jul 02

De Fontys post hbo-opleiding e-Learning is een van de weinige langere opleidingen die rondom e-Learning worden verzorgd. Al sinds 2002 ben ik fontysvrij intensief betrokken bij de opzet en uitvoering van de opleiding en geef ik o.a. als docent les aan een groep van tussen de 12 en 18 mensen die de e-Learning diepte in duiken. Het is altijd erg leuk en motiverend om met deze groep mensen een leertraject van zo’n 8 maanden in te gaan. De gemêleerde groep bestaat uit mensen uit het reguliere onderwijs, uit bedrijven en uit overheidsorganisaties.

Mensen
Met mede edu-bloggers als Wilfred Rubens en Pierre Gorissen verzorg ik avonden over onderwerpen zoals Onderwijskundige keuzes rondom inzet multimedia, gamebased learning, implementatie-aspecten, social software, e-Learning tools, het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal en het gebruik van video in leersituaties. Het brede scale aan onderwerpen en thema’s komt aan bod.

Elementen opleiding
De opleiding bestaat uit verschillende soorten activiteiten. Er zijn:

 • presentaties/workshops die worden geleid door experts uit het veld;
 • zelfstudieopdrachten;
 • projecten die in groepjes wordt uitgevoerd.

Dit laatste onderdeel is belangrijk. Het project leidt tot diverse mogelijke eindresultaten. Sommige groepen leveren aan het eind een rapport, een ontwerp voor een concept, een uitgewerkt digitaal product of een implementatieplan op. Als het maar past bij de vraag vanuit je organisatie.

Eindproducten
Een aantal weken geleden is de hele groep erin geslaagd om succesvol de opleiding af te ronden. Het niveau was dit jaar goed en ook opvallend consistent. Sommige van de producten zijn specifiek gekoppeld aan een bestaande organisatie of bevatten informatie die wat vertrouwelijk is maar een aantal projectgroepen vond het goed om de materialen breder beschikbaar te stellen (bedankt hiervoor!). Kijk er eens in en waarschijnlijk vind je nog bruikbare en relevante informatie!

Elke deelnemer wil ik van harte bedanken voor de prikkelende leermomenten die jullie ook voor en met mij hebben gecreëerd!

tekenen
Het tekenen van het certificaat!

7 Responses to “Eindresultaat Post hbo-opleiding e-Learning”

 1. Frans Klomp schreef:

  beste Marcel,

  Ik ben op zoek naar een opleiding E-learning die aansluit aan mijn beginsituatie: Ik ben als onderwijskundige (universiteit Leiden) al zes jaar praktisch bezig met het ontwikkelen van eenvoudige e-learning en met het implementeren en doorontwikkelen van een leerportaal en e-learningprogramma’s.

  Ik zoek een voor mij uitdagende studie (post HBO of WO) waarin ik me praktisch en theoretisch kan scholen in de ontwikkeling van e-learning in de meest brede zin. Mogelijk is dat deze Fontys-opleiding.

  Vraag: weet jij of er dit soort opleidingen ook door universiteiten worden verzorgd?

  Hartelijk dank voor je reactie,
  Frans Klomp
  St. Antonius Academie

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Beste Frans,

   Dank je wel voor je reactie! Als je echt voor een langere studie gaat dan is er rondom e-Learning in Nederland niet erg veel aanbod. Deze Fontys post-hbo opleiding is een prima opleiding die in de brede e-Learning context meer inzicht geeft. Hij wordt al zo’n 10 jaar verzorgd. De meeste deelnemers hebben nog een beperkte ervaring, jij hebt al een hele flinke basis maar de opleiding biedt je wel houvast om die uit te breiden en zeker de verschillende beroepsachtergronden van de organisaties waaruit de deelnemers komen biedt extra inzichten. Je werkt in de opleiding die in dit najaar gaat starten aan 4 praktijkopdrachten, soms alleen en soms in kleine groepen. Hierin kun je veel leren. In de nieuwe opzet leer je ook met online seminars, een inspirerende leeromgeving en allerlei goede gastdocenten.

   Op WO niveau zijn er natuurlijk de reguliere Onderwijskunde opleidingen in o.a. Nijmegen (heb ik gestudeerd), Utrecht en Twente. Breder dan alleen e-Learning maar er is een redelijk aantal vakken dat met e-Learning te maken heeft. Je kunt hier ook als deeltijd student losse cursussen kopen.

   Een andere optie op WO niveau is de Open Universiteit. Ook die biedt geen specifieke e-Learning opleiding maar wel een aantal gerelateerde cursussen. Een paar hiervan is gratis te doorlopen: http://portal.ou.nl/web/leren/gratis en als je meer cursussen wilt bekijken op het gebied van onderwijs kun je hier eens kijken: http://portal.ou.nl/web/leren/courses

   Daarnaast is er een zeer klein aantal internationale WO e-Learning opleidingen. Ook online kunnen deze opleidingen gevolgd worden. Zelf heb ik hier geen ervaring mee en kan je hierover niet veel vertellen.

   Een andere mogelijkheid is deelname aan kortere masterclasses/opleidingen die gericht zijn op mensen met ervaring. Een voorbeeld is de e-Learning opleiding die ik voor SBO organiseer. Deze opleiding is naar mijn weten overigens uniek in Nederland. Zie https://www.leerbeleving.nl/2011/06/27/opleiding-onderwijskundig-e-learning-ontwerper/

   Natuurlijk kun je ook mensen inhuren die je met een traject op maat een e-Learning spiegel voorhouden. Dan denk je aan een aantal bijeenkomsten waarin specifiek op jullie e-Learning concept wordt ingegaan. Dan wordt dat concept met juiste inzichten aangevuld en verbeterd/vernieuwd. Zelf doe ik dit soort trajecten vaak maar er zijn ook wat collega zelfstandigen van mij die dit graag en vaak doen.

   Mocht ik je nog ergens mee kunnen helpen dan hoor ik het graag. En als je het prettig vindt dan kunnen we je wensen en doelen in een telefoongesprek verder inventariseren.

   Succes en hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 2. Richard schreef:

  Ik ben voor een groot industrieel bedrijf in teamverband de eerste stappen aan het zetten in de wereld van e-Learning. Ik zou graag willen weten of deze opleiding nog gegeven wordt ? Ik heb namelijk meerdere keren informatie aangevraagd en nog niets ontvangen?!

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Beste Richard,

   De opleiding wordt gelukkig nog steeds gegeven, sterker nog: over een paar weken op 22 november start de 8 maanden durende opleiding. Voor meer informatie én het inschrijven kun je de website van Fontys bezoeken.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 3. Ellen schreef:

  Beste Frans,

  Aangezien ik op dit moment als trainer werkzaam ben binnen een bedrijf, maar binnenkort een nieuwe betrekking nodig heb zou ik graag deze opleiding volgen om als trainer te kunnen blijven werken.

  Binnenkort start ik de HBO opleiding “opleidingskunde”, zou het mogelijk zijn om dan deze opleiding ook al te volgen gedurende die opleiding? (Wel richting het einde.)

  Daarbij wilde ik vragen of deze opleiding echt geschikt is voor mensen die nog geen ervaring hebben met het maken van e-learning (ook niet met rapid e-learning systemen)?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Ellen

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Beste Ellen,

   Dank je voor je vragen, om direct met de laatste te beginnen: bij deze opleiding (en ook de andere die ik verzorg) is het niet nodig om al uitgebreide ervaring met e-Learning te hebben of met e-Learning tools. Het is wel belangrijk dat je een didactische/onderwijskundige basis hebt dus een combinatie met je opleiding Opleidingskunde lijkt me een hele goede.

   Momenteel wordt de Fontys post hbo-opleiding e-Learning uitgevoerd en die is in juni afgelopen. Dit jaar ben ik voor het eerst als hoofddocent verantwoordelijk voor de uitvoering. Na de uitvoering gaan we kijken wanneer de nieuwe opleiding gaat starten. Dit is waarschijnlijk in de nazomer (september/oktober of november).

   In de september start ook weer een intensieve 4 daagse opleiding vanuit SBO: Opleiding Onderwijskundig e-Learning Ontwerper. Zie voor de resultaten van de versie van 2011 een blogpost van mij: https://www.leerbeleving.nl/2012/01/18/terugblik-opleiding-onderwijskundig-e-learning-ontwerper/

   Mocht je nog iets willen weten dan kun je me ook altijd mailen (marcel@leerbeleving.nl) of bellen (06-398 389 89).

   Hartelijke groeten,

   Marcel

 4. Ellen schreef:

  Correctie!

  Beste Marcel,
  De vraag was voor jou bedoeld.

  Met vriendelijke groet,
  Ellen

Leave a Reply

preload preload preload