apr 28

www.e-learning.nl is de portal waar ik samen met enkele gewaardeerde vakbroeders (en -zusters) de redactie vorm. Een mooie manier om met e-Learning bezig te zijn! We willen nu een aantal verbeteringen doorvoeren. Jullie tips hierbij zijn van harte welkom!

LinkedIn groep
Een ander initiatief is het oprichten van een LinkedIn groep. Die is vandaag gestart en we hopen hier een groep e-Learning professionals te verenigen. Hebben jullie nog concrete wensen of tips voor de inzet van LinkedIn? Wanneer is zo’n groep voor jullie nuttig?

Online seminars
Vanuit de Amerikaanse ASTD werden 10 jaar geleden al prachtige webinars/online seminars georganiseerd. Elke paar maanden kreeg je als deelnemer een online presentatie van een gewaardeerde en erkende expert op een bepaald gebied. In een korte tijd (30 – 60 minuten) was je helemaal bijgepraat. Dit willen we nu ook gaan opzetten. We moeten dit nog voorbereiden maar we willen een aantal van dit soort gratis seminars organiseren waaraan iedere geïnteresseerde kan deelnemen. Zo’n sessie zou dan 30 minuten duren en ’s avonds plaatsvinden. Zouden jullie dit een zinvolle activiteit vinden en zo ja, in welke vorm en rondom welke onderwerpen?

Andere tips & wensen?
Natuurlijk staan we open voor allerlei initiatieven dus als je nog een goed idee of felle wens hebt dan horen we het erg graag. Nederlandse e-Learning liefhebber/professional: laat je horen!

el

12 Responses to “Vernieuwing e-learning.nl”

 1. Joost Robben schreef:

  Hoi Marcel,

  Vorige week heb ik geparticipeerd in de Learntrends “conferentie” zie: http://learntrends.ning.com/page/april-2009-event.

  Jay Cross, George Siemens, ea. maken hierin gebruik van Ning als community website en organiseerde via elluminate een 24 uur durende sessie waarin mensen uit de community een presentatie, of liever een discussie, faciliteerden. Ik vond de opzet erg inspirerend en kan me dan ook goed voorstellen om een dergelijk model ook voor e-learning.nl te gaan toepassen. De community wordt dan je centrale vertrekpunt met periodiek webinars waarin mensen kennis uitwisselen en ook experimenteren met nieuwe vormen.

  Joost

 2. Karin Winters schreef:

  Dan maar even zoals beloofd reageren:
  Cursussen vooral vertalen en vrijgeven, misschien nog wat sleutelwerk :-).
  Over de site, waarom beweegt er zoveel aan de linkerkant? zal wel ouderwets zijn maar bewegingen mogen wel stoppen na 1 minuut 🙂
  Mijn grootste zorg mbt e-leren is dat we toch nog steeds niet de juiste mensen te pakken krijgen. Internetlezers en gebruikers komen alle posts, cursussen en nieuwtjes tegen, maar juist diegenen die dat minder of niet docenten/onderwijsontwikkelaars (ook bijvoorbeeld onderwijsondersteuners in MBO) zijn wat mij betreft ook een grote doelgroep.
  Zou mooi zijn als we dus een 2 sporen beleid konden maken, de kenners/doeners in seminars maar ook diegenen die wel willen maar het nog niet weten en kunnen bereiken en ondersteunen en enthousiasmeren
  de LinkedIn groep, wat mij betreft te gesloten en te beperkt er zijn betere tools die opener en interactiever zijn, je wilt volgens mij zoveel mogelijk mensen bereiken.
  Ook het risico van versnippering acht ik nogal groot, zou een actie waard zijn.
  En natuurlijk wil ik bij deze voor het geval er iets te doen valt mijn hand en spandiensten aanbieden 🙂

 3. JoG schreef:

  Mede gelet op het succes van de Bibliotheek 2.0 Ning -> http://bibliotheek20.ning.com/ denk ik dat een Ning een meer open omgeving is dan LinkedIn. Of is beslotenheid de bedoeling?

  Joost Geraets – JoGnet.nl / OpenNieuws.nl

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Joost en Joost,

  Dank voor jullie reacties, leuk dat jullie allebei met het idee komen om NING te gebruiken. Joost Geraets heeft gelijk dat Ning opener is en meer mogelijkheden biedt dan LinkedIn. De reden dat we met LinkedIn een start hebben gemaakt is dat LinkedIn door een groot deel van onze doelgroep al gebruikt wordt.

  Als deelnemer gebruik ik verschillende NING-communities en het is best een optie om dit te gaan gebruiken, of ELGG misschien? We gaan ook kritisch kijken naar de hele functie van de huidige e-learning.nl website en de methodiek en techniek erachter. Zelf vind ik als deelnemer alleen NING wel wat rommelig, het overzicht ontbreekt een beetje en interactie loopt aardig door elkaar. Maar misschien moet ik eens kijken hoe je die kunt inrichten en finetunen.

  @ Karin,

  Ik zal je terechte opmerking over de bewegende aandachtstrekkers aan de linkerkant doorgeven aan de eigenaren van e-learning.nl 😉 Waarschijnlijk kicken de sponsors op beweging?

  Zeker zal ik aan de WBT gaan sleutelen, overigens kun je nu de eXe-source files al hebben als je wilt hoor!

  Je 2-sporenbeleid snijdt hout. Het is een goed idee om duidelijk te zijn en seminars aan te bieden voor de pro’s en voor de newbies. Allebei de groepen bezoeken nu e-learning.nl. Goed idee om dit zo in de seminars terug te laten komen i.p.v. dat je qua niveau ergens in het midden gaat hangen. En dan moeten we ook nog kijken naar onderwijs vs bedrijfsleven wellicht.

  En ook jij vindt de LinkedIn groep beperkt, goed punt. We zullen eens kijken naar meer aanvullingen zodat een rijker palet ontstaat. Het moet wel allemaal te behappen zijn want bijna alle redactieleden zijn ook buiten e-learning.nl in hun vrije tijd al erg veel met e-learning bezig. Dus je aanbod voor hand- en spandiensten houden we graag in ons achterhoofd!

  Bedankt!

  Hartelijke groeten, Marcel

 5. JoG schreef:

  Marcel, dat rommelige herken ik. Je moet je weg zoeken in een Ning. Dat valt me niet mee. Wellicht valt dat te ‘fine-tunen’?

  Een opzet met Elgg juich ik natuurlijk toe omdat ook de software open source en vrij is.

  -> http://docs.elgg.org/wiki/What_is_Elgg%3F
  -> http://community.elgg.org/
  -> http://elgg.org/about.php

  -> http://en.wikipedia.org/wiki/Elgg_(software)

 6. Angela van Son schreef:

  Deze links doen het niet: WBT “e-Learning Basics”, > WBT “e-Learning Tools”, WBT “e-Learning Trends”

 7. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Angela,

  Dank je voor het bericht! Ik heb het direct hersteld. Ze stonden en staan (wel werkend) op de pagina ‘Meer weten’ en er was iets raars gebeurd met de link.

  Hartelijke groeten, Marcel

 8. JoG schreef:

  Marcel, dat rommelige herken ik. Je moet je weg zoeken in een Ning. Dat valt me niet mee. Wellicht valt dat te ‘fine-tunen’?

  Een opzet met Elgg juich ik natuurlijk toe omdat ook de software open source en vrij is.

 9. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Joost (JoG),

  Ja Elgg lijkt me een mooie optie. Heb jij zelf al veel ervaring met Elgg? Hans de Zwart heeft er al redelijk wat over geschreven (zie bv http://blog.hansdezwart.info/2009/02/18/corporate-social-networking-part-1-elgg/), het lijkt me een zinvol alternatief van Ning.

  Als je nog tips hebt rondom Elgg dan hoor ik die graag!

  Hartelijke groeten, Marcel

 10. johannes schreef:

  Marcel, ik heb in de Fontys-cursus door deze e-learning WBT’s geworsteld, doorgeworsteld omdat ik ze erg groot vind. De behandelde stof en linken naar meer informatie zijn wel nuttig, maar gekoppeld aan de opmerking die ook Karin maakt zou ik willen aanraden te kijken naar verschillende revisies/vertalingen waardoor de modules apart aan belangstellende/beginner en als gevorderde/professional aangeboden worden. Wellicht is voor de laatste groep (voorlopig) zelfs geen revisie/vertaling nodig, maar voor de starters zou ik een “light” versie adviseren. Dit bij het uitgangspunt dat je mensen wilt interesseren en een groeipad wilt bieden. Niet iedereen kiest om zich erin te gaan verdiepen, maar wil (voorlopig) alleen goed geïnformeerd raken. Mag ik ook de tip geven om hierbij ook te denken aan een elektronisch boek? In ePUB-formaat bijvoorbeeld, in ieder geval een formaat welke ook op verschillende readers te lezen is?
  Ook bij mij kwam bij de LinkedIn-groep de gedachte boven dat het dus niet voor mij was (Ik kan mij nog onmogelijk professioneel noemen en wanneer ben je dat dan wel?). Je hiermee met een groep professionelen willen onderscheiden is een goed idee, maar die groep lijkt mij niet onbereikbaar te moeten worden.

  Groet, Johannes

 11. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Johannes,

  Dank voor je uitgebreide reactie, erg fijn! N.a.v. de reactie van jou en Karin heb ik besloten om i.d.d. een ‘Light-variant’ te maken. Als je nog tips hebt hoe ik een optimale ‘light-variant’ kan maken dan hoor ik het graag. Is het vooral een reductie van de eerste module, eenvoudigere uitleg, minder onderwerpen, minder diep, andere voorbeelden?

  En zo’n digitaal boek is zeker ook een optie, al heb ik daar erg weinig kennis van. Kan ik zoiets eenvoudig maken vanuit een eXe-bronfile? Ik weet nog niet of ik het ga doen want het betekent toch een verarming van de interactievormen en het kost veel tijd. Ik denk dat er betere (papieren) boeken zijn die je zou kunnen gebruiken.

  Wat betreft de term professional: die is wat mij betreft van toepassing op iedereen die regelmatig met aandacht bezig is met e-Learning. En dus niet iemand die ‘alles’ weet. Volgens mij krijg je juist als je al langer met e-learning bezig bent het gevoel dat je nog zo ontzettend veel kunt en moet leren.

  Hartelijke groeten, Marcel

 12. JoG schreef:

  Jammer, maar ik heb (nog) geen tips voor Elgg.

  Groeten, Joost

Leave a Reply

preload preload preload