jun 30

Rond 2000 heb ik voor het eerst gewerkt met een omgeving waarin je een virtuele klas bedient. Ook wel webinar of e-seminar omgevingen genoemd. Ik kan me WebEx nog herinneren en een product van Xerox (geloof ik) waarbij je met telefoon naar een server in de US moest bellen. Vervolgens zat dat 30 seconden vertraging op. In 2008 schreef ik over de tool DimDim (zie blogpost hierover). Nu ben ik voor een aantal klanten waaronder Fontys dit soort virtuele sessies aan het organiseren dus het was tijd voor een update en het inzichtelijk maken van een aantal tools. Ik heb vergeleken: DimDim, WebEx, GoToTraining en Adobe Connect.

Wanneer gebruik je deze tools?

Vaak worden deze omgevingen gebruikt bij een wat langer opleidingstraject waarbij klassikale sessies wat verder uit elkaar liggen of bij complete trajecten op afstand waarbij je tussendoor synchrone (gelijktijdige) contacten wilt faciliteren. Het aantal deelnemers kan van een paar tot een paar duizend variëren. Vaak duurt een sessie 1 tot 1,5 uur en kun je bij de meeste tools onderstaande functionaliteiten gebruiken:

 • audio en video (wel beperking aantal gelijktijdige gebruikers);
 • hand opsteken middels een icoontje/knop;
 • delen van PowerPoint presentaties of bestanden;
 • delen van een whiteboard (tekeningen maken);
 • websafari (deelnemers meenemen naar verschillende webpagina’s);
 • delen van applicaties op de PC;
 • meerkeuzevragen stellen;
 • de ‘presenter-rechten’ geven aan 1 of meerdere deelnemers (die dan zelf een presentatie kunnen geven bijvoorbeeld);
 • opnemen en embedden van de sessie (naslag).

Als facilitator ben je geneigd om zelf de hele tijd het woord te nemen zodat het een soort college wordt maar de meeste tools zijn ook geschikt om juist de deelnemers iets te laten presenteren. Zo gebruik ik het zelf als facilitator/trainer voor vragenuurtjes, verdiepingssessies maar bijvoorbeeld ook om deelnemers aan elkaar presentaties te laten geven over de projectvoortgang van groepen deelnemers. Ook gebruik ik zelf de tools om snel met klanten wat dingen door te nemen. Het kunnen dus ook hele korte en ad-hoc sessies zijn.

Wat zijn de verschillen?

Tegenwoordig is de kwaliteit wel goed over het algemeen. De functionaliteiten verschillen een klein beetje maar met name zit het verschil in de mogelijkheden om de pagina aan te passen aan je eigen huisstijl, het maximale aantal deelnemers en de kosten die aan het gebruik verbonden zijn. Het is nu wel betaalbaar om deze tools te gebruiken.

Een ander verschil zit in de noodzaak om al dan niet de applicatie te moeten downloaden. Sommige systemen kun je in een webbrowser bedienen, voor andere moet de gebruiker een programma downloaden. Dit kan voor bedrijven en organisaties ook nog wel wat extra implementatietijd en -problemen opleveren.

Welke is het beste?

Er is niet 1 die absoluut de beste is. De keuze hangt af van je eigen wensen en de manier waarop je het in je leerprocessen wilt inzetten. DimDim springt er uit qua gebruikersgemak maar is minder betrouwbaar qua geluid en video (en is als enige als open source software te downloaden), WebEx is een prima tool maar niet de goedkoopste, GoToMeeting is fantastisch qua eenvoud én uitgebreidheid maar is ook flink aan de prijs en kent geen video en Adobe Connect is zeer uitgebreid, goed te betalen maar een beetje ingewikkeld.

Hoewel mijn voorkeur eerst erg bij DimDim lag heb ik (ook in de Proversie) veel performance problemen ondervonden. En als tijdens de sessie steeds het geluid of andere functionaliteit wegvalt is de flow uit het proces. Een applicatie moet betrouwbaar zijn. Mooie van DimDim is wel dat er een gratis gehoste versie te gebruiken is. Als je dit gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld Skype heb je gratis een mooie set aan functionaliteit tot je beschikking.

Nog meer opties?

Ja, bovenstaande applicaties zijn de applicaties waarmee ik zelf ervaring mee heb opgedaan de afgelopen jaren. Er zijn er nog veel meer die soms afwijken qua functionaliteit maar wel interessant kunnen zijn als je met meerdere mensen online wilt overleggen. Wat alternatieven:

 • Skype
  1 op 1 met video en schermdeling. Gratis. Bij Skype kun je tot 25 mensen in een conference call zitten waarbij alleen audio gebruikt wordt.
 • FlashMeeting
  In 2007 schreef ik over deze tool. Ontwikkeld door de Open University in de UK en prima geschikt voor verschillende audio- en videobronnen. Gratis te gebruiken voor bepaalde groepen mensen. Zie de website voor de huidige mogelijkheden.
 • ooVoo
  Relatief nieuwe tool waarmee je met meerdere mensen een videochat kunt uitvoeren. 1 op 1 is gratis, voor meer mensen kan per maand of per keer betaald worden. Je betaalt per gebruiker, zie de site.

Gewoon beginnen?

Bij alle tools kun je een proefaccount aanvragen. Hieronder de info daarover:

 • DimDim
  Gratis account voor onbepaalde tijd. Een proefversie van Proversie is mogelijk na telefonisch contact. Zie de site.
 • GoToTraining
  Proefaccount voor 30 dagen voor 25 gebruikers. Ook mogelijkheid om GoToMeeting uit te proberen met hetzelfde account. Je moet wel je creditcardinformatie invoeren. Zie site.
 • WebEx
  Proefaccount voor 14 dagen voor 25 gebruikers. Zie site.
 • Adobe Connect
  Proefaccount voor 30 dagen voor verschillende tools die erin verwerkt zijn. Je hebt je gratis Adobe account nodig of kunt dit aanvragen. Zie de site.

Document met overzicht

Een vergelijking op hoofdpunten vind je in dit Overzicht webinars (PDF, 127 KB).

Mocht je zelf nog alternatieven hebben of je ervaring over een van deze producten willen delen: reacties zijn van harte welkom!

90 Responses to “Online seminar tools vergeleken”

 1. Rob Houben schreef:

  Hallo Marcel,

  Mooi overzicht (is weer wat tijd in gaan zitten).
  Is misschien interessant om een keer met onze iCoaches te gebruiken? Of om een keer met een groep docenten van een andere locatie te gebruiken? Om te laten zien wat er technisch mogelijk is.
  Wat vind jij?
  Waarschijnlijk wel iets te prijzig voor incidenteel gebruik en dan heb ik het niet over de abbonnements kosten,

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Rob,

   Zeker aardig om eens te proberen en te ervaren wat dit soort sessies voor effect heeft dus laat maar weten wanneer dan doe ik graag mee! Kunnen we direct een inhoudelijk thema/onderwerp bespreken.

   Hartelijke groeten,

   Marcel

 2. Francisca Frenks schreef:

  Beste Marcel,
  Boeiend overzicht. Wij werken nu 2,5 jaar met iLinc en zijn in de tussentijds regelmatig “vreemd” gegaan met betrekking tot andere collaboration software. iLinc vinden wij erg degelijk en stabiel.
  Je bent van harte uitgenodigd om een keer mee te doen met een gratis demo om zelf te ervaren! Zie:http://www.xwebinar.nl/060Demo.html

  Op onze site staat nog meer software en andere overzichten:
  http://www.xwebinar.nl/051Links_software.html

  http://www.xwebinar.nl/052Vergelijkingsoftware.html

  Met vriendelijke groet,

  Francisca Frenks, XWebinar.nl

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Beste Francisca,

   Dank je wel voor je reactie. iLinc heb ik in het verleden wel eens gebruikt maar die stond me niet meer op het netvlies. Dank en ik zeker deze tool ook nog eens testen.

   Fijn dat jullie dit soort open sessie aanbieden waarin je een beeld kan vormen over een tool. Ik herinner me vroegere sessies (ook rond 1998) van de ASTD. Die organiseerde inhoudelijke sessies over e-Learning waarbij steeds een andere tool werd gebruikt. Dat was ook een mooie combi van demo en inhoudelijk leren.

   Hartelijke groeten,

   Marcel

 3. Wilfred Rubens schreef:

  Dank Marcel.
  Bij Gilde Opleidingen zijn wij bezig Elluminate uit te proberen. Elluminate kan prima geïntegreerd worden met Fronter. In eerste instantie testen we de gratis versie. Daarbij lopen we op dit moment aan tegen het feit dat ik bijvoorbeeld anderen wel kan uitnodigen, terwijl andere collega’s geen sessie kunnen starten. We zijn bezig dit uit te zoeken. Ik heb tot dusver alleen 1-op-1 met collega’s via Elluminate gecommuniceerd. Werkt op zich goed.
  Ter aanvulling:
  http://www.pontydysgu.org/2010/02/technical-woes-do-online-meeting-systems-really-work/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_web_conferencing_software
  http://jolt.merlot.org/vol3no4/hilbelink.htm

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Jij bedankt Wilfred, voor weer net even de mooie aanvullingen!

   Elluminate werkt inderdaad ook goed, al vind ik die wel een erg drukke/rommelige interface hebben die echt stamt uit vroegere tijden. Maar op dat punt scoren anderen ook weer minder. Qua interface vind ik DimDim het beste (clean en eenduidig). Adobe Connect (die met Ulluminate wordt getest in de door jou genoemde Merlot-test) vind ik al mooier dan Ulluminate maar door de uitgebreidheid wordt die eigenlijk al te complex.

   De integratie met ELO’s is overigens bij meerdere omgevingen goed mogelijk. Bij DimDim bv krijg je een applet die je in alle ELO’s kunt gebruiken en meestal is er ook een API beschikbaar.

   Hou ons op de hoogte van de ervaringen die je ermee hebt!

   Hartelijke groeten, Marcel

 4. Saskia van Zee schreef:

  Beste Marcel,

  Leuk dat je je zo verdiept in de wereld van de virtuele klas. Altijd goed om een overzicht te hebben van alle applicaties. Veel dingen zijn verschillend maar het gaat toch om de interactie die je kunt online kunt bereiken.

  Wij hebben veel ervaring met de virtuele klas en gebruiken daar verschillende applicaties voor. Veel aandacht gaat dan ook naar de techniek, maar wat achterblijft is de aandacht voor didactiek en werkvormen.

  Wij zijn recent een blog gestart over de virtuele klas, voor meer achtergrond, ervaring en toepassingsmogelijkheden. Leuk voor jou om je een keer met de onderwijskundigekant van de virtuele klas bezig te houden!

  http://www.devirtueleklas.wordpress.com

  Met vriendelijke groet,

  Saskia van Zee

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Beste Saskia,

   Dank voor je reactie, jullie blog heb ik bekeken en direct toegevoegd aan mijn RSS-feeds. Op de blogpost over interactie heb ik al gereageerd. Jullie hebben het daar (http://devirtueleklas.wordpress.com/2010/07/01/de-missing-link-in-e-learning-%E2%80%93-de-vergeten-docent/) over de interactie tussen docent en cursist maar ik denk dat e-seminars ook met name interessant worden als er echte interactie is met lerenden onderling. Bijvoorbeeld het aan elkaar laten presenteren. Anders kun je beter een sessie opnemen.

   In deze blogpost van mij heb ik inderdaad de onderwijskundige/didactische kant niet belicht, maar dit doe ik nog graag wel een keer (op mijn of op jullie blog). Want inderdaad: ook met een prachtige e-seminar tool kun je waanzinnig slechte sessies organiseren.

   Hartelijke groeten,

   Marcel

 5. Francisca Frenks schreef:

  Leuk Saskia, dat je die didactische werkvormen noemt. Wij starten deze maand een onderzoek met Avans Hogeschool en The learning Experience van Shapers om didactische werkvormen van online & interactieve sessies te onderzoeken. (Dankzij een Innovatievoucher van EZ) Wij richten ons trouwens vooral op niet-formeel onderwijs.

  We werken trouwens ook met Adobe Connect en Elluminate, maar dat terzijde.

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Francisca,

   Die didactische werkvormen: daar gaat het inderdaad écht over. Ik ben heel benieuwd naar jullie onderzoek en met Shapers heb je wel een mooie partner. Als ik nog eens mee kan brainstormen of iets kan tegenlezen dan hoor ik het graag.

   Hartelijke groeten,

   Marcel

 6. Arco de Bonte schreef:

  Bedankt Marcel,

  Nog twee aanvullingen:
  – De nieuwe betaversie van Skype ondersteunt videoconferencing met 5 personen.
  http://blogs.skype.com/garage/2010/05/skype_50_beta_1_for_windows.html
  Ook is het mogelijk om m.b.v. MeBeam beeld te hebben bij bijv. een conference call in Skype.
  http://www.mebeam.com
  – BigBlueButton is een opensource alternatief voor Adobe Connect.
  http://bigbluebutton.org/

  Ik wil nog gaan kijken of Ustream geschikt is voor webinars via een website (een richtingsverkeer wat betreft beeld en geluid met daarbij ‘chat’ bijv. middels twitter).

  Met vriendelijke groet,

  Arco

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Arco,

   Jij bedankt voor de mooie aanvullingen!

   De betaversie van Skype heb ik inderdaad gezien. Helaas is de beta nu nog alleen voor Windows maar het is wel een veelbelovende ontwikkeling.

   de mebeam.com site kende ik nog niet. Net getest een raar genoeg lukt het wel via de laptop waar ik de sessie ben begonnen maar bij mijn andere MacBook laat hij geen beeld zien (terwijl de webcam wel actief is).

   Extra bedankt voor de BigBlueButton tip. Hoewel ik aardig thuis ben in de open source kende ik deze ook nog niet. Daar duik ik eens diep in want het ziet er goed uit. Duidelijke video-tutorials ook.

   Met Ustream heb ik al wel een jaar of 4 ervaring. Die doet het zelfs vanaf de iPhone nog heel aardig. Ustream Producer is ook een hele aardige tool. Werkt erg goed, zeker als je een backchannel hebt. Integratie door te embedden in je website of ELO gaat ook prima.

   Hartelijke groeten,

   Marcel

 7. JoG schreef:

  Wat ik me af vraag, zouden de problemen bij het gebruik van DimDim minder zijn als bijvoorbeeld SURFnet een installatie zou hosten voor het onderwijs in Nederland (en andere belangstellenden)?!

  Hoe schat je dat in? Ligt het aan de verbindingen / bandbreedte naar / van DimDim, aan andere ’techniek’ of aan de software?

  Ik dacht verder meteen aan het artikel ‘BigBlueBotton – Open source Adobe Connect alternatief’ van Pierre Gorissen en mijn reacties daarop. -> http://ictoblog.nl/2010/05/12/bigbluebotton-open-source-adobe-connect-alternatief

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Joost,

   Dank voor je reactie! Ik heb zowel de gratis, de Pro als de Enterprise versie gebruikt. Bij de Enterpriseversie heb ik sessies gehad met het bedrijf achter de uitbating van DimDim. Daar heb je dus een dedicated server met mogelijkheid om vele meeting rooms te maken. Ook daar was de kwaliteit van de audio een probleem en vielen er meerdere functionaliteiten uit.

   Ik heb DimDim niet gedownload en op een eigen server gezet maar ik vrees dat als zelf hun demo’s (om dure Enterprisemodules te verkopen) niet werkt het toch aan de software ligt. Ik ga ervan uit dat ze voor demo’s wel de beste infrastructuur inrichten.

   Maar zekerheid is er pas als je dat nog zou uittesten op een eigen server. Ik ben er voor in om mee te helpen met testen etc.

   BigBlueBotton lijkt me een veelbelovend alternatief. Maar daar heb ik nog geen ‘echte’ productie ervaring mee.

   Hartelijke groeten,

   Marcel

   • JoG schreef:

    Inderdaad geen goed teken dat zelfs tijdens hun demo’s het geluid weg viel.

    Ik kan me niet herinneren dat ik daar last van had tijdens een webinar van @CoachCaroline dat ik heb bijgewoond. Overigens gebruikten de deelnemers vooral de tekstchat en was zij in beeld en te horen. Ik kan me herinneren dat over en weer praten inderdaad minder vlot verliep. We gebruikten de vrij beschikbare gehoste variant.

    Ik zal er zelf niet aan kunnen beginnen om DimDim op een server te zetten. Heel mooi dat jij mee zou willen helpen!

    Wellicht zouden ook mensen zoals Frits Hoff, Hans de Zwart en Wytze Koopal interesse in het opzetten van een DimDim server hebben? Mogelijk kunnen jullie een keer samen een ‘installparty’ / workshop of iets dergelijks organiseren. Als SURF dan de server en bijvoorbeeld een geschikte techneut ter beschikking stelt… 🙂

    Overigens ben ik ook wel benieuwd hoe het videoconferencing deel van Dokeos zich heeft ontwikkeld. De Dokeos community is afgesplitst van het bedrijf, zie Chamilo.org Ik kan niet direct ontdekken of het videoconferencing deel meegenomen is / wordt in de doorontwikkeling, eind juni heeft, zo lees ik, de Chamilo 2.0 beta release plaatsgevonden.

    Overigens kom ik net nog een interessant artikel tegen bij Wytze Koopal in dit kader. Weliswaar gaat het over videoconferencing, een mooi project, zo’n ‘leraar op afstand’, zie ‘Videoconferencing in Twente’s got Talent’. -> http://www.koopaladvies.nl/videoconferencing-in-tgt/

    Het is me niet duidelijk welke software ze daar in Twente gaan gebruiken. Het betreft een combinatie van videoconferencing en digitale schoolborden. “… TgT wil heel concreet een bijdrage leveren aan het voortbestaan en ook de aantrekkelijkheid van het vak Wiskunde D in de scholen in Twente (en mogelijk ook daarbuiten). Daarvoor hebben we een concept bedacht waarbij we gebruik willen maken van moderne techniek, namelijk videoconferencing en digitale schoolborden….”. Ik heb net in een reactie bij Wytze naar de software gevraagd en in mijn reactie ook naar dit artikel verwezen.

    • Marcel de Leeuwe schreef:

     Hoi Joost,

     Dank je voor je waardevolle aanvullingen, erg fijn!

     DimDim vind ik op een aantal vlakken nog steeds een fijne oplossing. Goed in elkaar en eenvoudige bediening, dat is veel waard. Overigens heeft de open source versie van DimDim wel andere features en/of andere performance omdat er andere services onder liggen. Zie http://www.dimdim.com/community/opensource.html Ze zeggen hier:

     “It has the most of the features of Dimdim Enterprise and is based on open source streaming and media components. Dimdim Enterprise is based on commercial streaming and media components (Adobe Flash Server) and runs on top of our SynchroLive Communication Platform to ensure robust scalability and reliability and is fully supported and certified by Dimdim, Inc. The Open source community supports the Open Source Community Edition.”

     Ik zou graag met jou, Frits, Hans en Wytze zoiets opzetten, al moet je van mij ook geen technische expertise opzetten. Met deze mensen heb je een aardig clubje bij elkaar!

     Die Chamilo tip is trouwens wel goed zeg, dank daarvoor.

     Hartelijke groeten,

     Marcel

     • JoG schreef:

      @Marcel en jij weer bedankt voor jouw verdere toelichting op DimDim.

      Ik weet dat Frits samenwerkt(e?) met een bedrijf dat een installatie van Dokeos inclusief videoconferencing heeft gedaan. Ze hebben ook nog enkele bugs opgelost in het proces van het opzetten van die demo-server/-installatie.

      Ik kan me voorstellen dat je nog niet op de hoogte was van de Dokeos -> Chamilo ontwikkeling. Graag gedaan.

      Dat lijkt me inderdaad een aardig clubje. Schiet me te binnen dat Pierre Gorissen in zijn lab waarschijnlijk de benodigde hardware en wellicht expertise heeft….

      Ook een club zoals de proeftuin ICT van de Hogeschool Zuyd zou zo’n project op kunnen pakken.
      -> http://www.proeftuin-ict.com/

 8. JoG schreef:

  Over Chamilo en videoconferencing – Ik lees net “… So basicly, code is available for the 1.8.6.2 release and there will be a webconference application in Chamilo 2.0….” bron: http://www.chamilo.org/node/56

  -> http://www.chamilo.org/en/about-chamilo
  -> http://www.chamilo.org/nl

  (dit is een aanvulling op mijn reactie van daarnet)

 9. JoG schreef:

  Ook in de bibliotheek (zijdelings Marina) en archief (Christian) wereld (in beide, Rob) bekend: ‘DimDim-men’, zie ‘Even Dimdimmen’ -> http://www.digitalearchivaris.nl/2010/07/even-dimdimmen.html

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Joost,

   Jij houdt alle blogs wel heel goed in de gaten zeg! 😉 Dank je wel voor de verwijzing naar deze post. Het gebruikersgemak dat ze noemen is inderdaad een groot voordeel. Ziet er ook goed uit.

   Nu nog de audio fixen en dan is het echt een topproduct.

   Hartelijke groeten,

   Marcel

   • JoG schreef:

    Marcel, via een tweet van Christian ben ik weer hier. Het was me opgevallen dat zij Skype er naast gebruikten. Een idee wat ik ook al had. Tot dat het geluid van / bij DimDim beter is of werkt, dat spreekt voor zich. Een vrije en open source sip-cliënt er naast gebruiken zou me overigens liever zijn. Daar heb ik weinig tot geen ervaring mee, jij?

    Christian blogde: “… Mooi vond ik dat je ook als gast – dus puur op uitnodiging – je scherm kunt delen, als je daartoe in gelegenheid wordt gesteld. Verder kun je als groep chatten en kun je privéberichten versturen. Het geluid hebben we niet getest – Skype werkte daarvoor prettiger, dus waarom zou je dan anders doen hè….”.

    Als ik in een bepaalde periode blogs tegen kom die (deels) over hetzelfde gaan dan vind ik het leuk om die via commentaren / reacties met elkaar te verbinden zeker als het om naastgelegen vakgebieden gaat zoals in dit geval onderwijs, bibliotheken en archieven. En verder laat ik weinig kansen onbenut om openheid, transparantie en in het bijzonder vrije en open source software te promoten 🙂

    Ik dank jou op mijn beurt graag hartelijk voor de inspirerende blogposts. Groeten, Joost

 10. @nooitmeerstress Dag John. Ik wens je een succesvol webinar zo meteen. Hoe bevalt je het geluid van DimDim? -> http://bit.ly/9dGEWb

 11. John Vrakking schreef:

  Beste Joost, bedankt voor je uitnodiging. Ik heb goede ervaringen met DimDim, ook met geluid. Ik ben een one-way streamer, dwz dat ik niet snel ruimte biedt aan beeld en geluid: daar heb ik in een webinar te weinig tijd voor. Misschien dat ik daarom jullie ervaring niet deel. Als er iets niet goed is, zit dat meestal op stekkerniveau en ook willen applicaties (Skype!) wel eens vechten om het audio. Dat is waar ik wel tuk op ben: heb je een Logitechcamera, dan zit daar vaak een microfoon in (ohja!); gebruik je Skype, dan is dat vaak nog toegewezen (ohja!). En losse stekkertjes, of stekkers verkeerd om… Ik waak ervoor om de verantwoordelijkheid direct terug te leggen bij de bezoeker, anders ben ik naast presenter ook nog techneut. Ik zoek nog wat presentatie-software om in DimDim te gebruiken, maar ik ga hierboven maar eens lezen.
  Met enthousiaste groet, John Vrakking | daVinci – Orde op Zaken

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi John,

   Dank je voor je reactie! En het is ook goed om een tegenbericht te laten horen. Fijn dat je DimDim zo succesvol inzet bij je online seminars (over Cleandesk etc.). Op stekkerniveau en op softwareniveau zit er nog regelmatig wat fout.

   Op stekkerniveau kun je dat soms oplossen door zelf te zorgen voor hoofdtelefoons met microfoons of webcams zoals jij die noemt. Bij een groter traject met deelnemers die terugkeren raad ik vaak aan om voor iedereen een setje te kopen en die met een duidelijke instructie uit te reiken. Overigens is een hooftelefoon altijd fijn. Zelfs op mijn MacBooks gebruik ik externe hoofdtelefoon/microfoon die ik middels USB aansluit want als ik behalve de ingebouwde camera ook de luidspreker & microfoon gebruik krijg je vaak zo’n echo op de lijn. Altijd raad ik wel een testsessie aan of gebruik de eerste 10 minuten van een sessie om mensen onder begeleiding de audio te laten instellen.

   Op software gebied kan er ook heel wat misgaan. Vaak weten mensen niet dat ze in een tool die Flash gebruikt, nog expliciet toestemming moeten geven om Flash te laten interacteren met de microfoon/speakers. Ik merk wel duidelijk verschil in de betrouwbaarheid van de audioverbindingen. Het wordt natuurlijk zichtbaarder als je de deelnemers ook met audio laat werken.

   Hartelijke groeten, Marcel

 12. John Vrakking schreef:

  Ik haak maar aan… terugkomend op bovenstaand: ik zoek idd addons of addins waarmee ik interactiviteit kan verbeteren. Voor in de zaal gebruik ik Yawnbuster, een Powerpoint addin waarmee je de zaal op het puntje van de stoel krijgt – vooropgesteld dat je een beetje fantasie hebt. Nu moet ik dat missen. Hoe vangen jullie dat op? Hoor graag! Met enthousiaste groet, John Vrakking | daVinci – Orde op Zaken

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi John,

   Wat betreft die interactiviteit: ik zou in beperkte mate in de technische functionaliteiten. Zo gebruik ik meerkeuzevragen en polling om mensen erbij te betrekken. De meeste tools zorgen op deze manier voor een mooie ondersteuning die vergelijkbaar is met YawnBuster (verschil is dat mensen in webinar direct de keuzes aanklikken). Ook kun je in veel tools mensen de hand op laten steken. Dit is voor mij ook een bruikbare manier om mensen te activeren.

   Daarnaast probeer ik didactische werkvormen te variëren. Ik vind het dan juist erg fijn om soms iemand het woord te geven van de groep of zelfs een stuk te laten presenteren. Dit zorgt voor de broodnodige afwisseling en ook een webinar gaat niet over de facilitator maar over de groep.

   Hartelijke groeten, Marcel

 13. Jasper Arbeel schreef:

  Beste Marcel,

  Goed te zien dat er aandacht wordt besteed aan online seminars. Een uitstekend alternatief voor- of aanvulling op fysieke bijeenkomsten. Naast het grote voordeel voor deelnemers om niet meer te hoeven reizen kunnen organiserende partijen ook veel meer gegevens achterhalen van hun doelgroep dan bij een reguliere bijeenkomst.

  Ik mis echter onze eigen tool in je vergelijking. Alhoewel het ivm vakantie ietwat rustiger is, verzorgt OnlineSeminar vanaf september weer meerdere malen per week, voor verschillende grote partijen, live online seminars. Zonder enige probleem qua performance kunnen we in principe een ongelimiteerde hoeveelheid deelnemers aan.

  Kijk eens op http://www.onlineseminar.nl voor een overzicht. In samenwerking met De Financiele Telegraaf hebben we een overizcht gemaakt met opnames van gehouden seminars. Deze zijn te vinden op http://www.dft.nl/seminars

  Wellicht interessant om in een volgend vergelijk mee te nemen.

  Met vriendelijke groet,
  Jasper Arbeel

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Beste Jasper,

   Dank je wel voor je waardevolle toevoeging! Ik kende jullie tool nog niet.

   Goed dat jullie de sessies openbaar toegankelijk maken. De tool ziet er veelbelovend uit en ik zou het leuk vinden om eens een sessie met een trialversie te proberen.

   Wel mis ik op de (verder aantrekkelijke site) wel allerlei informatie zoals exacte functionaliteiten en prijsmodellen. Zelfs in de PDF die je kunt downloaden mis ik deze informatie. Dat maakt een vergelijking wat moeilijk.

   Hartelijke groeten, Marcel

 14. Paul van Dijk schreef:

  Hoi Marcel,

  Mooi overzicht! SURFnet biedt op dit moment in de dienst SURFgroepen ook Adobe Connect. Het gebruik is gratis voor medewerkers en studenten in het hoger onderwijs in Nederland. Adobe Connect zal in ieder geval tot 31 december 2011 nog op die manier worden aangeboden. Ondertussen kijken we naar alternatieven waarbij jouw overzicht erg zinvol is.

  Vriendelijke groet,

  Paul van Dijk – SURFnet

  Ik werd onlangs gewezen op Vivu (http://vivu.tv/vivuweb/solutions/instantvideo/). Deze plugin maakt het mogelijk om op basis van Skype met meerdere participanten (video+audio+whiteboard) te conferencen. Niet gratis maar wel aardig om even naar te kijken.

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Beste Paul,

   Goed dat SURFnet ook Adobe Connect aanbiedt! Ik merk dat docenten en trainers direct nieuwe didactische toepassingen zien op het moment dat ze met studenten/cursisten een eerste webinar sessie hebben georganiseerd.

   Ook bedankt voor je Vivu oplossing. Ziet er goed uit qua mogelijkheden en is ook nog erg betaalbaar! Ga ik zeker uitproberen.

   Hartelijke groeten,

   Marcel

 15. JoG schreef:

  In bepaalde gevallen mogelijk ook een alternatief: Yugma. N.a.v. het artikel ‘Live presentaties via internet’ op Fan.tv.

  -> https://www.yugma.com/
  -> http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24800

 16. JoG schreef:

  Ik blijf hier maar terugkomen… 🙂 Het volgende artikel vind ik in het kader van dit artikel en de commentaren / reacties wel passen ‘Nieuwe compressie voor videoconferencing (video)’ -> http://webwereld.nl/video/67119/nieuwe-compressie-voor-videoconferencing–video-.html

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Heel goed, je bent op elk moment van harte welkom!

   Dit soort ontwikkelingen zorgen er voor dat de kwaliteit en stabiliteit van webinar video steeds beter wordt. Ik kan me nog herinneren dat de eerste real-audio streams met een 28k8 modem meer leken op een leuke staccato demo van wat er in de toekomst mogelijk was. En nu luisteren we op onze telefoons alle radiostations van de wereld met een prima kwaliteit.

   Veel moois om naar uit te kijken, bedankt weer voor deze tip!

   Hartelijke groeten, Marcel

 17. JoG schreef:

  Bij Ambtenaar 2.0 experimenteren Davied en anderen met videobellen, om zo te ‘vergaderen’. Ze (onder)zoeken diverse tools, zie ‘Experiment met videobellen: hoe kan het beter?’

  -> http://ambtenaar20.ning.com/profiles/blog/show?id=2094330:BlogPost:86748

 18. JoG schreef:

  ‘It takes two to Tango – videoconferencing op je mobiel’ -> http://ictoblog.nl/2010/11/24/it-takes-two-to-tango-videoconferencing-op-je-mobiel

  “… Er is een gratis client beschikbaar voor Android en iOS, je hoeft overigens niet persé twee camera’s te hebben om gebruik te kunnen maken van Tango, hier staat een lijst met ondersteunde toestellen….”

 19. JoG schreef:

  ‘Surf2gether: samen video’s bekijken en bespreken’

  “… Oordeel: een sobere doch effectieve website waar je samen met anderen video’s kunt bekijken en bespreken in een eigen chatroom. Dat kan op Twitter natuurlijk ook, maar hier kan iedereen de video ook pauzeren, ‘doorspoelen’ of meteen vervangen door een andere video….”

  http://www.edwinmijnsbergen.nl/2010/12/surf2gether-samen-videos-bekijken-en.html

 20. JoG schreef:

  ‘nieuw’ OpenMeetings en verder ‘herhaling van DimDim en Big Blue Button in het artikel ‘Webconferentie in Moodle met Big Blue Button’.

  http://www.moodlefacts.nl/2010/12/20/webconferentie-in-moodle-met-big-blue-button/

  http://code.google.com/p/openmeetings/

  @Marcel: Dank je. Graag gedaan. Ik heb er lol in 🙂 Dit is mijn / ons / ieders… dossier wat mij betreft. Misschien wordt het tijd voor een eigen wiki…?

 21. JoG schreef:

  @trendmatcher Willem tweet net ‘The 6 Best Free Online Meeting Tools to Collaborate With Your Team – http://goo.gl/DW6nr ‘. de hele link is -> http://www.makeuseof.com/tag/6-free-online-meeting-tools-collaborate-team/

  bron: http://twitter.com/trendmatcher/status/22403935515971585

 22. JoG schreef:

  Salesforce.com koopt specialist in webconferencing – http://ow.ly/3zS6K “… De open-sourcecode van Dimdim blijft beschikbaar…” volgens de Automatisering Gids.

 23. JoG schreef:

  ‘Kansen op mobiel videoconferencing gebied’ lees ik net bij Pierre Gorissen -> http://ictoblog.nl/2011/01/09/kansen-op-mobiel-videoconferencing-gebied

  @Marcel Jammer dat DimDim niet verder wordt ontwikkeld. Na de overname van Sun door Oracle nu dit weer. Open source blijkt een succesvol model concludeer ik. Echter als vervolgens zo’n ‘closed source’ partij een bedrijf overneemt dan gaat het lang niet altijd goed met de open source… Het geeft me een raar gevoel. Natuurlijk weet ik dat community’s verder kunnen met de code. Toch vind ik het vreemd dat de open source bedrijven die worden overgenomen zo worden ‘geknecht’ door de overnemende partij dat ze niet meer op dezelfde manier of helemaal niet meer aan de open source code mogen of kunnen werken?! Hoewel ik ook regelmatig lees dat belangrijke ontwikkelaars en anderen, meteen of na een tijdje, vertrekken. Zoals MySQL-mensen die dan aan een ‘fork’ beginnen. Blijkbaar kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan… Gelukkig maar ! Ik vind o.a. SkySQL (recent, na Oracle’s overname van Sun) en MariaDB (ouder, ontstaan na de overname van MySQL door Sun).

 24. JoG schreef:

  “… Het systeem voor videoconferencing HALO van HP is tegenwoordig ook verkrijgbaar voor gebruikers buiten de directiekamer….” bron: http://www.automatiseringgids.nl/technologie/producten/2011/5/hp-maakt-halo-geschikt-voor-de-massa.aspx

  http://www.hp.com/halo

 25. JoG schreef:

  ‘Beeldspraakverbindingen, Ik zie jou wel! Of: beeldspraak in de bibliotheek’ – http://www.bnbibliotheek.nl/themas/bedrijfsvoering/beleid/leefbaarheid/beeldspraakverbindingen (via ‘Videodienstverlening: de lat hoger leggen’ bij Edwin Mijnsbergen – http://www.edwinmijnsbergen.nl/2011/04/videodienstverlening-de-lat-hoger.html)

 26. Francisca Frenks schreef:

  Dag Allemaal,

  Update! Het onderzoek naar virtuele didactiek (met Avans Hogeschool) loopt nog steeds! We krijgen er geen genoeg van! Als het klaar is laat ik het weten.

  We merken trouwens een enorme toeloop op webinars en virtuele klassen. Het kwartje is nu echt gevallen. Komende maand gaan we informatie en ervaringen in Lapland halen, waar het onderijs al een aantal jaren online zit. Dat zou ik ook doen met die kou!

  Tot later!
  Met vriendelijke groet, Francisca Frenks, XWebinar.nl

 27. JoG schreef:

  “… AV chat van AIM.
  Je kunt het gebruiken om met maximaal 4 personen te videochatten.

  Het werkt in principe heel eenvoudig. Je gaat naar de pagina, geeft aan dat je minimaal 13 bent, installeert de nieuwste Flash versie of geeft aan dat je echo niet erg vindt, stelt je webcam in en je krijgt een unieke URL die je naar de andere 3 deelnemers kunt mailen/sturen….”

  http://ictoblog.nl/2011/05/13/aim-doet-tokbox-na-met-videochat-in-browser

 28. JoG schreef:

  “Op Pleio hebben we Big Blue Button geïnstalleerd. Helaas nog niet geïntegreerd in groepen, maar wel al bereikbaar via https://www.pleio.nl/pg/static/145182/videovergaderen

  bron: http://ambtenaar20.ning.com/forum/topics/software-webinars

  • Tim van leeuwen schreef:

   Graag zou ik nog een tool willen toevoegen aan deze lijst, http://www.qwebinar.nl/. Hiermee is het mogelijk om je webinar van te voren op te nemen en later uit te zenden op tijdstippen die het u uitkomt. Hierdoor is het mogelijk om direct contact te houden met je publiek en kunnen direct leads gegenereerd worden.

   Met vriendelijke groeten,

   Tim Vermijs

   • Marcel de Leeuwe schreef:

    Beste Tim,

    Dank je wel voor je toevoeging. Het is een aparte maar aardige toepassing die je noemt. Ik heb alleen niet helemaal helder wat nu de grote voordelen zijn van omgevingen zoals Webex of Adobe Connect? Eerst dacht ik dat het meer een MediaSite achtige oplossing was maar dat is het ook weer niet.

    Kun je nog iets uitleggen over de positionering van Qwebinar?

    Hartelijke groeten,

    Marcel de Leeuwe

 29. JoG schreef:

  Een overzicht : ‘Free and Open Source Web Conferencing (Online Meetings, Webinars) Tools for e-Learning’ – http://blog.efrontlearning.net/2010/10/free-and-open-source-web-conferencing.html

 30. JoG schreef:

  ‘Videovergaderen wordt slachtoffer IPv4-tekort’ – http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/telecom/4027162/1276977/videovergaderen-wordt-slachtoffer-ipv4tekort.html

  Ha Marcel, Fijn dat je aanvullingen nog steeds waardeert. Dank je voor de feedback. Hartelijke groet, Joost

  @Francisca Bedankt voor het terugkoppelen.

 31. Paul van Dijk schreef:

  Hoi Allen,

  Big Blue Button hebben we bij SURFnet in een experimentele opzet aan SURFconext gekoppeld. Dat wil dus zeggen, toegankelijk met het account van je eigen instelling (SURFfederatie) + de mogelijkheid meetings te koppelen aan Teams (SURFteams) + beschikbaar middels een OpenSocial Gadget. Dezelfde opzet gaan we samen met 2AT.nl voor Adobe Connect v8 realiseren. Daarvoor moeten instellingen echter wel een licentie via SURFdiensten afnemen. Pilots starten 8 oktober.

  MvG

  Paul

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Paul,

   Dank je wel voor je bruikbare toevoeging. Wat goed dat SURF op deze manier het onderwijs weer een stap verder helpt. En zeker goed dat ook nog eens de keuze uit twee (goede) omgevingen wordt gegeven!

   Hartelijke groeten, Marcel

 32. […] Vanuit het e-Learning Event en de BVLT worden de komende maanden gratis webinars verzorgd rondom verschillende e-Learning thema’s. De webinars die al zijn uitgezonden kunt u ook nog bekijken. Op deze site kan iedereen zich kosteloos inschrijven. Samen met David Dekker van Stoas ben ik op donderdag 9 februari naar de studio in Delft gegaan om een webinar te verzorgen. In deze blogpost vertel ik iets meer over deze manier van broadcasting die weer heel anders is dan de webinaromgevingen zoals Adobe Connect en DimDim (zie voor dit soort tools mijn eerdere blogpost). […]

 33. JoGnet schreef:

  Videoconferencing op de iPad > http://ictoblog.nl/2012/04/01/videoconferencing-op-de-ipad

  Marcel, zelf gebruik ik Hangout nog niet. Evenmin andere video(conferencing)tools overigens. Op Google+ zijn er mensen die regelmatig in een Hangout ‘zitten’.

  Bedankt voor de Logitech webcam tip.

 34. Arco schreef:

  ‘k Zie dat er nog steeds tool toegevoegd worden aan de lijst.
  Mijns inziens mag Hangout on Air dan ook niet ontbreken aan dit overzicht.
  Hangouts maken deel uit van Google Plus. Sinds kort is het voor iedereen mogelijk om een Hangout waarin je met 10 personen kunt overleggen (beeld, audio, schermdelen en aanvullende opties) ook te broadcasten naar een breed publiek.
  De Hangout kan gevolgd worden vanuit Google+, maar ook live vanuit YouTube. Op YouTube wordt de opname achteraf ook gepubliceerd.

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Arco,

   Dank je wel voor de toevoeging, ik heb zelf nog geen ervaring met Hangouts maar dit klinkt wel erg veelbeleovend. Goeie tip om eens in te duiken! Zeker het gebruik van YouTube is dan een mooie extra functionaliteit.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 35. JoGnet schreef:

  “… Sprekers zullen live presenteren vanuit diverse universiteiten over de hele wereld….”

  Universiteit Twente claimt ‘eerste echte online conferentie’
  > http://www.emerce.nl/nieuws/universiteit-twente-claimt-eerste-echte-online-conferentie

  link > http://cirpe2012.ctw.utwente.nl/ – Conference on Interdisciplinary Research in Production Engineering (CIRPE2012)

 36. […] Een vergelijking van webinar-software, gemaakt door Marcel de Leeuwe […]

 37. JoGnet schreef:

  – Kennisuitwisseling is speerpunt bij IT-manager, “… Voor 70 procent van de cio’s en it-managers is kennisuitwisseling de belangrijkste reden om samenwerken op afstand hoog op de strategische agenda te zetten….” (onderzoek in opdracht van videocommunicatieleverancier Talk & Vision) > http://www.computable.nl/artikel/nieuws/infrastructuur/4539213/2379248/kennisuitwisseling-is-speerpunt-bij-itmanager.html

 38. JoGnet schreef:

  Daar ben ik weer… 😉 ‘TelyHD maakt de overstap naar videoconferencing voor/door het bedrijfsleven’ schrijft Pierre Gorissen > http://ictoblog.nl/2012/10/23/telyhd-maakt-de-overstap-naar-videoconferencing-voordoor-het-bedrijfsleven

 39. FranciscaF schreef:

  Dit is mijn verzameling software voor online en synchrone sessies. Die vul ik regelmatig aan. Graag deel ik die met jullie!
  http://www.xwebinar.nl/services/webinar-software/

  Ik ben op zoek naar webinarsoftware met synchrone webbrowsingtool, waarbij je in de sessie kunt werken met online tools als mindmeister, google forms, debatingtools e.d. Minimaal met 30 tot 50 deelnemers.

  We gebruiken daar nu vaak iLinc voor, echter de kwaliteit van video en audio vereisen nu relatief veel bandbreedte. Ilinc is bezig zijn software te converteren naar HTML5 techniek en wilde deze na de zomer op de markt brengen. Dat duurde wat langer, het is er nog niet (nu half november 2012) Videogigant Broadsoft nam iLinc over en startte een serieuze renovatie van de software. Vorige week mocht ik de betaversie uitproberen. ILinc 12 wordt HTML5-based, het nieuwste van het nieuwste.

  HTML5 based software is geweldig. Bewegingen op het scherm zijn zo fantastisch “smooth”. Het is iLinc nog niet gelukt om de video en audio in orde te krijgen, daar is nog steeds Flash voor nodig, heb ik me laten vertellen. Ik wacht af.

  De synchrone webbrowsingstool van iLinc gebruik ik vaak in trainingen. Bij Adobe Connect moet je buiten het werkscherm naar de Webkoppelingen om synchrone webbrowsing te kunnen toepassen ik vind dat niet prettig omdat je het contact met de groep kwijtraakt bij wat langer durende opdrachten.

  Wie kan me verder helpen met het vinden van webinarsoftware voor online trainingen MET synchrone webbrowsing en minimaal 30 deelnemers? Iemand recente ervaringen?

 40. JoGnet schreef:

  – Google en Mozilla showen Microsoft voortgang WebRTC > http://webwereld.nl/nieuws/113283/google-en-mozilla-showen-microsoft-voortgang-webrtc.html “… de technologie om real-time via de browser met elkaar te communiceren in beeld en geluid….”

 41. Luc schreef:

  Oop dit moment is er een hele goede en tevens heel goedkope mogelijkheid voor webinars. Zij hebben ook nog eens een goed affiliate systeem. Hier de link: http://Angelluc.gvoconference.com/

 42. John schreef:

  Ik heb 4Webcom als webinar software gebruikt en ben erg tevreden over dit product. Hoort zeker in het rijtjes thuis.

 43. André schreef:

  Beste Marcel,

  Heb je site met veel plezier gelezen. Ben op dit moment aan de slag met WebTeach.com een amerikaanse leveranciers van classroom in de clouds. Heb je interesse om gezamenlijk een pilotproject(je) maken in combinatie met studyflow (rekenen mbo).

  Groet,
  André

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Beste André,

   Dank voor je reactie en ik ben altijd in voor leuke en inspirerende pilotprojecten! Studyflow ben ik in ieder geval al heel enthousiast over.

   Het handigste is denk ik om per mail contact te hebben.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

 44. […] Een vergelijking van webinar-software, gemaakt door Marcel de Leeuwe […]

 45. […] functionaliteiten zodat ze meer didactische mogelijkheden bieden. Tien jaar geleden heb ik in een blogpost webinartools tegen elkaar afgezet. Sommige tools bestaan nu nog […]

 46. […] functionaliteiten zodat ze meer didactische mogelijkheden bieden. Tien jaar geleden heb ik in een blogpost webinartools tegen elkaar afgezet. Sommige bestaan nu nog […]

Leave a Reply

preload preload preload