nov 04

elliottZondagavond 19.29 uur, Orlando. Elliott Masie opent zijn Learning 2013 conferentie. Tot en met woensdag gaan 1626 learning professionals uit de hele wereld van en met elkaar leren op een hele gevarieerde manier.

Elliott legt even wat over het concept uit, zo zijn er geen echte keynote speeches maar worden mensen geïnterviewd. Het gehele plenaire gedeelte wordt visueel vastgelegd door iemand die vanuit California alles meekrijgt. Op het grote scherm worden de resultaten af en toe gedeeld.

Elliott opent met comprimeren leren

Elliott leidt de conferentie in met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen. De bekende termen als personalisatie, Big learning data komen aan bod en een mooi voorbeeld geeft Elliott van het steeds verder comprimeren van e-Learning:

 • Training van 5 dagen wordt een training van 3 dagen
 • Training van 3 dagen wordt een training van 1 dag
 • Training van 1 dag wordt een webinar
 • Webinar wordt een video
 • Video wordt een 6 seconden video

Be Bold, Be Brave

Telly Leung, Broadway ster, komt een nummer zingen. Hij zal later nog terugkomen voor een uitgebreid optreden. Elliott haalt uit zijn bijdrage “Be Bold, be Brave”.

talentlabUit de entertainmenthoek komt ook Jayza Patria van NBCUniversal. Hij weet veel van branding en heeft een hele rebranding uitgevoerd binnen NBC. Hij vraagt het publiek om even met de tafel te overleggen over wat lerenden zullen noemen als ze aan e-Learning denken. Uit de exercitie komen twee woorden naar voren:

 • Saai
 • Verplicht

Toch wel erg als we dat zelf al verwachten. Jayza laat zien hoe NBC het heeft aangepakt. Het begint al met de woorden. In zijn ‘TalentLab’ zijn woorden als ‘trainen’, ‘curriculum’ en ‘leren’ niet in gebruik. Door heel erg te kijken op de ervaring van de lerende (experience) komen ze tot een aantrekkelijk aanbod, nu is het zelfs zo dat ze aanvragen voor trajecten moeten weigeren vanwege de hoge vraag.

Big data, privacy en transparante technologie

Richard Culatta is mijn held sinds hij (werkend bij de CIA) heldere en stevige standpunten innam rondom e-Learning. Een vakman met passie voor zijn vak. Nu werkt hij bij Ministerie van Onderwijs en weet nog steeds haarfijn aan te geven waar we op kunnen letten. Paar punten:

 • Technologie wordt transparant.
 • Tools die informatie presenteren op een zinvolle en relevante manier zijn belangrijk. Als voorbeeld noemt hij de FitBit en de Khan Academy.
 • Big Learning Data is niet OK als je als lerende niet weet wat er mee gebeurt. Privacy IS belangrijk en je moet in ieder geval aanbieden dat gebruikers hun eigen data kunnen downloaden.
 • Badges geven een relevant beeld van wat ik kan.
 • Als je nog niet met een MOOC heb gewerkt: doe het want dit verandert absoluut het hoger onderwijs.
 • Innovatie wordt steeds beter gefaciliteerd door eenvoudige technologie.
david
Richard Calutta in gesprek met Elliott Masie

2 Responses to “Learning 2013 van start”

 1. Rinske Hofman schreef:

  Dank Marcel voor terugkoppeling Learning 2013.. Re-branding van het begrip E-Learning, triggerde mij: dat is iets waar we m.i. iets mee moeten in Nederland.

Leave a Reply

preload preload preload