nov 21

Vorige week verscheen het bericht dat er weer 100$ laptops worden verkocht. Dit geweldige initiatief wil met eenvoudige laptops educatieve kansen bieden aan kinderen die in een minder bevoorrechte positie zitten.

Het OLPC-project wordt in 98 seconden prima uitgelegd in deze video:

Vorig jaar wilde ik graag deelnemen aan de G1G1 actie (Give One-Get One) waarbij je 2 laptops koopt; eentje voor een kind en een voor jezelf. Dit is niet gelukt zoals ik eerder schreef.

Dit keer komen de XO-laptops beschikbaar via Amazon, dit lijkt de kansen voor succes te vergroten. Op de blog van OLPC vind je aanvullende informatie. In de VS is de laptop vanaf maandag j.l. te leveren, bij Amazon.co.uk start de levering vanaf 16 december.

Of de laptop ook in Nederland leverbaar is, is nog onduidelijk. Op verschillende plekken staat van wel maar als je op de Amazon pagina kijkt dan geven ze aan dat de levering alleen in de UK plaatsvindt. Maar een pre-order invullen kan wel.

Ik wacht met spanning af de komende weken, de XO-laptop heeft voor mijn gevoel erg veel potentie om educatieve grenzen te doorbreken.

6 Responses to “100$ laptop in NL?”

 1. Gert schreef:

  Hoi Marcel,

  laat me het weten als het gelukt is. Ik heb hem al een paar maal gezien en het is naast een educatief “meesterwerk” ook nog een leuk speeltje dat er cool uit ziet.

  Gert

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Gert,

  Ik heb wel een mail gekregen waarin deze keer een periode staat genoemd (van 19 – 24 december) waarin hij geleverd wordt.

  En deze keer wordt het door Amazon geregeld dus de kans dat het goed gaat is een stuk groter. Als de laptop binnen is dan laat ik het je weten!

  Hartelijke groeten, Marcel

 3. Gert schreef:

  Ben erg benieuwd

 4. Frits Hoff schreef:

  Beste mensen,

  As maandag worden de eerste honderden XO’s vanuit Brussel naar landen in Europa verstuurd. Je kunt ze inderdaad makkelijk via Amazon bestellen. Onderwijsinstellingen kunnen dat ook via onze stichting OpenWijs.nl doen. Wij hebben momenteel een pilot met de XO op 2 basisscholen in Maastricht en 1 in Rama, Nicaragua. Daarnaast zijn er nog zo’n 15 onderwijsinstellingen die er 1 of 2 besteld hebben om uit te proberen. Twee andere steden zijn van plan binnenkort ook te beginnen. Meer info: http://www.openwijs.nl

  hartelijke groet,

  Frits Hoff

 5. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Frits,

  Erg bedankt voor je aanvullingen, ik denk dat het een erg mooi initiatief is en nodig mijn lezers dan ook van harte uit om ook aan het G1G1-programma mee te doen.

  Hartelijke groeten,

  Marcel

 6. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Gert,

  Het is gelukt, hij is gearriveerd. Zie mijn videoverslag hiervan: https://www.leerbeleving.nl/2008/12/25/uitpakvideo-van-de-xo-laptop/

  Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload