nov 01

Op dinsdag hoorden we dat Barak Obama samen met Bill Clinton een toespraak zou houden in Kissimmee, een plaats niet ver van Orlando waar Learning 2008 plaatsvond. Woensdag om 23.00 uur zou hij spreken. Met een aantal ex-collega’s van Stoas Learning vertrok ik naar Kissimmee. Via de website van Obama hadden we ons aangemeld.

Shirtjes en vrijwilligers
Iets voort 18.00 uur liepen we voorbij politie op paard en zagen we het begin van een rij. Er werden 40 – 60.000 mensen verwacht, er stonden zo’n 1000 mensen toen we arriveerden. Het wachten in de rij was al een hele belevenis. Allerlei mensen stonden en zaten rustig in de rij en liepen af en toe weg om eten te halen. Verkopers van Obama petjes, lichtgevende buttons, shirtjes, kaartspelen en truien liepen de rij langs. Maar ook werden er oproepen gedaan voor vrijwilligers. Een jongen van 18 die met zijn moeder voor ons in rij stond gaf zich op om een dag later langs de huizen te gaan om geregistreerde Obama-aanhangers aan te moedigen om vooraf te gaan stemmen. In de VS is het al ruim een week voor de verkiezingsdag mogelijk om te gaan stemmen. Het Obama-kamp heeft een hecht netwerk van mensen die zich inzetten en op deze manier wordt de kans groter dat Obama de nieuwe president wordt.

Need for a change?
Als ik aan de moeder van de 18-jarige jongen vraag of het nut heeft dat ze 5 uur in de rij staan voor de toespraak begint ze een emotioneel verhaal. Haar moeder heeft Kennedy nog meegemaakt. Dit is een tweede moment in de geschiedenis met dit grote belang. Ze geeft aan dat Amerika nu echt een nieuwe koers moet gaan varen en dat Obama kan het tij keren, zowel in het binnenland als in de rest van de wereld. Ze wilde graag dat haar zoon erbij was. Zodat ie dadelijk een hele bewuste stem kan uitbrengen. Voor de eerste keer. De zoon geeft vervolgens ook een antwoord op mijn vraag. McCain schijnt een toespraak te hebben afgezegd toen het regende. Obama staat voor zijn mensen en is gedreven, zijn missie is om president te worden.

Publiek opzwepen
Na 5 uur staan we op een grasveld te wachten en staan we 20 meter van het podium af. Eerst komen er wat plaatselijke senators met inleidende speeches het publiek opwarmen. De boodschap om vooral te gaan stemmen en dan ook direct morgen, is helder. Om 23.00 uur komen Obama en Clinton samen het podium op. Een geolied tweetal met veel krediet. Clinton is onder het publiek opvallend populair. Hij beschrijft op effectieve wijze waarom Obama de juiste man is voor de job. Puntsgewijs komen de sterke punten van Obama aan de beurt. McCain komt maar even ter sprake. Clinton maakt duidelijk dat Amerika met Bush absoluut de verkeerde kant op is gegaan en dat het met McCain niet gaat veranderen. We need change!

Obama-time
Obama neemt het woord. Gemakkelijk komen de argumenten naar voren. Als ik even de principes van ‘de Plakfactor’ erbij pak dan zie je dat Obama een algemene situatie (het gaat slechter met ons land dan ooit) kracht bijzet door concrete getallen te geven en vervolgens de vertaalslag te maken naar de gemiddelde Amerikaan. Om me heen hoor ik dat mensen de boodschap begrijpen. Er wordt instemmend geroepen. Obama is goed. Hij refereert aan de vette jaren onder Clinton, die onderstreept dit door Obama hartelijk aan te kijken. Clinton zit een paar meter van Obama af en knikt elke keer instemmend. Een sterk duo, zeker gezien de wat smerige campagne naar Obama toe ten tijden van Hillary. Nu vormen ze een gesloten front.
Als ik ze beluister en de reacties van het publiek hoor dan realiseer ik me dat de situatie van het onderwijs, de gezondheidszorg en van de niet rijke Amerikaan echt heel belabberd is. De cijfers spreken voor zich. Dit gaat echt over de kern van hun bestaan. Dit is geen keuze CDA of PvdA. Obama geeft deze mensen hoop. Hoop op een normaal bestaan.

Wat ervan te leren?
Bij Learning 2008 gaf Stephen Convey aan dat vertrouwen belangrijk was. Archie Lustberg had het over een boodschap uit het hart en authenticiteit. Obama kwam erg oprecht over. Hij gaf door zijn authenticiteit vertrouwen aan mensen die het vertrouwen verloren zijn. De financiële crisis maakt bij toehoorders duidelijk dat het anders moet, dezelfde koers werkt niet. McCain heeft minder mogelijkheden om zich erg van het huidige beleid af te keren.

Elliott Masie steunt Obama en is al een half jaar veel tijd bezig om hem te supporten. Veel Amerikanen doen dit met hem. Obama heeft voor het eerst de betrokkenheid van mensen zo erg opgevoerd. Hierbij maakt hij dankbaar gebruik van internet. Hij twittert (wel weinig) en via zijn website word je goed op de hoogte gehouden. Zelfs ik sta nu in het e-mail bestand en krijg veel oproepen om in actie te komen.

Nog een paar dagen, dan weten we of we getuigen zijn geweest van de aanloop naar een historische gebeurtenis. Mijn steun heeft ie.

Video: Obama over onderwijs

8 Responses to “Obama in het echt!”

 1. Job schreef:

  Wat een andere wereld is dat toch… dat gegil en gejoel als die mannen opkomen 🙂 Erg interessant gegeven is dat zo ongeveer heel Europa voor Obama is maar dat er maar weinig mensen (ik ook) precies weten waar hij voor staat. Zo is hij tegen homohuwelijk en voor de doodstraf… (volgens de NRC Next van vrijdag) maar ja, nobody is perfect.

 2. Willem schreef:

  Mooi verslag Marcel, en wat stond je dichtbij het podium!
  Leuk dat je dat onderwijsfragment hebt opgenomen, of heb je alles gefilmd?
  Trouwens, wat een lekker lezende site is dit: mooie letter tegen een rustige achtergrond. Moet ik toch ook maar eens mee aan het werk…

 3. John schreef:

  De delegatie van het Nederlandse onderwijs was voor een andere conferentie (Educause) in Orlando. Ook wij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om Barrack Obama mee te maken en een stuk van de emotie en sfeer van de Amerikaanse verkiezingen te proeven.
  Indrukwekkend ….

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Job,

  Ja, het is een erg andere wereld. Gelukkig hebben we bij ons toch wat meer en wat andere keuzes. Heftig allemaal daar, en de gevolgen zijn een stuk groter dan bij ons. Deze zaterdag stond er ook in de Volkskrant veel achtergrondinformatie over Obama. En het mooie is dat het beleid niet veel slechter kan dan het huidige. Vervelende voor McCain is dat hij niet echt een alternatief heeft voor het beleid van Bush.

  @ Willem,

  Ja, we stonden erg dicht erbij, maar daar was dan wel 5 uur wachten voor nodig. Dat was overigens helemaal geen straf. Ik heb overigens lang niet alles gefilmd, alleen een paar fragmenten. Op mijn 4 GB kaartje past ook niet erg veel HD-video materiaal.

  Dank je voor het compliment, fijn dat je het een prettige site vindt.

  @ John,

  Ja, indrukwekkend he? Mooi om bij zo’n moment aanwezig te zijn. Ik heb overigens continue middels sms met Pierre Gorissen contact gehad dus ik wist bijna op de meter nauwkeurig waar jullie je bevonden 😉 Jullie hebben het laatste stuk toch nog moeten lopen? Maar in ieder geval nog op tijd om het mee te maken.

  En met 20 mensen had SURF wel een grote afvaardiging. Wij waren met 9 mensen.

  Hartelijke groeten, Marcel

 5. Leo schreef:

  Dat jullie zo dichtbij konden staan, geweldig! Wat ik me afvraag is hoe streng de beveiliging was. Is die vergelijkbaar met die op vliegvelden enzo? Kon je zomaar doorlopen? Lijkt me toch niet. Door jouw bericht realiseer ik me nu wel beter dat het voor Amerikanen echt een verschil maakt. De verwachtingen zijn hooggespannen. Kan misschien alleen weer tegenvallen als hij een tijdje bezig is.

  Hartelijke groet!

 6. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Leo,

  De beveiliging was niet heel extreem vond ik. In de mail vooraf kwam het advies om geen paraplu’s en tassen mee te nemen. Zoals je ziet mocht je wel telefoons en camera’s meenemen, wel moest die worden aangezet bij de ingang om te laten zien dat het echt een telefoon/camera was en geen bom.

  Verder moest je door een poortje zoals bij het vliegveld. Ik vond het niet zo erg en het ging ook allemaal erg soepel.

  Morgen weten we meer, het wordt een lange nacht.

  Hartelijke groeten, Marcel

 7. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ all,

  De communicatie vanuit Obama loopt op, vandaag heeft hij nog een mail rondgestuurd met een link naar een laatste video-oproep.

  Mooi en slim gemaakt, met beetje amateuristische beelden (zonder statief gefilmd) wat het authenticiteit meegeeft. Verder maakt hij het erg gemakkelijk om de video rond te sturen. Alleen nog de code erbij om snel op een blog te embedden en het was perfect geweest 😉

  Zie http://my.barackobama.com/page/invite/nov4

  Hartelijke groeten, Marcel

 8. […] is de grote dag in Amerika, dat zal niemand ontgaan zijn. Na een leuk verslag van de verkiezingscampagne van Obama kreeg ook ik het virus goed te pakken en overweeg zelfs om […]

Leave a Reply

preload preload preload