aug 02

Elke dag gebruik ik de methode mindmapping, een ontzettend krachtige manier om ideeën te inventariseren en te structureren. Een mindmap maak ik sinds een jaar of 7 ook digitaal. Ik gebruik de techniek in trainingen, ter voorbereiding op een presentatie, om aantekeningen te maken tijdens een congres en nog veel meer. Al eerder schreef ik over een vergelijking van online mindmap tools en gebruikte ik een openbare mindmap voor een congres.

Ik gebruik een aantal verschillende programma’s om een mindmap te maken:

  • Freemind (gratis open source lokale applicatie)
  • MindManager (betaalde lokale applicatie)
  • MindMeister (gratis en betaalde online tool)

Kort de kenmerken

  • MindManager: een van de langst bestaande applicaties, zeer uitgebreid met goede integratie met Microsoft Office applicaties. Nadeel is de prijs en de uitbundige mogelijkheden. Sinds kort ook in online variant beschikbaar (maar dat is een add-on op de offline!). De Mac-variant valt tegen (veel mindere applicatie).
  • Freemind: eenvoudig open source programma. Genoeg mogelijkheden om bruikbaar te zijn. En gratis voor meerdere besturingssystemen.
  • MindMeister: eenvoudig online omgeving. Werkt goed en samenwerken verloopt prima. Geen hele uitgebreide mogelijkheden maar voldoende. Delen en embedden in een blog of ELO gaat prima. Nadeel is slechte printmogelijkheden. Tot 6 maps gratis, daarna een betaald account. Ik gebruik een betaald account.

Verslaafd?
Het begint er bijna op te lijken dat ik verslaafd ben aan mindmapping applicaties want ik heb er nu nog een gekocht: iMindMap. Ik ben blij met mijn aanwinst. Andere digitale mindmaps doen erg digitaal aan, deze applicatie heb ik gekocht omdat het er zo goed en organisch uitziet.

In onderstaande mindmap ziet u een voorbeeld en heb ik alle kenmerken van de applicatie opgenomen (klikken om te vergroten).

Op de site van iMindMap vindt u nog interessante videos over mindmappen.

8 Responses to “Organische mindmap tool”

  1. erwin blom schreef:

    Ik ben ook een groot fan van mindmap-spul. Vindt het wel lekker om lokaal snel te kunnen werken, maar wil wel kunnen delen e.d. Heb het gevoel dat iMindmap niet geschikt is om naar Mindmeister te exporteren qua formaat? EN ik vindt Mindmanager eigenlijk te duur. Mindmappen moet wel een geintje blijven …. 😉

  2. erwin blom schreef:

    Freemind en Mindmeister werken wel goed samn.
    En Mindmeister kan in de Offline mode dankzij Google Gears

  3. Marcel de Leeuwe schreef:

    Hoi Erwin,

    Leuk om te lezen dat je ook een mindmap-fan bent. 😉 MindMeister is de tool die ik dagelijks gebruik, precies om de redenen die je noemt. Mindmanager is de app die voor mij nu is afgevallen omdat ik het niet meer waard vind. En ik vind de constructie niet handig dat je eerst de offline app moet kopen en additioneel nog eens de module om online aan de slag te gaan.

    Freemind en MindMeister werken idd goed samen (overigens ook MindManager & Freemind en MindManager & MindMeister ook).

    In versie 3.0 van iMindMap (verschijnt in een paar weken) is het mogelijk om FreeMind en MindManager maps te importeren. Maar exporteren naar een ander mindmap formaat kan nog steeds niet. Net heb ik nog (naar aanleiding van jouw reactie) geprobeerd of ik een iMindMap op branchniveau kan kopiëren in iMindMap en dan kan plakken in MindMeister maar dit lukt niet.

    Hartelijke groeten, Marcel

  4. Ruud Rensink schreef:

    Complimenten met je website! Leuk om te lezen hoe je met het begrip ‘leerbeleving’ omgaat.

    Ook erg leuk om te lezen dat je iMindMap ontdekt hebt. Ik zie ook dat je een voorbeeld gemaakt hebt in de SpeedMapping-mode, ziet er goed uit!
    Ik maak zelf de meeste MindMaps in de MindMapping-mode omdat je daar nog fraaiere organische maps mee kan maken.

    Inmiddels is er ook een Nederlandse Distributeur: http://www.imindmap.nl. Wellicht is het een idee om je link daar naartoe te verwijzen?

    Op die site staan ook veel voorbeelden van mindmaps die gemaakt zijn met iMindMap.

    Trouwens, in de nieuwe versie van iMindMap komen meer im- en exportmogelijkheden, oa naar FreeMind en MindManager.

    Hartelijke groet,

    Ruud Rensink

  5. Marcel de Leeuwe schreef:

    Beste Ruud,

    Dank voor je reactie, mooi om te zien dat er ook een Nederlandse website is. Zelfs met een training!

    Wat betreft de mode: ik was begonnen in de speedmapping mode maar dan gaat het niet helemaal netjes met de lay-out (de branches gaan over elkaar heen) en vervolgens heb ik in de MindMapping mode gewerkt. Dat ging prima en ik heb ook genoten van de kwalitatief goede online beeldenbank. Wat lastiger is het verschuiven van de branches door het kleine rondje waar je mee kunt slepen.

    Ik kijk uit naar de nieuwe versie!

    BTW: leuke reactie van de basisschool over mindmappen. Als Uitgever multimedia basisonderwijs bij Noordhoff zal ik eens gaan duiken in de mogelijkheden. Misschien een goed idee om de applicatie te integreren in de lesmethodes.

    Hartelijke groeten, Marcel

  6. Eva schreef:

    Ik vond het gratis programma ‘Emindmap’ op http://www.leerhof.be, doorklikken op EDU en dan rechtsboven in de hoek.
    heel handig!

  7. Marcel de Leeuwe schreef:

    Beste Eva,

    Dank je wel voor deze tip! Leuke site trouwens! Jammer dat de applicatie alleen geschikt is voor Windows computers maar ik ga het zeker nog een keer uitproberen.

    Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload