dec 02

_olpcVele jaren geleden kwam de organisatie OLPC (staat voor One Laptop Per Child) met een laptop die specifiek was ontwikkeld om arme kinderen sterker te maken. Dit deden ze door educatie met behulp van deze laptop aan te bieden. De zogenaamde ‘100 dollar’ laptop heeft een kenmerkende groene vormgeving. Zelf heb ik destijds via Amazon een exemplaar gekocht waarbij je voor 2 laptops betaalde: één was voor jou, de tweede was voor een kind. Er zaten unieke functionaliteiten in: zo was de laptop spatwaterdicht, had het twee antennes waarmee je een netwerk kon opzetten tussen laptops, was het eenvoudig om content te delen (je zag direct de laptops in de nabijheid), kon je het scherm draaien, was het scherm ook te veranderen in een scherm van een e-reader waardoor je het in de zon kon lezen, stond er allemaal open eductional content op, kon je video en audio gebruiken, kon je met zonne-energie de laptop opladen, etc.

Van $100 laptop naar XO tablet

_xoSinds een half jaar is er nu een opvolger van deze oer educatieve laptop: de XO tablet. De tagline die hoort bij de XO tablet is prachtig: “Explore your dreams. Change the world”. Ook dit nieuwe XO product is o.a. via Amazon te koop. Ze verschepen de tablet alleen niet naar Nederland dus toen ik een maand geleden in Orlando was voor het congres Learning 2013 heb ik de tablet bij mijn hotel laten bezorgen. Bij de XO tablet kun je wel 1 exemplaar bestellen. Wat krijg je voor $ 119 in handen?

Je krijgt in handen een 7-inch Android tablet met:

 • een schermresolutie van 1024 x 600 pixels;
 • een 1.6 GHz processor;
 • 1 GB RAM;
 • 8 GB harddrive (middels een kaartje kun je uitbreiden);
 • met 2 MP camera;
 • van het merk Vivitar;
 • met veel voorgeïnstalleerde apps in Engels en Spaans;
 • een gifgroene beschermhoes;
 • de mogelijkheid om een profiel per kind aan te maken.

Je kunt ook Nederlands als taal instellen, dit geldt dan natuurlijk voor de interface en niet voor de al geïnstalleerde apps. Je kunt apps aanpassen door verbinding te maken met de Google Playstore en zo de tablet inrichten zoals je zelf wil.

Interessant?

Het is een mooi apparaat met vele mogelijkheden om precies de behoeften van een kind af te stemmen op de apps en functionaliteit die dat kind aankan. Het formaat vind ik erg prettig en het scherm en bouwkwaliteit is ook goed is mijn eerste indruk. De insteek in de interface om vanuit dromen te denken vind ik een hele mooie. Daarbij is er steeds een driedeling gemaakt in niveau. De kwaliteit van de standaard aanwezige apps is wisselend maar je kunt ze prima aanpassen/aanvullen of verwijderen. De taal van de interface is eenvoudig te wijzigen in Nederlands. Voor Engelstalige en Spaanstalige kinderen is dit een geweldige educatieve tablet. Voor anderstaligen (waar dan ook ter wereld) zou het handiger zijn om niet alle apps direct te zien. Je kunt per kind een profiel aanmaken dus je kunt het prima met meerdere klasgenoten of gezinsleden gebruiken. De groene rubberen beschermhoes met ring om vast te houden lijkt een handige en goede bescherming.

Als Sinterklaas dit nieuwe apparaat aan de juiste kinderen geeft dan komt er nog een review vanuit een 3- en 7-jarige. Kijken of de Nederlandse dromen kunnen worden waargemaakt!

Uitpakvideo

Voor meer informatie kun je op de site van XO tablet verschillende video’s en verdere achtergrondartikelen vinden.

4 Responses to “XO tablet: eerste indruk”

 1. Sigrid schreef:

  Knap dat je tot thuis hebt kunnen wachten met openmaken! Ben erg benieuwd naar de review van de kids. Ongelooflijk lage prijs. Wat is het grootste verschil/ beperking in vergelijking met andere adroid tablets?

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Sigrid,

   Ik laat je weten wat de kinderen ervan vinden. Volgens mij is deze tablet erg vergelijkbaar met andere Adroid tablets in dezelfde prijsklasse. Je kunt ook direct in een Androidomgeving werken als je liever niet de XO omgeving gebruikt.

   Het scherm etc. is natuurlijk minder dan een high-end tablet en ik vind het gebruikersgemak minder dan bij de iPad maar dit is misschien gewenning en niet afhankelijk van deze XO uitvoering.

   Het formaat vind ik wel erg prettig, zeker voor kinderhanden. Meer reviews vind je overigens hier: http://www.engadget.com/2013/08/26/olpc-xo-tablet-review/ en hier: http://blog.laptop.org/2013/09/02/fox-reviews-the-xo-tablet/#.Up0FmWTfzVs

   Hartelijke groeten,

   Marcel

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Hoi Sigrid,

   De tablet is nu een paar dagen in gebruik en ik hem helemaal ingericht zoals bedacht. De kinderen zijn er dol op en met name de oudste van 7 kan zelf een heleboel apps erop zetten. De XO-schil is prettig en ik heb hem bijvoorbeeld wel de rechten gegeven om via de PlayStore apps te downloaden maar bij mijn jongste zoon staat die mogelijkheid af.

   Verder kun je eenvoudig apps afschermen en ook als mijn zoon een app download moet ik die app nog zichtbaar maken. Er zit dus een prima beheersfunctie op. Engelstalige apps zijn geen enkel probleem, de ‘droominterface’ van de XO tablet is niet handig genoeg als je het Engels of Spaans niet beheerst. Die gebruikt hij dan ook niet.

   De rubberen beschermhoes was ook nog eens in zijn lievelingskleur en heeft zijn nut al bewezen.

   Het scherm is goed genoeg en ook de mindere snelheid is geen enkel probleem.

   Hartelijke groeten,

   Marcel

 2. […] De tagline die hoort bij de XO tablet is prachtig: “Explore your dreams. Change the world”. Ook dit nieuwe XO product is o.a. via Amazon te koop. Ze verschepen de tablet alleen niet naar Nederland dus toen ik een maand geleden in Orlando …  […]

Leave a Reply

preload preload preload