jul 09

De Apple iPhone is meer dan een leuke gadget. Door de gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden biedt deze telefoon kansen om mobiel leren (of de app_storeoudere term m-learning) voor een grotere groep in het bedrijfsleven en onderwijs waardevol te maken. Zowel in formele leersituaties als in informele leersituaties kan de iPhone een aanvullende rol spelen. (Het mooie is overigens dat bij de iPod Touch veel van de mogelijkheden terugkomen voor vele lagere kosten, dus voor scholen biedt dit een mooi alternatief). De iPhone duwt ook concurrenten naar een hoger plan. Als het resultaat is dat mobiele telefoons waardevolle leergereedschappen worden dan hebben we voor iedere leerling en lerende een draagbare ELO.

Laten we eens kijken naar een aantal veelbelovende applicaties die in leersituaties kunnen worden ingezet. Sommige apps zijn niet specifiek ontwikkeld met een educatief doel maar hebben wel potentie.

 1. Evernote (gratis)
  Dit is een app waar al veel over gesproken is, en terecht. Overigens ook beschikbaar op PC en Windows Mobile. Je kunt foto’s nemen, teksten schrijven, screenshots maken en die toevoegen aan een eigen space. Je verzamelt allerlei bruikbare info en kunt deze gemakkelijk doorzoeken. Het wow-moment komt als je ontdekt dat teksten op een foto (van bijvoorbeeld teksten op een whiteboard) kunt doorzoeken. Bekijk de uitleg van Erwin Blom. Geen edu-app maar binnen scholen zeer goed geschikt om informatie te beheren.
 2. Shazam (gratis) & Midomi (3,99 euro)
  Twee voorbeelden van apps die goed zijn in het automatisch herkennen van muziek. Je laat je telefoon 30 seconden naar een liedje luisteren (uit de luidspreker of zelf gezongen) en het nummer wordt herkend, je kunt direct het e.e.a. erover opzoeken en het direct kopen. Werkt erg goed. Als je liedjes kunt herkennen moet het ook mogelijk zijn om andere dingen te herkennen. Vogelgeluiden, woorden, rammeltjes van je auto….en kan direct passende informatie aanbieden.
 3. SnapTell (gratis)
  Een variant op voorgaande apps is SnapTell. Je maakt een foto van een CD- of DVD doosje of de voorkant van een boek en direct wordt in een gigantische database naar de muziek of boek gezocht. Ook hier krijg je na een geslaagde herkenning de mogelijkheid om boeken op te zoeken op wikipedia, direct te bestellen etc. Laat die studieboeken, handboeken etc. maar verschijnen in de database!
 4. Wrts (gratis)
  Het aloude woorden stampen in een nieuw digitaal jasje (door Digitale School). Maak je eigen briefjes met woorden en doe dit op de computer of op je telefoon. Niet erg vernieuwend maar wel praktisch en handig.
 5. Tjilp! (2,39 euro, Lite versie is gratis)
  Een Nederlandse app waarbij je vogelgeluiden leert. Veelvoorkomende vogels kun je zien en kun je beluisteren. Natuurlijk kun je direct achtergrondinformatie zoeken vanuit Wikipedia. Niet alleen kan dit als naslag gebruikt worden maar ook kun je een kwis doen waarbij je steeds moet raden welke vogel bij welk geluid hoort. Een combinatie met apps als Shazam zou helemaal mooi zijn!
 6. TED (gratis)
  De TED (Technology/Entertainment/Design)-bijeenkomsten zijn altijd prikkelend en omvatten een breed scala aan onderwerpen rondom design, creativiteit en innovatie. Sinds jaren zijn de video’s gratis te bekijken. Ruim 300 video’s en 170 audioshows zijn via de app eenvoudig en snel toegankelijk gemaakt.
 7. BrainChal (3,99 euro, Lite versie is gratis)
  Deze app is een van de vele gratis apps om je geheugen te trainen met verschillende soorten mini-games. Er zit redelijk wat variatie in en de voortgang wordt netjes bijgehouden.
 8. StudyCards (7,99 euro)
  Iedereen heeft tijdens een studie wel eens kaartjes gemaakt waarbij de vraag aan 1 kant stond en het antwoord aan de andere kant. Dat is simpelweg wat deze app doet. Je maakt je eigen set aan kaarten, stelt al je wilt allerlei dingen in (manier van presenteren etc.) en overhoort jezelf.
 9. iTie (gratis)
  Hoewel de tijd voorbij is dat ik elke dag een stropdas omdeed, komt het nog wel eens voor dat er een gelegenheid is. Dan is het handig als je eenvoudig even kunt nakijken welke variant (Halve Windsor, Onasis, dubbele…) op welke manier gemaakt moest worden. Met iTie worden deze verschillende technieken simpel in verschillende stappen met eenvoudige tekeningen uitgelegd.
 10. Teleac Spaans (gratis)
  Niet alleen Spaans maar een aantal andere talen zijn ook beschikbaar gesteld door Teleac. Zelf heb ik Chinees en Spaans gebruikt. Een heel aantal uitdrukkingen zijn toegankelijk gemaakt via categorieën. Je klikt een zin aan en hij wordt uitgesproken. De voor jou relevante kun je middels een favorite-actie apart groeperen en snel toegankelijk maken.
 11. iTranslate (Lite is gratis)
  Ook dit is handig als je een taal aan het leren bent. Je kunt zelf (voor 5 talen) zinnen intypen. Deze zinnen worden dan vertaald en direct uitgesproken. Hoewel dit een ‘computerstem’ is, is het resultaat goed en helder. De zinnen kun je opslaan. Op deze manier maak je je eigen woordenboek dat handig kan zijn op reis. Al reizend groeit je boekje. Helaas is het niet mogelijk om Nederlands te gebruiken. Een combi met Shazam functionaliteit zou helemaal mooi zijn: iemand spreekt een zin uit en een app vertaalt dit.
 12. Love Art (gratis)
  Gemaakt door de National Gallery in Londen. Bevat vele kunstwerken die op verschillende manieren toegankelijk zijn gemaakt. Per schilder kun je stukken bekijken die dan ook nog eens voorzien zijn van een duidelijke en aantrekkelijke uitleg (via een stem). Ook kun je via allerlei facetten het werk van een kunstenaar begrijpen (bijvoorbeeld via woorden als passion).

One more thing….

Mensen die me volgen kennen mijn liefde voor de Mac en mijn passie voor innovatie, creativiteit en leren. Dit is nu samengekomen in de toekenning van de ADE-status vanuit Apple. ADE staat voor Apple Distinguished Educator en met veel energie en zin zal ik me in dit kleine netwerk van professionals begeven om Apple’s onderwijsfilosofie toe te passen op scholen en binnen andere leeromgevingen. Speciaal bedankje voor dé Mac-man Fons van de Berg. Ik hoop het onderwijs op deze manier weer extra te kunnen ondersteunen en inspireren.

ade


4 Responses to “Top 12 iPhone edu-apps”

 1. Fons schreef:

  Ik ben er trots op dat we je in onze ADE-familie mogen verwelkomen.
  Zo klein is dat netwerk trouwens niet want er zijn wereldwijd ruim 1500 ADE’s actief.

  In Nederland zijn we (nog) met een bescheiden groepje, maar de kwaliteit van het Nederlandse ADE’-netwerk groeit en groeit. Over een tijdje kun je niet om dit gezelschap van leaders heen … let maar op.

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Fons,

  Ook ik ben er trots op en kijk uit naar vele mooie projecten waarin Apple en leren samen komen.

  Met de grootte van het netwerk doelde ik inderdaad op de Nederlandse ADE-tak, dank je over de aanvulling met de ADE’s in andere landen.

  We blijven opletten en laten we doen aan selffulfilling prophecy in dit geval 🙂

  Hartelijke groeten, Marcel

 3. Jaap schreef:

  Ik moet zeggen dat ADE worden wel erg leuk klinkt. Van harte gefeliciteerd hiermee, Marcel! Ik zag het wel op de Twitter-feed langskomen van de week, maar het was even iets te hectisch om hier op te reageren. Ik ben benieuwd welke vernieuwingen je blijft doen in het onderwijs!

  (En is het mogelijk om me ook bij dit clubje aan te sluiten? :))

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  Ha Jaap,

  Dank je voor je felicitaties! Die vernieuwingen komen er hoop ik! Overigens speel jij daar als het goed is toch ook een belangrijke rol in? Bij Stoas gaan we snel iets doen met Moodle en het basisonderwijs, we hebben daarover nog wel contact want ik hoop dat jij hierin ook een rol wilt en kunt spelen.

  Wat betreft het ADE-clubje: ik heb in ieder geval in het gesprek met Apple jouw naam en passie genoemd. Daar komen we nog wel uit 😉

  Hartelijke groet! Marcel

Leave a Reply

preload preload preload