mei 27

Vandaag geef ik op het congres ‘Serious gaming, Serious simulation‘ een presentatie over gamebased learning. Gedreven door de valkuil waar we in dreigen te stappen: games inzetten omdat het hip is of omdat het past bij de huidige generatie. Deze fout maakte veel organisaties voor 2000 als we het over e-Learning hadden. Dit leidt tot mislukking.

Later vind je een uitgebreider verslag, voor nu even de presentatie en de mindmap.

Aanvullende links die ik gebruikt heb tijdens de presentatie, alle games en tools zijn gratis te gebruiken.

4 Responses to “Kritische blik op games”

 1. Erg duidelijke presentatie!

  Ik vraag me alleen bij sheet 5 wel af wat je bedoeld met
  “Wie orgeert al met G-smatch?” Ik kan zo snel niet achterhalen wat dit betekend. Lees ik dit verkeerd of ben ik nu een belangrijke trend aan het missen?

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Jeroen,

  Eigenlijk had ik de audio erbij moeten zetten want zo blijft het alleen begrijpelijk voor de toehoorders. Maar de volgende zet ik compleet online, de tijd ontbrak nu.

  Valt me toch een beetje van je tegen dat je nog niet orgeert met G-smatch. 😉 Even alle gekheid op een stokje: dit is pure onzin. Ik zet dit erin om even te testen hoe kritisch het publiek is. Zeker rondom educatieve games wordt je doodgegooid met steeds nieuwe kreten. Het is zaak om daar doorheen te prikken en tot de kern door te dringen.

  Waren we net van de term ‘gamebased learning’ naar ‘serious gaming’ aan het gaan, hoor ik gisteren van Wim Veen dat we maar eens de Amerikaanse term ‘immersive learning’ moeten gaan toepassen. Waarschijnlijk verkoopt dat weer beter aan managers.

  Enfin, ik wordt steeds kritischer op de inzet van games. Ik zie teveel dure en slechte games.

  Hartelijke groeten, Marcel

 3. Erik de Jong schreef:

  Een heldere presentatie inderdaad (Garr Reynolds-waardig :), en goed je weer te horen en zien. De zaal had wel wat voller mogen zitten!

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Erik,

  Nou, Garr Reynolds zou hier nog niet blij van worden. Zijn nog vele verbeterpunten.

  Maar ben nu bezig met een presentatie over Leerbeleving en daar ga ik echt vlammen (Succesvol en innovatief opleidingsbeleid)

  Eerste dag sta ik naast o.a. Kessels op het hoofdpodium, tweede dag heb ik een workshop. Die is ook zeker de moeite waard. Daar gaan we heel actief op zoek naar het ontwerpen van een krachtige leerbeleving. Met inzichten uit de neuropsychology, marketing, gaming en vele andere gebieden.

  Was leuk om je te zien, helaas niet echt kunnen bijpraten, de avond met Erwin Blom was wel super.

  Hartelijke groet, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload