jan 26

Bij een hele interessante klant ontwikkelen we een heel rijk leerconcept voor lerenden met weinig vooropleiding. Storytelling is een interessant onderdeel van het geheel. We waren o.a. op zoek naar manieren om alfabetisering te realiseren.

Een psycholoog uit de ontwerpgroep kwam met een concept ‘Levende boeken’. Ik had hier zelf nog niet van gehoord. Het blijkt een wetenschappelijk bewezen manier te zijn om op een snelle manier de woordenschat van kinderen uit te breiden. Bij Levende boeken worden prentenboeken op een digitale manier aangeboden waarbij gebruikers op een intensieve manier met nieuwe woorden in contact komen. De verhalen worden met beweging en audio verteld en zijn soms interactief.

lb

Uit wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit Leiden blijkt dat met het gebruik van Levende boeken, kinderen uit groep 1 & 2 (kleuters) gemiddeld 5 tot 6 nieuwe woorden per dag leren. Normaal gesproken leren kinderen uit deze groepen 2 tot 3 nieuwe woorden per dag.

Voorbeelden en meer informatie is te vinden op http://www.levendeboeken.nl. Hier kun je een gratis proefabonnement aanvragen en dan krijg je een heel aantal Levende boeken te zien. Een een hele aardige site over Levende boeken vind ik die van Christiaan Coenraads. De specialiteit van zijn bedrijf is het omzetten van prentenboeken naar Levende boeken m.b.v. een applicatie. Helaas is er niet veel informatie te vinden over deze tool.

Informatie over het onderzoek van de Universiteit Leiden over Levende boeken is te vinden op de de site www.bereslim.nl, zij hebben ook een artikel (PDF) gepubliceerd in het blad “De wereld van het Jonge kind”. Ander onderzoek van Sardes is beschikbaar via de site (PDF) van ICT op School.

2 Responses to “Levende boeken zinvol”

 1. Maarten Wetterauw schreef:

  Meer (recente) voorbeelden van prachtige geanimeerde prentenboeken en ook een uitgebreide toelichting van de werking van het product (specialisten vertellen het verhaal) vind je op de site van bereslim zelf. Deze bereik je door door te klikken op http://www.bereslim.nl op de lezende beer of rechtstreeks op http://boeken.bereslim.nl
  Juist de interactie met het kind maakt het zo werkzaam. Op genoemde site vind je daarvan een demo onder (de naam zegt het al) DEMO. Niet passief films kijken maar actief bezig zijn is het credo.

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Beste Maarten,

  Dank je wel voor je aanvulling! Die interactie lijkt me inderdaad veel meerwaarde te bieden.

  En voor iedereen die er meer van wil zien: zoals ik al schreef kunt u gratis een demo-account aanvragen.

  Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload