aug 05

Via Sync.nl kwam ik weer in aanraking met 3D-printen. Uit een ver verleden weet ik nog dat scholen in Eindhoven iets deden hiermee. Althans, het leek erop. Toen was het nog heel omslachtig, nu komt het veel dichterbij.

CNC-machines op afstand
Toen ik bij Fontys werkte (2002) waren 10 vmbo-scholen verenigd in de St. Vmbo Zuid-oost Brabant. Hierbij moesten leerlingen leren werken met 3D-ontwerp. Probleem was dat de CNC-machines om het ontwerp te realiseren veel te duur waren. Die stonden bij het bedrijfsleven en roc’s. De leerlingen werkten toen samen met die bedrijven en mailde de 3D-tekening, vervolgens werd met een webcam gekeken als de machine het echte resultaat uitspuugde.

Nu 3D-printen binnen handbereik
Toen was het een omslachtige handeling en was het frezen ook een dure methode. Maar dan nu het nieuwe procede. SYNC zegt hierover:

Een dienst van Philips Research spin-off Shapeways maakt 3D-printen toegankelijk voor kleine bedrijven en hobbyisten.

Het Nederlandse bedrijf heeft een online service opgezet waarmee iedereen een digitaal ontwerp kan e-mailen om vervolgens een 3D-rendering te ontvangen. Het ontwerp wordt gemaakt in een 3D-printer die verschillende lagen polymeren spuit.

Momenteel is de service nog in closed beta en zult u nog even geduld moeten hebben. De prijzen starten bij 50 euro. Maar deze prijs zal snel dalen hoop ik.

Zou het niet prachtig zijn als leerlingen iets hebben ontworpen en het daarna echt in handen krijgen? Dat moet een geweldig gevoel zijn!

Het is nog niet duidelijk welke tekenpakketten het programma aan kan maar ga maar vast oefenen met Google SketchUp!

Kijk maar eens naar een demo van het 3D-printproces:

2 Responses to “3D-printen in het onderwijs”

  1. sotopia concepts schreef:

    Fantastische ontwikkeling. We maken zelf gebruik van een full color 3d printer om maquettes en architecten voor nieuwbouwprojecten te maken.

  2. Marcel de Leeuwe schreef:

    @sotopia concepts,

    Ja, ook jullie werkwijze ziet er goed uit (http://www.sotopiaconcepts.com/services/3d_printing.html), het lijkt me dat het voor klanten op deze manier veel inzichtelijker wordt. Een architect kan wel goed overweg met abstractie maar voor de gemiddelde klant is dit denk ik anders.

    Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload