jan 14

Pas las ik een interessante blogpost van Freek Bijl over het feit dat het web niet meer gratis is en dat ereuro steeds meer online diensten geld kosten. Nu weet ik niet of dit klopt; zelf betaal ik veel voor online services maar bijna altijd is het mogelijk om ook gratis van deze diensten gebruik te maken.

Gratis of betaald?

Bijna alle diensten waar ik voor betaal kan ik ook gratis gebruiken. De redenen om toch voor een betaald account te kiezen zijn meerledig:

 • soms krijg je meer functionaliteiten tot je beschikking;
 • meestal heb je meer webruimte bij de betaalde variant;
 • soms heb je bij de gratis variant advertenties in beeld die verdwijnen als je betaalt.

Maar ik heb ook wel eens betaald omdat ik de software gewoon goed vond en de maker wil ondersteunen. En ik heb iets tegen illegale software, ik ben bereid te betalen voor een goed product met een goede service.

Wat kost dat nou?

Als ik kijk naar de online applicaties die ik betaal dan is het een aardig rijtje aan het worden:

software

Waard?

Zeker, elke applicatie heb ik eerst uitgeprobeerd en het zijn zeer goede producten met een goede ondersteuning. Ik gebruik alle applicaties ook dagelijks. Het zijn webbased applicaties en dit zorgt voor gemak. Zeker als je meerdere computers gebruikt zoals ik. Waarschijnlijk neem ik binnenkort nog meerdere betaalde online services af. Zo denk ik aan een betaald account voor Blip.tv (o.a. meerdere donwloadformaten) en wellicht nog een goed boekhoudprogramma. O ja, en ik koop ook heel soms wat minuten bij Skype.

Ik ben wel benieuwd of de wil om te betalen ook bij anderen aanwezig is, of kiezen jullie vaak voor de gratis variant (of voor offline applicaties)?

Links

9 Responses to “W€B 2,00?”

 1. kobus schreef:

  Het enige waar ik voor betaal is Remember the Milk. Verder niets. Op school heb ik de hele organisatie in een google apps gegoten. Ook dat kost niets. Maar dus wel de advertenties. Dat is echter wel gelinkt aan een domeinnaam en daar betalen we rond de veertig euro per jaar voor.
  Ik zal nooit betalen voor een service die ik niet eerst gratis kan uitproberen.

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Kobus,

  OK, dus je vindt de advertenties geen probleem. Ik merk dat ik graag de advertenties kwijt ben, daarom betaal ik bijvoorbeeld voor Wikispaces. Anders vind ik de onafhankelijkheid in het geding komen. En voor een blog, wiki etc. wil ik dit vermijden.

  En je laatste opmerking: dat zou ik ook niet doen. Ik merk dat ik dus eerst een tijd een applicatie/service uitprobeer en de bovenstaande apps die vond ik stuk voor stuk erg goed.

  Enne RTM heb ik nog nooit gebruikt maar dat lijkt me een mooie aanvulling (als ik een iPhone heb). Bedankt, naar aanleiding van jouw opmerking ben ik eens gaan kijken op de site.

  Hartelijke groeten, Marcel

 3. job schreef:

  Ha Marcel,
  Leuk om te zien waar jij je geld aan uitgeeft en wat een subtiele titel :). Ik hou het voorlopig nog wat eenvoudiger met Mindmeister (voorlopig gratis proaccount) en mijn domein+hosting. Wel heb ik een aantal zaken op mijn verlanglijstje voor 2009:
  – eindelijk een flickr pro account
  – dropbox

  blogpost was trouwens http://www.bijlbrand.nl/2008/12/29/2009-het-jaar-dat-het-internet-duur-wordt/

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  Ha Job,

  Ben benieuwd hoe snel je rijtje uitdijt 😉 En als je bij MindMeister maar genoeg mensen uitnodigt die een gratis account nemen dan krijg je voor elke 10 mensen 3 maanden gratis. Goed je best doen dus.

  Flickr is ook nog wel een goede optie, eerst ga ik wel een goede camera kopen dan. Gebruik je Flickr voor zakelijk of juist persoonlijk gebruik? Ik denk dat ik het alleen zakelijk ga gebruiken.

  Bedankt voor de postlink! Ik heb het aangepast.

  Hartelijke groeten, Marcel

 5. Danniëlle schreef:

  Tot nu toe betaal ik alleen voor Flickr. En ik heb net voor mijn nieuwe iMac Office 2008 en CS4 besteld. Dat laatste is peperduur maar dankzij Surfspot lekker goedkoop, voor dat geld ga ik geen illegale kopie erop zetten.

 6. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Danielle,

  Kijk een nieuwe iMac, dat schiet lekker op! Surfspot is inderdaad een uitkomst, al hebben ze volgens mij alleen offline apps of inmiddels ook web2.0 services?

  Bij Stoas (mijn vorige werkgever) kon ik ook via Surfspot bestellen. Dan is het opeens een stuk aantrekkelijker om bepaalde software te kopen. Wel is het zo dat het per organisatie weer net anders ligt. Heb je iMac (je Appel) ook via Surfspot gekocht?

  Hartelijke groeten, Marcel

 7. Wilfred Rubens schreef:

  Ik betaal voor schijfruimte bij een provider, voor twee domeinnamen, mij blog bij Typepad en voor Flickr. Ik gebruik Wikispaces te weinig om voor te betalen.

 8. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Wilfred,

  OK, en heb je de Typepad software zelf geïnstalleerd op je webspace of heb je net als ik zo’n automatische installer (zie ook https://www.leerbeleving.nl/2008/02/14/moodle-met-een-paar-klikken/)?

  Hartelijke groeten, Marcel

 9. John schreef:

  Veel verder dan domein hosting kom ik niet. de rest wordt gefaciliteerd door mijn werkgever….

Leave a Reply

preload preload preload