jun 27

Met SBO (organisator van o.a. het jaarlijkse Nationale e-Learning congres) organiseer ik in het najaar een intensieve opleiding voor het ontwerpen van goede en krachtige e-Learning concepten en content. Nu zijn er wel een paar opleidingen die zich richten op e-Learning in de volle breedte (waaronder de Fontys post-hbo opleiding e-Learning) maar deze opleiding is heel specifiek gericht op onderwijskundig ontwerp. Relevant voor opleidingsprofessionals die zelf met hun organisatie content ontwikkelen. Of het nu gaat om webbased trainingen, games, podcasts, of ePubs, het komt allemaal aan bod. Ook onderwerpen als uitbesteden van contentproductie, waarde van open source en open content, mobiel leren, de onderwijskundige kracht van multimedia en de rol van innovatie binnen e-Learning worden intensief behandeld.

Voor mij is dit dé kans om ideeën die ik al lange tijd had over het ontwerpen van e-Learning nu samen met een door mij gevraagde groep gastdocenten om te zetten in een opleiding. De opleiding is door mij vanaf scratch samengesteld en vraagt een actieve rol van de deelnemers. Zo speelt video een grote rol en gaan deelnemers met een pocket camera in de hand content produceren. In de eigen organisatie worden opdrachten uitgevoerd die ervoor zorgen dat de link tussen de onderwerpen in de opleiding én de eigen praktijk optimaal is.

Trots

SBO gaf me niet alleen de ruimte om de inhoud en werkvormen optimaal in te vullen maar ook kon ik de top van Nederland op het gebied van e-Learning content/conceptontwikkeling bij de opleiding betrekken. Met trots kan ik meedelen dat de volgende gastdocenten met mij samen, van deze opleiding een ware e-Learning belevenis maken:

 • Jeroen Krouwels
  Jeroen Krouwels is afgestudeerd op het Mollerinstituut in 1987 en is in 1990 betrokken geraakt bij eerste landelijke project Teleleren (pre-internet tijdperk). Sinds die tijd is e-learning zijn passie. Lid directie PAT Learning Solutions (http://www.pat.nl). Met regelmaat spreker, dagvoorzitter, gastdocent over z’n favoriete onderwerp. Hij blogt op http://www.jeroenkrouwels.wordpress.com
 • Hans de Zwart
  Hans de Zwart is een onderwijstechnoloog en -strateeg met een passie voor open source software en het open web. In het verleden was hij onder meer docent bewegingsonderwijs en Moodle consultant bij Stoas Learning. Nu is hij Innovation Manager Global Learning Technologies bij Shell  International. Hij blogt op http://blog.hansdezwart.info
 • Fons van den Berg
  Fons van den Berg was ooit docent Nederlands en is nu Apple Education Mentor. Wat dat betekent? Vanuit een 21e-eeuwse visie op leren de professionalisering van docenten op het snijvlak van onderwijsinnovatie, creativiteit en Apple-technologie in 1:1-onderwijs vormgeven. Hij blogt op http://www.helikon.nl/blog/
 • Joris den Ouden en Douwe Beckmann
  Joris den Ouden en Douwe Beckmann van De Roode Kikker proberen met hun achtergrond in e-Learning en het onderwijs altijd de uiterste mogelijkheden op te zoeken om leerlingen intrinsiek te motiveren en leerkrachten te ondersteunen. In hun online platform EduSuite komt dit allemaal samen! http://www.deroodekikker.nl

Gevarieerde werkvormen

Samen met SBO heb ik voor kwaliteit gekozen. Ik ga voor een topopleiding. Dit is terug te vinden in de keuze van de docenten, de gevarieerde werkvormen, de goede mix tussen face-2-face en online leren, de vereiste voorkennis én inzet van de deelnemers, de gebruikte tools (supergoede leeromgeving, videoportal, mindmapomgeving, online seminars, HD-camera, MacBooks, etc.) en het feit dat hier echt geldt: Teach what you preach! Ik zal samen met de deelnemers én de docenten ervoor zorgen dat de opleiding echt een leerbeleving wordt die lang blijft plakken. Mijn doel is bereikt als er professionals deelnemen die hard aan het werk zijn en van elk moment, elke opdracht, elk voorbeeld en elke discussie niet alleen genieten maar ook direct de relevantie inzien voor hun eigen organisatie. Die energie moet tot direct toepasbare innovatieve concepten leiden. We gaan 4 lesdagen en in 1 dag zelfstudie (die bestaat uit praktijkopdrachten, zelfstudie en deelname aan online seminars) hard aan de slag en gaan voor het uiterste. Alle leermaterialen zoals WBT’s en andere zaken worden middels een Creative Commons licentie beschikbaar gesteld aan de deelnemers.

Inschrijven

De face-2-face lesdagen vinden plaats op 13 oktober, 3 november, 24 november & 15 december 2011 bij NBC te Nieuwegein en de geplande online seminars op 17 november en 8 december 2011. De keuze voor kwaliteit heeft ook een keerzijde: de opleiding vergt een investering van € 3999,- (excl. btw). Meer informatie en een mogelijkheid om in te schrijven vindt u op de SBO website die hoort bij de opleiding Onderwijskundig e-Learning ontwerper. De folder in pdf vorm vindt u hier (1,2 mb).

9 Responses to “Opleiding Onderwijskundig e-Learning ontwerper”

 1. Margreet schreef:

  Wow, Marcel. dat ziet er heel interessant uit. Helaas is het bedrag iets te hoog voor mij ;-(
  Veel succes met je opleiding!

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Margreet,

   Ik snap dat het veel geld is als je niet een grote organisatie achter je hebt die dit soort professionaliseringstrajecten financieert. Overigens denk ik ook dat je beter op je plek bent als gastdocent dan als deelnemer in dit soort trajecten. Daarnaast heb ik als docent altijd het idee heb dat je meer leert van het geven van een training/workshop/opleiding dan de mensen die deelnemen. Volgende keer meedoen in het docententeam?

   Dank je voor je reactie, we gaan er een mooie opleiding van maken.

   Hartelijke groeten, Marcel

   • Sebastiaan schreef:

    Zier er veel belovend uit Marcel, mooi om te zien hoe al die jaren ervaring en inspiratie nu samen komen in deze opleiding. Ik denk dat ik bij Achmea maar eens ga lobbyen voor verhoging van mijn studiebudgetje…;-)

    Hoop je snel weer eens te spreken!
    Gr,
    Sebastiaan

    • Marcel de Leeuwe schreef:

     Hoi Sebastiaan,

     Dank je voor je reactie. Er komen inderdaad erg veel mooie ideeën en ervaringen samen in deze opleiding. Het is ook gaaf om zo de gastdocenten te kunnen vragen die ik zelf erg hoog heb zitten en imho echte toppers zijn in Nederland.

     Hoop je daar of op een andere plek weer tegen te komen! Zou leuk zijn om weer over ons mooie vakgebied bij te praten.

     Hartelijke groeten,

     Marcel

 2. […] de laatste contactdag plaats van de Opleiding Onderwijskundig e-Learning Ontwerper van SBO (zie ook mijn eerdere blogpost hierover). Deze opleiding heb ik ontworpen en samen met SBO georganiseerd. Als hoofddocent heb ik […]

 3. Werner Bos schreef:

  Hallo!

  Ik ben ook op zoek om mij te verbreden en meer te leren over e-learning. Loopt dit nog steeds? Met wie kan ik contact opnemen?

  Groet,

  Werner

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Beste Werner,

   Dank je wel voor je vraag, fijn dat de dingen die je van de opleiding hebt gezien je aanspreken. De Opleiding Onderwijskundig e-Learning Ontwerper van SBO waarvan ik hoofddocent ben is wegens het succes nogmaals ingepland. De nieuwe uitvoering van deze cursus start op 13 september 2012 en kost € 3999 (excl.btw). Zie voor meer informatie http://www.sbo.nl/cursussen/onderwijskundig-e-learning-ontwerper/

   Een andere opleiding rondom e-Learning is de 8 maanden durende deeltijdopleiding van Fontys: post hbo-opleiding e-Learning. Ook hiervan ben ik hoofddocent. Momenteel loopt die opleiding nog (t/m juni). Meestal start de nieuwe opleiding in oktober. De data zijn nog niet exact bekend. De opleiding kost € 3700 en is vrijgesteld van BTW. Meer informatie vind je op mijn blog en op de Fontys site: http://www.fontys.nl/voor.professionals/cursusinfo.aspx?Cursuscode=5029ZD0008

   Een derde mogelijkheid is een training op maat binnen je school. Als er een paar collega’s meedoen is dat ook een goede mogelijkheid.

   Mocht je over de opties eens telefonisch willen praten dan kun je me altijd bellen: 06-39838989.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 4. Trainer Montserrat schreef:

  Hoi Marcel,
  Jammer maar ik vind het belachelijk veel geld voor 4 dagen. Ik begrijp dat de rest studie dagen zijn. Dus doe je meer zelf dan dat je instructie krijgt. Ik kom er wel via een andere weg maar ben zeker niet van plan om zoveel geld uit te geven. Ik ben voor mijn universitaire studiejaar nog niet zoveel kwijt. Waar gaat het tocht naar toe met dit soort tarieven. Zet maar hoog in dan lijkt het nog wat????!!!!

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Trainer Montserrat,

   Ik snap dat je het veel geld vindt en iedereen moet er goed over nadenken of dit het waard is. Zelf investeer ik als zelfstandige ook zoveel in mezelf elk jaar als bijscholing. De opmerking over het krijgen van instructie vs ‘zelf dingen doen’ is wel de kern van de opleiding. In mijn beeld leer je niet als je alleen maar instructie krijgt. Dan zou ik ook niet de hoofddocent willen zijn. Daarom heb ik een ontwerp gemaakt waarin je de aangereikte theorieën en voorbeelden verwerkt door allerlei praktijkgerichte opdrachten die ik vervolgens soms individueel voorzie van feedback en soms door medeprofessionals in de opleiding.

   De deelnemers waren overigens erg te spreken over deze aanpak, zie ook de blogpost. Daar zie je ook nog meer over het proces. https://www.leerbeleving.nl/2012/01/18/terugblik-opleiding-onderwijskundig-e-learning-ontwerper/

   Maar als deze didactische aanpak niet aansluit bij jouw manier van leren als professional dan is het, los van de investering, niet de juist manier van professionaliseren voor jou.

   Succes met al je activiteiten!

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

Leave a Reply

preload preload preload