jan 04

Een CV-ketel bijvullen is een eenvoudige activiteit die alleen wat lastig wordt als je het al te lang niet hebt gedaan. In mijn geval constateer ik meestal een aantal keren dat de druk toch echt te laag is en pas als het wijzertje echt schrikbarend ver buiten de veilige zone is getreden, haal ik mijn waterpomptang tevoorschijn. Twijfel over de volgorde van de handelingen slaat dan toe.

Video-instructie

Vorige keer ben ik met mijn MacBook naar de zolder gegaan. Ik had een filmpje gevonden op de site van het bedrijf Feenstra met daarin een heldere stapsgewijze uitleg over het ontluchten en bijvullen van de ketel. Heel handig, al viel het op zolder wat tegen. Er bleken geen knoppen aanwezig te zijn om de video te bedienen. De video kon niet gepauzeerd worden, hij kon alleen worden herstart. Dit had als gevolg dat ik vaak het gehele filmpje weer afspeelde. Het was moeilijk om bij te houden welke stappen je nu precies had gedaan.

Video vs Foto’s?

Deze keer ben ik weer op de site gaan kijken en het bleek dat ze nu als aanvulling op de video het stappenplan in foto’s hadden weergegeven. Zelf noemen ze het een fotopresentatie. Dit werkt veel en veel prettiger. Als het gaat om procedures waarbij je de stappen uitlegt dan is video niet handig als het aantal stappen te groot wordt. Zeker als je de video niet kunt stopzetten of niet kan bladeren naar een bepaalde stap is het niet de handigste manier om je bij een taak te ondersteunen.

Het fotoverhaal doet het veel beter. Ik kan gemakkelijk een stap terug gaan en ik hoef alleen maar af en toe op mijn scherm te kijken. Dat scheelt ook als je je handen vol hebt. Zo wordt het een soort opsomming en dat werkt beter dan het verhaal dat wordt verteld door de video.

Foto’s (met tekst) wint in dit geval duidelijk van de video!

ketel

10 Responses to “Ketel bijvullen met MacBook”

 1. Job schreef:

  Ha Marcel,

  Handig die site, ga vanmiddag ook maar eens de zolder op. Ik kan me trouwens voorstellen dat voor mensen met een desktop ipv laptop een filmpje makkelijker te onthouden is omdat je de handelingen dan een keer gezien hebt.

  Gelukkig heb ik een laptop…

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Ha Job,

  Dan zou het weer handig zijn om het stappenplan uit te kunnen printen. Volgens mij werkt dit handiger dan alleen het filmpje bekijken. Een routebeschrijving werkt ook niet met alleen een filmpje.

  Het printen kan overigens nu nog niet, wellicht zetten ze dit over een jaar op de site? 😉

  Hartelijke groeten, Marcel

 3. Job schreef:

  Ha Marcel,

  Het is helemaal goed gegaan, wel het idee dat mijn methode sneller was (wellicht minder goed).

  Printen zou prima extra optie voor veel mensen zijn.

  Groet
  Job

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  Ha Job,

  Mooi dat het bij jou gelukt is! Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd naar je snellere methode. Heb je toevallig een video geschoten of een quick reference card gemaakt? Zou ook mooi in Comic Life kunnen 😉

  Hartelijke groeten, Marcel

 5. Job schreef:

  @Marceldeleeuwe,

  ja nou, snellere methode is vooral het niet uittrekken van mijn ketel… het laten zitten van de slang en dat soort dingen die natuurlijk helemaal uit den boze zijn, maar ja, wel snellen 🙂

 6. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Job,

  OK, ik snap hem. Ik denk dat ik het maar op de trage manier doe. Voor die 1 keer in het jaar breng ik dat nog op.

  Volgens mij kost het meer tijd om de muren beneden droog te maken als het onverhoopt mis gaat. Ik weet nog uit mijn jeugd hoe de muren eruit zagen nadat de wasmachine op zolder het had begeven.

  Hartelijke groeten, Marcel

 7. Stanley schreef:

  Voor de technische taekwondotraining gebruiken we in onze sportschool ter ondersteuning ook videomateriaal bij het trainen van de zogenaamde tulls (stijlfiguren opgebouwd uit een vaste reeks van minimaal 19 opeenvolgende technieken, in een vaste volgorde). De video kan na elke techniek worden stopgezet en je kunt het vanuit 4 cameraposities bekijken. Werkt erg aardig. Er staat dus soms gewoon een laptop in de sporthal…

 8. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Stanley,

  Dat klinkt wel heel goed, dat soort dingen hadden we nog niet in de sportschool toen ik voor mijn zwarte band aan het trainen was (judo).

  Begrijp ik het goed dat je 4 camera’s op de laptop aansluit? Of heb je een andere oplossing (bv. 4 keer filmen en na elkaar afspelen).

  En heb je geen imposant filmpje beschikbaar? Ben wel benieuwd!

  Hartelijke groeten, Marcel

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Uiteindelijk is het gelukt!

   Het is natuurlijk niet moeilijk maar het valt me op dat het gebruikersgemak van dit soort nieuwe ketels slecht is. Waar je bij oude ketels zag wanneer een wijzer in de rode zone verdwijnt zie ik nu een getal staan zonder referentiepunt. Doordat je dit zo incidenteel doet moet je het elke keer weer opnieuw uitzoeken.

   Hartelijke groeten,

   Marcel

Leave a Reply

preload preload preload