okt 29

Vandaag was het weer een goede dag in Orlando. Inspirerend vond ik Kevin Kelly. Zie voor een verslag mijn bericht op e-learning.nl. Wat een fascinerende inzichten heeft die man! Kevin gaf ook nog aan dat de early adopters van techniek een belangrijke rol vervullen, die betalen op alle manieren veel. Ze werken met te dure spullen die vaak ook nog eens verre van perfect functioneren. Deze vroege gebruikers zijn wel nodig om de techniek een stap verder te helpen. Fijn om een keer te horen dat je toch nog een nuttige rol hebt als je (in de ogen van je omgeving) weer met een nutteloze of overbodige gadget thuiskomt.

Flip-video creƫert krachtige leerervaring
Op e-learning.nl schreef ik ook al over de filmcursus. Dit heeft zeker mijn persoonlijke interesse. Heb al vaker een filmcursus gevolgd en het zelf maken en monteren van een film nadat je wat theorie hebt geleerd is een erg leuke en leerzame ervaring.

Bij deze universiteit (Penn) gaf een echte filmman de cursus. Juist de verhalenkant van filmen en de drama kreeg veel aandacht. De eindproducten waren heel aardig maar vooral het proces vanuit de studenten was treffend. Ze kijken zo trots bij het vertonen van hun korte filmpjes! Waarschijnlijk komen er binnenkort een paar op de Learningwiki van Learning 2008.

223% efficiƫntere organisatie door een bandenwissel?!
In de pauze ben ik naar buiten gegaan waar een prachtige opstelling staat met een pit stop. Een racewagen staat daar, inclusief Learning 2008 bestickering, te wachten op teams. Na een instructie gaat het blauwe team de banden verwisselen en tanken. Vervolgens doet het zwarte team dit. Na de snelle actie vindt er een de-briefing plaats en komt een nieuwe poging in zicht.

De man die dit soort activiteiten voor bedrijven organiseert geeft aan dat een training 1,5 dag duur. De eerste dag wordt er na een introductie met de auto gewerkt. Er wordt volop overlegd en verschillende tactieken van samenwerking worden besproken en uitgeprobeerd. Vervolgens wordt de vertaalslag gemaakt naar de praktijk van de werknemers.

Bij een pit stop gaat het over een optimaal gebruik van personeel, gereedschap en processen. Dit is eenvoudig te vertalen naar de beroepspraktijk van eenieder. Een mooie manier om samenwerking en communicatie te ondervinden.

De 223% verbetering is gebaseerd op de tijden die een pit stop in beslag neemt bij een stock car:

  • in 1985 duurde een pit stop 29 seconden;
  • in 2008 duurt een pit stop 13 seconden.

Zie voor een impressie van de pit stop:

En…de de-briefing:

Leave a Reply

preload preload preload