aug 08

Je hoort er natuurlijk niet meer echt bij als je niet publiceert. Of het nu gaat om YouTube, SlideShare of MindMeister; zelf dingen maken en delen is belangrijk. Nu is er een nieuw platform waar documenten gedeeld kunnen worden. Handig voor leersituaties?

Issuu?
Issuu is een web 2.0 toepassing waar je documenten kunt delen en kunt becommentariëren. Zoals ze zelf zeggen:

Issuu is a Living Library. Upload and share the web’s best publications and get recommendations from your friends.

Klinkt goed. Waar het op neer komt is dat je PDF-bestanden kunt uploaden (maximaal 500 pagina’s en 100 MB). Deze bestanden worden dan omgezet in een soort Flashy PDF in de vorm van een doorbladerbaar boek. Een echt e-book 😉

Handig?
Het is niet heel revolutionair, er zijn meerdere tools die dit kunstje kunnen. Maar dan wordt het resultaat op uw eigen server neergezet. Hier is er een echte community vergelijkbaar met andere web 2.0 sites waar u ook veel goede content kunt vinden.

De site werkt prima, de inhoud van het document is prettig toegankelijk en de inhoud kan gedeeld worden. Dit delen kan met de hele wereld of u houdt het document verborgen en stuurt de link naar personen die het moeten zien. In het laatste geval is het document nog steeds openbaar toegankelijk als iemand de url kent.

Tenslotte kan de inhoud op uw blog of in uw leeromgeving worden embed. Er zijn dan vele mogelijkheden om het document op een mooie manier te embedden. U kunt kleuren etc. allemaal instellen voordat u de code kopieert.

Wat heeft dit met leren te maken?
Er is op de site al heel wat educatieve inhoud te vinden. Maar het lijkt me ook erg aardig te gebruiken in scholen. Het is leuk om je werkstuk op deze manier te verfraaien en aan anderen beschikbaar te stellen. Niet heel spannend maar wel aardig.

Of vindt u dit een slechte ontwikkeling en is het een arme manier om content aan te bieden?

Een voorbeeld van een Issuu document:

18 Responses to “Publiceren met Issuu”

 1. Top ontwikkeling lijkt mij.

  Zelf zou ik nu juist wel een gratis tool willen die dit op je eigen server kan zetten. Dit is mij tot nu to nog niet gelukt om voor elkaar te krijgen (mis ik toch wat Flash kennis van). Mocht je toevallig wel een dergelijke tool kennen, dan houdt ik me aanbevolen 😉
  Maar voor het onderwijs is dit wel een handige tool lijkt mij.

  Dit is zeker geen arme manier om content aan te bieden. Ik zie hier meer nut in, dan het online zetten van PDF of DOC bestanden. Erg handig voor studenten om dat ene stukje tekst of dat ene plaatje nog even vlug
  op te zoeken. Ipv eerst een document moeten downloaden en vervolgens hopen dat er een reader voor dit documenttype geïnstalleerd is.
  Vooral handig als je in een internetcafe of op het werkstation van een ander aan het werk bent. .

  Nadeel is wel dat deze documenten waarschijnlijk niet op verschillende mobiele apparatuur te bekijken is. Alhoewel de techniek op dit gebied ook niet stil zal staan en dit in de toekomst waarschijnlijk wel mogelijk is.

  In ieder geval een goede ontwikkeling lijkt mij.

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Ha Jeroen,

  Ik denk dat je gelijk hebt en dat het voor veel studenten leuk en handig is. Zeker voor beperkte artikelen of magazines is het goed. Bij grotere bestanden merk ik dat ik liever met een PDF werk, dat biedt meer mogelijkheden om de inhoud te doorzoeken etc.

  Wat betreft de toepassing op je eigen server die ken ik wel maar helaas geen gratis versie. Ik ken http://www.ebookcreator.net. Naar aanleiding van je reactie heb ik nog flink gespit in Sourceforge.net maar hoewel daar veel Flash-tools staan heb ik geen goed alternatief gevonden. Wel leuke toepassingen zoals http://sourceforge.net/projects/ideotype/ …ik moet je zeggen dat ik niet alle 180 pagina’s resultaten heb doorgenomen.. 🙂

  Als iemand nog een suggestie heeft, graag!

  Hartelijke groeten, Marcel

 3. rboers schreef:

  Op de basisschool waar ik werk hebben we de schoolgids op deze manier op de website gezet. Dat ziet er qua presentatie al een stuk beter uit dan een link naar een .doc of .pdf. Die link hebben we er overigens wel bij staan.
  Aan het idee om zo werkstukken van leerlingen te presenteren had ik nog niet gedacht. Maar dat is zeker een mooi idee.

  Je hebt een mooie vormgeving van je blog overigens.

 4. Alain DHaene schreef:

  Weer een tooltje bij, het wordt een echte doolhof met gereedschappen die bijna al hetzelfde doen. Ik vraag me toch echt af wat de meerwaarde is van deze conversie cultuur : van pdf naar swf en dan naar doc om van daaruit naar ppt. te transformeren..terwijl onze cursisten toch direct zoeken hoe ze het materiaal best kunnen afdrukken…

  Zelf zou ik liever zien dat de cursisten opnieuw handboeken gebruiken als basismateriaal. Het digitale stuk hoeft dan voor mij enkel extra content en mogelijkheden om competenties op te bouwen met automatiseerde feedback systemen. (maar dat is natuurlijk lastiger om te ontwikkelen dan conversie tools)

 5. Marcel de Leeuwe schreef:

  @rbroers: leuk om dit zo op jullie website te zetten (heb je een link?). Waarmee maak je die?

  Bedankt voor je compliment, de basis is door iemand anders gemaakt, alleen heb ik de bovenbalk gemaakt. 😉 Met WordPress kun je veel templates gebruiken die door anderen zijn gemaakt.

  @ Alain: Je hebt gelijk dat je af en toe over de tooltjes struikelt. Ik denk dat we ook kritisch moeten kijken wat de meerwaarde is. Dit lijkt me vooral handig om korte, magazine-achtige documenten te delen met anderen. En op mijn blog probeer ik ook duidelijk te maken dat leren niet hetzelfde is als het beschikbaar stellen van (digitaal) materiaal. Goed dat je zoekt naar de meerwaarde met bijv. automatiseerde feedback systemen.

  De echte meerwaarde van digitalisering zit hem voor mij in de communicatiemogelijkheden, de mogelijkheden om eenvoudig (samen) te produceren en delen (sociaal constructivistische benadering) en om middels multimedia zaken gemakkelijker uit te leggen zodat je echt onderwijskundig iets wint.

  Zoals ik al zei lijkt het me wel motiverend voor bijvoorbeeld basisschool leerlingen om hun werkstuk zo beschikbaar te stellen aan anderen (familie etc.). Ik heb wel eens bij een project met zo’n 40 mensen in 1 dag een boekje gemaakt over e-Learning. Dat boek hebben we een paar honderd keer laten drukken en verspreid binnen de organisatie. Iedereen vond het geweldig om in een echt boek te staan en dit werkte zeer motiverend.

  Hartelijke groeten,

  Marcel

 6. rboers schreef:

  Hallo Marcel,
  De website maakt gebruik van een cms van abzhw. Daarin kunnen we gewoon html code plakken. Meestal werkt dat gewoon. In je account van issuu kun je die code genereren. De link naar de schoolgids van het komende jaar:
  http://www.nldata.nl/ontmoeting/cgi-oic/pagedb.exe/show?no=461&fromno=461

  De rest van de site moet weer nodig bijgewerkt worden, overigens… 🙂
  Groet,

 7. Marcel de Leeuwe schreef:

  @rboers,

  Inderdaad leuk om het zo als een echte gids op jullie schoolgids te zien, dank je voor de link. De site is eenvoudig maar helder en overzichtelijk van opzet. Niks mis mee lijkt me.

  Overigens heb ik de persoonlijke pagina van ‘Meester Boers’ bekeken, leuke activiteiten heb je in je takenpakket!

  Hartelijke groeten,

  Marcel

 8. matthias schreef:

  ik heb een vraagje ivm issuu:weet iemand of je de glansstrepen die je vooral op donkere pagina’s goed ziet, kan wegdoen op issuu?

  ik zoek een professioneel ogende site voor mijn portfolio en issuu lijkt mij de beste, maar die strepen storen bij mij zwarte backgrounds.

  kan iemand mij vertellen of het mogelijk is dit aan te passen? of zijn er nog andere sites die zoals issuu werken?
  alvast bedankt!

 9. Lisanne schreef:

  Ja ik ben ook benieuwd naarde alternatieven.. Ik wil bijvoorbeeld dat het niet gedeeld kan worden. Wil het op een gesloten pagina zetten..

  Weet iemand een alternatief?

  Groetjes Lisanne

 10. Onno schreef:

  Hallo!
  is het bij Issuu ook mogelijk om een éénbladige pdf (dus geen linker- en rechterpagina spread) te publiceren? Dat bladeren is voor mij niet nodig.
  En ik zou graag bijvoorbeeld hoofdstukken in de inhoudsopgave klikbaar maken.

  vriendelijke groet, Onno

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Onno,

   Weet ik eigenlijk niet maar je zou dan ook ‘gewoon’ een pdf kunnen aanbieden. Nadeel is misschien dat mensen die moeten downloaden maar verder kun je daar ook een aanklikbare inhoudsopgave maken en je kunt zelfs een geheel interactieve pdf maken waarin mensen bijvoorbeeld gegevens zetten.

   Hartelijke groeten,

   Marcel

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Onno,

   Ik heb nog een reactie gekregen van Lisanne:

   in de instellingen kan je aangeven hoe je de spead wil laten zien. Wat betreft het doorklikken: Dan moet je in de pdf al linken maken en dan deze online zetten.

   Hartelijke groeten, Marcel

 11. Onno schreef:

  Hallo!

  dank voor jullie berichten.
  Ik denk dat een gewone pdf inderdaad voor mijn doel het beste is: in inDesign links maken naar de betreffende pagina’s die dan in Acrobat het document laten ‘springen’.

  Onno

 12. Toon Hermsen schreef:

  De website hartinactie.nl is nog in de maak.

  Ik heb een vraagje over Issuu waar ik het antwoord niet/nergens kan vinden. Is deze applicatie gratis?

  Is alleen een account nodig?

  Ik hoor graag.

  Met een HARTelijke groet.

 13. Kelly schreef:

  Wij hebben al eens een digitale brochure gemaakt met ISSU. Werkt prima. Het enige probleem wat wij ondervinden is: de functie (linkjes) van de inhoudsopgave komt niet mee. Hoe kan ik dit wel voor elkaar krijgen?

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Beste Kelly,

   Helaas kan ik je niet (meer) helpen met deze praktische vraag. Mijn ervaring met deze tool is nu al te sterk verouderd (de blogpost waarop je reageert is van 2008).

   Succes ermee!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

Leave a Reply

preload preload preload