feb 24

Stop motion is de techniek waarbij je frame voor frame een filmpje maakt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de klei-animatie filmpjes. Je zet een stukje klei op tafel, neemt een foto, verandert de klei, neemt nog een foto, verandert de klei etc. Op deze manier krijg je de suggestie van beweging als je de frames op normale snelheid achter elkaar afspeelt.

Op veel basisscholen worden met simpele middelen door leerlingen dit soort filmpjes gemaakt. Kinderen vinden dit fantastisch en leren veel over film, beweging, structurering en tijd. Mijn schoonzus geeft op scholen workshops stop motion en het is altijd een feest als een groep een echte film heeft gemaakt.

Een mooi voorbeeld hoe het eruit kan zien als een professional zoals Rozemarijn het doet ziet u in onderstaand filmpje:

Tools
Een stop motion filmpje kunt u op vele manieren maken. Op een vel papier kan iets getekend worden en een fotocamera op statief legt dit vast. Foto’s achter elkaar plakken en klaar. Maar als je uitgaat van 24 frames per seconde film dan moet je nogal wat foto’s achter elkaar plakken voor een filmpje.

Om dit te vergemakkelijken heb je programma’s zoals iStopMotion op de Mac. Daarmee kun je met een druk op de spatiebalk een foto nemen en je ziet op het scherm de twee frames tegelijkertijd als lagen over elkaar. Op deze manier kun je precies de beweging goed krijgen en gaat het relatief snel.

Overigens zit er nog een fantastische feature bij: je kunt automatisch een foto laten nemen om de x seconden. Waarvoor zou u dat kunnen gebruiken? Bijvoorbeeld om een film te maken van een zonsopgang of een bloem die opengaat. Stop motion is daarmee perfect in staat om dit soort ’trage’ processen inzichtelijk te maken!

Ik weet niet of er voor de PC dezelfde programma’s zijn maar er is wel een leuk ander alternatief waarmee je simpele animaties kunt maken: Pivot. Hiermee kunt u een eenvoudige figuurtje maken om dit vervolgens te animeren. Het resultaat kan o.a. een animated gif zijn. Pivot is nauwelijks geschikt om instructieve animaties te maken maar het lijkt me wel aardig om kinderen ermee te laten werken. Binnen 5 minuten hebt u al zoiets simpels als onderstaande animatie gemaakt.

ani

Zie ook een de Wikipedia-pagina over stopmotion. en vergeet niet (als u een pc hebt) het freeware programma Pivot te downloaden. Altijd goed voor een glimlach.

Update: van Rozemarijn heb ik een spoedcursus animatie gekregen want ik heb haar animatie ten onrechte aangemerkt als stop motion (sorry Roos):

Stop Motion is een andere vorm van animatie dan hoe Dag Spin is gemaakt.

Bij StopMotion neem je direct op met de camera en verplaats je voorwerpen (/klei/etc) voor de camera.

Dag Spin is getekend en heet Cell Animatie. De cells worden pas later ingescand en in de goede volgorde achter elkaar gezet op film of digitaal. 

Vroeger werd er echt op cells getekend, voor de transparantie.

Omdat er vaak in meerdere lagen wordt gewerkt die wel door elkaar gezien moeten worden. 

Voor Dag Spin heb ik soms 5 lagen gebruikt waarin elke laag dus afzonderlijk van elkaar beweegt.

2 Responses to “Stop motion geeft beweging”

  1. anoniem schreef:

    Fijne info thanks heb er wat aan gehad

  2. […] Ik ken eigenlijk geen online tools die stop-motion videos maken faciliteren. Lees verder in de blog van Marcel de Leeuwe met een mooi […]

Leave a Reply

preload preload preload