jun 17

Als u incidenteel een foto wil bewerken dan kunt u natuurlijk terecht bij een offline applicatie als open source omgevingen zoals Gimp of Inkscape. Ook betaalde apps zoals Macromedia Fireworks zijn prima te gebruiken. Maar er zijn ook prima online alternatieven!

Mijn vraag?
Deze week richtte ik een leeromgeving in en ik moest een klein aantal afbeeldingen op een beperkte manier bewerken. Bij de ene afbeelding moest ik de hoeken afronden en wat resizen, bij de andere wilde ik een schaduw, bij een derde wilde ik een paar letters erbij zetten. Nu was ik aan het switchen van mijn MacBook naar mijn Dell en het was nogal een gedoe. Na een zoekactie kwam ik op een online omgeving.

Mijn oplossing!
Ik vond Picnik en was direct enthousiast. Het is zelfs niet nodig om een account aan te maken. Iedere gebruiker kan meteen aan de slag en een foto uploaden, de foto bewerken en hem weer lokaal opslaan. De interface is eenvoudig en doeltreffend, er is duidelijk erg goed over nagedacht, de functionaliteiten zijn uitgebreid genoeg en ook nog eens goed in te stellen. De kwaliteit van de effecten en andere acties zijn heel goed.

Wat kan ermee?
Er zijn twee versies: een gratis en een premium voor $25. De gratis versie is ruim voldoende en kan o.a. het volgende:

  • importeren van foto’s van eigen computer maar ook van webdiensten zoals Flickr;
  • bewerken van foto’s zoals rode ogen wegwerken, croppen, resizen, draaien, kleuren aanpassen;
  • toevoegen effecten zoals sepia, neon en vele, vele andere;
  • toevoegen van teksten in vele fonts;
  • toevoegen van clip-art afbeeldingen inclusief pijlen etc;
  • afronden van hoeken, toevoegen schaduw en kaders;
  • geavanceerde instellingen wijzigen zoals curves.

Tenslotte kunnen de foto’s direct weer worden geplaatst bij Flickr en allerlei andere services.

Conclusie
Een zeer handige, mooi en slim gemaakte online applicatie om afbeeldingen te bewerken. Voldoet in veel gevallen. O ja, en er zijn ook nog goede en handige add-ons te krijgen voor FireFox en Internet Explorer. Soms wordt een blogger blij met iets kleins en simpels.

Leave a Reply

preload preload preload