dec 08

Als je op zoek bent naar een handige applicatie om online synchroon te vergaderen dan hoef je niet verder te zoeken: DimDim klaart de klus.

In het verleden heb ik vele omgevingen gebruikt, vooral commerciƫle applicaties zoals Centra en WebEx. Fijne applicaties die het mogelijk maken om met een groep in een soort virtueel klaslokaal te zitten. Meestal kun je audio erbij gebruiken en deel je presentaties, schrijf je samen op whiteboards en surf je tegelijkertijd over het web. Een mooie aanvulling op asynchrone tools zoals fora. Het zorgt voor een groepsgevoel, zo heb ik op die manier vaak cursisten om de beurt de projectvoortgang laten presenteren aan elkaar.

Alternatieven voor commerciƫle webconferencing tools
Bovengenoemde applicaties hebben wat nadelen. Tot voor kort moest je vaak een enorme hoeveelheid sessies kopen en was het een te dure grap als je af en toe in een opleiding of klantencontact zo’n sessie wilde organiseren. Daarnaast was het vaak nodig om specifieke clientsoftware te installeren op je computer en daar zat niet iedereen op te wachten.

Anderhalf jaar geleden heb ik een gratis alternatief gebruikt dat ontwikkeld is door de Open Universiteit in Engeland. Al eerder schreef ik een bericht over FlashMeeting.

Opnieuw heb ik nu een alternatief gevonden: DimDim. Vorige week voor het eerst gebruikt in een online bespreking met onze accountmanagers. Volgens de website is DimDim:

a free web conferencing service where you can share your desktop, show slides, collaborate, chat, talk and broadcast via webcam with absolutely no download required to host or attend meetings.

Mooi? Mooi!
Het is een zeer eenvoudig te gebruiken applicatie. Het is een open source product dus je kunt het op je eigen server zetten. Maar dit hoeft niet. Als organisator zet je binnen 5 minuten een sessie op nadat je een gratis account hebt aangemaakt. Dit kun je op een server kunt doen die al voor je klaarstaat en tot 20 deelnemers is het gratis. Je kunt video gebruiken, audio en je kunt zelfs de sessies opnemen zodat iedereen later nog eens de sessie kan bekijken.

Ook voor de deelnemers is het een erg gebruiksvriendelijke omgeving. Een systeemcheck wordt automatisch uitgevoerd en via de uitnodigingsmail log je zonder problemen in. Als organisator kun je allerlei functionaliteiten aan of uit zetten, op deze manier richt je een erg functionele omgeving in en dit zorgt voor duidelijkheid bij de gebruikers. Wil je meer gebruikers of wil je bijvoorbeeld het logo van je eigen organisatie gebruiken dan kun je (als je zelf niets op je server wil installeren) voor een DimDim Pro account gaan.

Niets meer te wensen?
Natuurlijk wel. De videokwaliteit is meer dan goed maar met de audio had ik nog wat moeite. Niet zozeer de kwaliteit maar wel de beperking in het aantal microfoons dat je tegelijktijd kan gebruiken: 3 of 4. Dit betekent dat je de hele tijd met een paar klikken de virtuele microfoon moet doorgeven. Ik vond dat een beetje onhandig als organisator. In de States kun je ook nog met een gratis (!) inbelnummer werken.

Voor de rest weinig meer om te wensen. Het werkt goed en prettig met alle browsers en het is snel op te zetten.

Kijk voor een volledige lijst met functionaliteiten (uitgelegd middels prima video’s) op de site. Een gratis account aanmaken doe je in 2 minuten hier. Als je eerst een overzicht en vergelijking wilt zien van verschillende webconferencing tools kun je het Wikipedia lemma raadplegen.

Is dit een bruikbare tool voor je? Graag hoor ik je mening!

8 Responses to “Bruikbare webconferencing tool”

 1. Alain Dhaene schreef:

  Heb je dat al eens kunnen testen met een meeting voor 20 personen op hetzelfde moment?

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Alain,

  Nee, DimDim heb ik nog niet met een grotere groep gedaan. Nu waren we met 5 of 6 man. De andere tools heb ik wel met groepen tot 80 mensen georganiseerd.

  Met name het gedoe met de audio lijkt me met een grotere groep moeilijk te worden met DimDim. Een alternatief voor mij is Skype (voor erbij) of toch nog een gewone teleconference. Het is wel belangrijk dat de audio perfect is.

  Hartelijke groeten, Marcel

 3. Wilfred Rubens schreef:

  Hoi Marcel,

  Dank, dank. Komt vast ooit van pas

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Wilfred,

  Misschien kunnen we die een keer gebruiken om met de redactie van e-learning.nl te vergaderen?

  Laat overigens maar weten als je het gewoon een keer wil testen… is zo gebeurd.

  Hartelijke groeten, Marcel

 5. margriet schreef:

  Beste Marcel,

  Kreeg deze website getipt via Wilfred. Ziet er goed uit. Ik heb bij KPMG als e-learning consultant gewerkt met Centra en daar lijkt het heel veel op. Weet jij ook of ze ondersteuning doen qua opzet van trainingen? Een educatief model of zo iets?

  Dank je voor het spotten van deze software en wij gaan hem binnenkort uit proberen!

  Hartelijke groeten,
  Margriet Schmitz

 6. Marcel de Leeuwe schreef:

  Beste Margriet,

  Leuk dat je via Wilfred hier beland bent!

  Centra heb ik in het verleden ook veel gebruikt, net als Webbex. Toch wel ruim 10 jaar denk ik. DimDim vind ik een heel aardig alternatief.

  Op de site van DimDim vind je redelijk wat fora etc. die ook een goede en snelle ondersteuning bieden. Verder is er in een aantal landen sprake van partners die o.a. trainingen verzorgen. In Nederland is er geen partner voor zover ik weet. Je vindt de lijst met partners op http://www.dimdim.com/partners/dimdim_partners_catalog.html

  Maar als je het interessant vindt dan denk ik graag een keer met je mee over een educatief model. Lijkt me een leuke en zinvolle activiteit!

  Hartelijke groeten, Marcel

 7. […] bellen. Vervolgens zat dat 30 seconden vertraging op. In 2008 schreef ik over de tool DimDim (zie blogpost hierover). Nu ben ik voor een aantal klanten waaronder Fontys dit soort virtuele sessies aan het organiseren […]

Leave a Reply

preload preload preload