Bij aardrijkskunde op de basisschool leren we allemaal waar de grenzen liggen van landen en welk watertje waar precies loopt. Kleuren in de atlas geven mooi aan hoe hoog de bergen zijn. Maar moeten we niet eens op een andere manier naar dit soort kaarten kijken?
Via de blog van Hans de Zwart kwam ik op een fantastische site waar op een andere manier naar de wereld wordt gekeken. Zelf zegt de site www.worldmapper.org het volgende:
Worldmapper is a collection of world maps, using equal area cartograms where territories are re-sized on each map according to a particular variable.
Er zijn nogal wat variabelen om uit te kiezen. Er zijn zo’n 360 kaarten die ook nog op groot formaat zijn uit te printen. Een export naar Excel of Opendoc is mogelijk. De manier van presenteren dwingt je om echt naar de gegevens te kijken. Schokkende resultaten zijn visueel direct herkenbaar.
De site is gemaakt door professoren van zowel de universiteit van Michigan als die van Sheffield. Een mooie mix van disciplines leidt tot dit prachtige resultaat.
Hieronder eerst een voorbeeld van een ‘normale’ kaart met de ‘normale’ proporties, daaronder een kaart waarin duidelijk wordt wat het computerbezit is (cijfers van 2002).
Normale weergave
Proportionele weergave –> hoeveelheid computers
Update: dankzij een tip van Jeroen van Beijnen in de comments bij deze nog een TED-video die ook gebruik maakt van deze kaarten. Ontluisterend.
Hoi Marcel,
Bedankt voor de tip. Deze site kende ik nog niet en ik heb er weer een extra RSS-feed in mijn reader erbij.
Een mooi voorbeeld van de toepassing van dit soort kaarten kun je ook zien in de volgende TED talk over “hoe het nieuws ons wereldbeeld beïnvloed”: http://www.ted.com/index.php/talks/alisa_miller_shares_the_news_about_the_news.html.
Zeker een aanrader!
Hoi Jeroen,
Hoewel ik een fanatieke TED-fan ben was deze me ontgaan. Schokkend (als voorbeeld) hoe die Anne-Nicole Smith het Amerikaanse nieuws heeft beïnvloed (who the f*ck is Anne-Nicole anyway!).
Dank je voor de tip!
Hartelijke groeten