sep 11

Iedereen heeft wel eens gedroomd van een fantastische beheersing van de edele danskunst maar niet iedereen is het gegeven. Met moderne technologie is dit echter binnen het bereik van iedereen gekomen.

Bij Noordhoff Uitgevers hadden we deze week een groot en leuk feest met veel verschillende activiteiten. Er was ook een mogelijkheid om je hoofd op het dansend lichaam van iemand anders te plakken. Dit gebeurde door gebruik te maken van een chroma-key (zie voor uitleg wikipedia). Hierbij wordt een groen scherm gebruikt. Je mixt dan twee beelden door elkaar. In dit geval kregen de deelnemers een groene ‘kapperscape’ om en ze gingen voor een groene achtergrond zitten. Na wat instelwerk waarbij de grootte van lichamen werd afgesteld op de hoofden, dansten ze in een hiphop-video.

Deze techniek lijkt me ook erg leuk om te gebruiken met kinderen. Zou het niet leuk zijn om zo in een historische context geplaatst te worden? Of om je toekomstig beroep te verkennen. Je krijgt wellicht wat meer gevoel voor wat je wil. Misschien levert het wel een intense ervaring op, en brengt het nieuwe inzichten en idee├źn.

2 Responses to “Je hoofd op een ander lichaam”

 1. Jeroen van Beijnen schreef:

  De chroma-key is idd een heel erg leuke toepassing. Als je deze als school wilt gaan gebruiken, dan kan ik het videobewerkingspakket Pinnacle Studio wel aanraden. Dit is een heel erg simpele pakket voor Windows waar sinds een jaar ook standaard de mogelijkheid in zit om een chroma-key te gebruiken.

  Het programma is niet ideaal als je erg lange films wilt gaan bewerken (wil nog wel eens vastlopen dan). Maar voor kleine filmpjes waarbij je effecten zoals een chroma-key wilt gebruiken is het prima geschikt!

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Jeroen,

  Dank je voor de tip, ik heb heel lang geleden wel eens met Pinnacle gewerkt maar toen waren dit soort mogelijkheden nog niet in het pakket opgenomen. Voor de mensen die dit pakket hebben: op zoek naar de chroma-key! En filmpjes met voorbeelden van gebruik in de klas zijn welkom!

  Voor vodcasts gebruik ik (op de Mac) het programma VideoCue Pro. Daar kun je ook direct beelden mixen als je een goede achtegrondkleur hebt. Simpel programma met een lage prijs.

  Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload