk 😉

   En met het font heb ik wel gespeeld. Laat hem zo even staan. Fraaiste vind ik als de gebruiker met een druk op de knop (soms zie je van die plus knoppen) i.p.v. met zijn browser de tekstgrootte kan aanpassen. Daar zal vast een add-on voor zijn.

   Hartelijke groeten, Marcel

 5. Pierre schreef:

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar wat reageerders fijner vinden. Een platte reactiestructuur of zoals hier met inspringen. In WordPress is het één vinkje aan of uit zetten en ik moet bekennen dat ik beide wel wat vind hebben.

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Pierre,

   Met jou ben ik daar wel naar benieuwd. Je ziet wel snel waarop iemand reageert al kan ik me voorstellen dat het verwarrend werkt, zeker als mensen verkeerd gaan replyen (en dat kan ik me ook voorstellen).

   Lezers: hebben jullie een voorkeur?

   Hartelijke groeten, Marcel

   • Karin Winters schreef:

    Reageren op een reactie op deze manier is wel mooi en daagt weer uit tot reageren, maar alleen als jij (als blogger) zelf actief reageert op reacties Wat je goed doet is het gesprek gaande houden door weer een vraag te stellen (heb ik geleerd op Wordcamp.nl). Denk er ook over..maar heb minder reacties 🙂
    Mooie nieuwe layout trouwens, ben zelf ook WordPress fan….maar als je zelf host blijf je ook wel heel veel leuke dingen zien en uitproberen.

    • Marcel de Leeuwe schreef:

     Ha Karin,

     Dank voor je reactie. Als blogger probeer ik inderdaad zo vaak mogelijk te reageren op berichten van anderen (ik voel me al bijna schuldig als ik een weekje op vakantie ben). Ik vind elke reactie weer even geweldig omdat dat de waarde voor mij is van het bloggen. De tip om vragen te stellen zal ik eens gaan toepassen. Al moet dit natuurlijk geen trucje worden. De reactie moet wel een vraag oproepen bij mij.

     Fijn dat je de lay-out waardeert. Destijds heb ik overigens een hele tijd met Blogger gewerkt en dat beviel ook we goed. Je hebt dan echt geen omkijken naar de techniek. Maar nu heb je (als je zelf host) wel meer mogelijkheden om je blog helemaal volgens je wensen in te richten. Dat is zeker wat waard en ook interessant als de werking van de blogsoftware je interesse heeft.

     Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload