mrt 17

Dit weekend waren vrienden van ons op bezoek mét kinderen. Van te voren had ik ze gezegd dat ze een echt stopmotion filmpje konden maken. Ze hadden zelf speelgoed meegenomen en de Mac en de camera waren snel klaargezet. Wikipedia legt uit wat stop motion is:

Stop motion (or frame-by-frame) is an animation technique to make a physically manipulated object appear to move on its own. The object is moved in small amounts between individually photographed frames, creating the illusion of movement when the series of frames are played as a continuous sequence.

Het is absoluut het proberen waard. Het is een eenvoudige manier van werken maar is ook erg sterk. Kinderen vinden het geweldig om een eigen film te maken.

Zie hieronder de resultaten van de inspanningen van Rik. Ik stelde Rik ook nog een paar vragen over het maken van het filmpje.

_stopmotion1Filmpje ‘Op weg naar de boerderij’

Een ander filmpje van Rik heet “Hap, slik, …”.

Vragen aan Rik over het maken van een stopmotionfilmpje

Nodig?
Zoals boven weergegeven heb je niet veel nodig. Op de Mac kun je gebruik maken van het programma iStopMotion en een camera (video of fotocamera). Dit was het eerste echte stopmotion programma en ik gebruik het met veel plezier. Op de PC zijn er ook verschillende applicaties, een overzicht en review vind je hier.

5 Responses to “Kracht van Stopmotion filmpjes”

 1. rastAsia schreef:

  Congratulations Marcel de Leeuwe,

  Well done on building a creative young mind with stop motion. I just started a new company here in Holland distributing STIKFAS figures for Europe. I’m sure Rik will love to join thousands of other kids fm USA and Japan in animating STIKFAS. I see that he already has a good application for it (iStopMotion). Now he needs a Stikfas.

  If you mail me a posting address in Netherlands. I would be happy to mail you one figure for free as sample. STIKFAS also make great Macro Photography models. Just take a look at Flickr and Google around YouTube and such for more about STIKFAS.

  Keep up the good work! I hope to see more videos from Rik and possibly friends of the same interest!

  Here are some related links to see Stikfas from the community.
  http://www.stikfas.com
  http://www.vimeo.com/stikmotion
  http://www.flickr.com/groups/stikfas/pool/

  You can even follow Stikfas on twitter
  http://www.twitter.com/stikfa

  Hope to hear from you soon!
  rastAsia – Stikfas NL

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ rastAsie,

  Although it is close to a advertisement I think this can be interesting for my readers. So if you mail me 1 (e.g. G2 Alpha Male with Dome Robot Walker) and some more so I can give them away for my readers, everybody will be happy. 😉

  Marcel de Leeuwe
  Postbus 342
  3990 GC Houten

  Best regards, Marcel

 3. Erik schreef:

  ha Marcel,

  Lief filmpje, maar ik ben benieuwd wat je nu echt als ‘kracht’ van stop motion hebt ervaren, vergeleken met andere media.

  Ikzelf heb bijvoorbeeld positieve ervaringen in het spelen met Sketch Studio, Game Studio of gewoon Flash met kinderen (om nog te zwijgen over ‘gewoon’ speelgoed). Groeten uit Rotterdam,

  Erik

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  Ha Erik,

  Hele terechte vraag van je. De door jou genoemde alternatieven kunnen ook heel krachtig zijn. Flash heb ik met kinderen nog niet gebruikt maar de andere twee wel.

  Wat ik leuk vind aan alle genoemde opties is dat het voor kinderen een hele leuke ervaring oplevert. Kinderen zijn erg trots over het resultaat, zeker als je het direct op YouTube zit. Rik heeft het thuis meteen aan zijn opa en oma laten zien.

  Met stopmotion moet je (net als bij de andere) van te voren nadenken over een ‘script’, over het principe van film en je hebt snel een resultaat. Een kind hoeft de techniek niet te beheersen maar kan zich richten op het proces. Zeker als ze een filmpje met hun eigen speelgoed maken dan vinden ze het erg leuk. Rik had het filmpje met zijn zus gemaakt en dan zie je dat er ook nog flink overlegd wordt.

  Specifieke van stopmotion zit voor mij in de eenvoud (eenvoudiger dan Game Studio of Flash imho), de inbreng van eigen objecten, de snelheid van maken en de vorm van het resultaat (“Een echte film net zoals die van Disney”).

  Hartelijke groeten, Marcel

 5. Marcel de Leeuwe schreef:

  En er is nog een mail binnengekomen van Roelf Wiersma met goede tips en een leuk voorbeeld:

  Ik ben zelf al enige tijd graag bezig met animatie en met name stopmotion films in het kader van “story telling”

  Als ik de kans zie dan laat ik graag leerkrachten zien wat er mogelijk is. zeker in combinatie met Ilife van apple.

  ongeveer 2 jaar geleden maakte mijn zoon (toen 9)op een zaterdag middag het volgende filmpje. wij gebruiken “Ican Animate”

  http://video.google.nl/videoplay?docid=-5383438511453029817
  natuurlijk heb ik hem bijgestaan en geholpen met de eindmontage.

  op de site http://www.animwork.dk/TWA/Guide/Guide.html
  staat ook veel bruikbare informatie en links naar diverse software (ook voor windows) om mee te werken.

  bedankt voor je bericht het inspireert mij om er ook eens over te berichten.

  groet
  Roelf Wiersma
  http://vankrijtnaarpixel.blogspot.com/

Leave a Reply

preload preload preload