dec 06

Van 21 t/m 24 oktober 2011 vond het inspirerende congres Learning 2011 plaats in Orlando. De inhoudelijke hoogtepunten heb ik weergegeven in dit fotoverhaal. In minder dan 5 minuten bent u weer op de hoogte.

U vindt de inhoud van verschillende sessies in de Learningwiki. Verder is er van een aantal plenaire sessies een video-opname gemaakt en deze video’s zijn in korte fragmenten opgedeeld zodat ze eenvoudig en snel zijn terug te kijken. Bij deze een overzicht van de video’s.

Tenslotte vindt u de foto’s die ik gemaakt heb op Learning 2011 op mijn Flickr-pagina. Allemaal met Creative Commons licentie. U kunt de hele set bekijken of direct de slideshow starten.

10 Responses to “Fotoverhaal hoogtepunten Learning2011”

 1. Florina schreef:

  Marcel,
  watinspirerend, qua inhoud maar ook qua uitvoering: daar kan geen video tegenop! Heel rustig, heel duidelijk en een helder beeld van een congres dat top georganiseerd was. “Ondergedompeld worden” is een term die we wel eens gebruiken wanneer we een paar dagen op een congres aanwezig zijn. In dit geval niet helemaal de juiste benaming: m.i. ‘leef’ je een paar dagen in een onderwijswereld zoals we die misschien wel onvoorstelbaar vinden. Maar hoe vaak riepen we dat ook niet in het verleden? Over leren met de computer als middel, over technieken als A.R., over online samenwerken, over …

  Marcel, bedankt voor je inkijkje in de toekomst!

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Florina,

  Dank je wel voor je reactie! En de zaken zoals video, mobiel leren en zeker storytelling zijn geen baanbrekende zaken maar je ziet dat ze nu allemaal echt zorgen voor een krachtige leerbeleving én een goed leerrendement.

  Ik geniet nog even na van het congres. De benaming onderdompeling die je hanteert geeft wel aan wat ik voel als ik zoveel dagen met mijn vak bezig kan zijn. Alleen moeilijk om het over te brengen…..

  Hartelijke groeten, Marcel

 3. Job schreef:

  fijn die pauze knop… snel even koffie halen want ik ga m helemaal uitkijken. Tof!

 4. Hai Marcel,

  Sluit me graag aan bij de reactie van Florina.
  Leuk dat je dit zo doet.
  Lijkt me voor jou ook een manier van “verwerken” zo te horen was het heel veel wat je meegemaakt hebt.

  Vraag: die Clarke Quinn (schrijf je dat zo?) hoe heet zijn boek over mobiel leren? Is dat “desigining mlearning” misschien?

  Nog andere boekentips? Misschien over LD?

  Bedankt en groet,
  Evert

 5. Marcel de Leeuwe schreef:

  Ha Evert,

  Dank voor je positieve reactie! Clark Quinn heeft 2 boeken geschreven over mobiel leren: 1 gericht op hoger onderwijs en de andere op bedrijfsleven.

  Boek bedrijfsleven heet inderdaad ‘Designing mLearning’. Bij bol te bestellen: http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/designing-mlearning/1001004010641081/index.html

  Boek hoger onderwijs heet ‘mLearning Higher Education’ en vind je bij bol: http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/the-mobile-academy/1001004011271530/index.html

  Over boeken heb ik nog meer tips, goede boeken vind je hier: https://www.leerbeleving.nl/meer-weten/ (beetje naar onder scrollen) en pas heb ik nog een fantastisch boek gekocht van Ruth Clark met de naam ‘Evidence-Based Training Methods’. Heel duidelijk en direct toepasbare kennis over leren. Zowel geschikt als basis voor ontwerp leerervaringen in het klaslokaal of online. Zie ook hier weer bol: http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/evidence-based-training-methods/1001004010137229/index.html

  Hartelijke groeten, Marcel

 6. Wilfred Rubens schreef:

  Dank voor deze originele impressie. Wat is jou het meest bij gebleven van de onderwijskundige zaken die Quinn heeft verteld?

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Wilfred,

   Dank voor je reactie en graag gedaan! Wat ik aan Quinn aantrekkelijk vind is zijn rustige, bedachtzame aanpak (on-Amerikaans beschouwend). Hij gaf vooral de richting aan waarbij mobiel leren vooral werd ingezet als performance support tool. Dicht bij de persoon, dicht bij de werktaken en dicht bij de organisatiedoelen.

   Hij gaf ook tips voor het ontwerp en gaf aan dat het handig was om eerst met een houten blokje op de werkplek rond te lopen en steeds te bedenken wat je op dat moment nodig hebt om je werk beter/eenvoudiger/sneller/… uit te voeren. Dat vind ik wel een mooie start.

   Verder vind ik zijn indeling in functionaliteiten wel een bruikbare:
   1. Content
   2. Compute
   3. Capture
   4. Communicate

   ik merk dat het bij mijn ontwerpen helder maakt wat ik nu in een app op welke manier met wie wil doen.

   Hartelijke groeten, Marcel

 7. Simone Out schreef:

  Hi Marcel,

  Te gek dat je dit deelt! Ik ga het even op Twitter gooien via #simmeinl. Dank je wel!

  Simone

Leave a Reply

preload preload preload