sep 29

Sinds Erwin Blom (voormalig hoofd van de afdeling Digitaal van de VPRO, van weblog Checklist en het bedrijf The Crowds) een tijd geleden bij Stoas een inspirerende presentatie over nieuwe media had gehouden is een aantal van mijn ex-collega’s aan het Twitteren geslagen. Twitter is een ‘microblogging tool’ waarmee je in 140 karakters vertelt wat je aan het doen bent. Je krijgt updates van mensen die je volgt (staan in een lijstje vergelijkbaar met vriendenlijst in MSN) en mensen krijgen jouw berichten. Als je geen idee hebt waar ik het over heb raad ik je aan om de duidelijke visuele uitleg van Common Craft te bekijken. Onder het interview met Erwin zie je de video.

Erwin Blom is de onbetwiste Twitterkoning met 1.949 mensen die hem volgen. Zelf volgt hij ook 1.715 mensen en heeft hij 33.332 berichten getypt.

Tijd om hem 5 vragen te stellen in het kader van een artikel over technologie en leren dat ik aan het schrijven ben.

Als jullie Erwin nog wil laten weten hoe je met technologie het leren leuker kan maken dan moet je even zijn vragenlijst invullen!

1. Hoe ziet jouw Twittergebruik er uit? Wanneer, hoe en hoe vaak Twitter je?

Twitteren is voor mij een vast onderdeel van mijn dag. Ik vertel veel en vaak in korte teksten wat ik meemaak, wat me opvalt, wat ik leuk vind, wat me kwaad maakt. En natuurlijk is het voor mij belangrijk om dankzij Twitter contact te houden met mensen die ik aardig of boeiend
vind.

2. Wat heeft Twitter met leren te maken? Leer jij er iets van en zo ja wat en op welke manier?

Voor mij is Twitter communicatie, kennis en creativiteit. Ik leer veel van anderen doordat ze kennis en ideeën met me delen. Daarbij is het door de optelsom van mensen een grote verzameling van deskundigheid. Welke vraag ik ook stel: ik krijg waardevol antwoord.

3. Op welke manier heeft deze technologie je beïnvloed als professional?

Het heeft me enorm geïnspireerd. Het is mooi om dankzij Twitter altijd en overal creatieve en enthousiaste mensen bij de hand te hebben. Want ik Twitter zowel per computer als per mobiel.

4. Past Twitteren bij een bepaald soort mensen of een bepaalde houding?

Er zijn mensen die Twitter te open en openbaar vinden. Voor die mensen is er goed nieuws: er bestaan ook systemen waarmee je de kracht van Twitter kunt gebruiken in een gesloten omgeving; zodat alleen de mensen van wie jij het wilt lezen wat je schrijft.

5. Hoe zou Twitter kunnen worden ingezet bij het leren (in organisaties en onderwijs)?

Als Twitter voor mij waardevol is als manier van kennisdeling en creativiteit kan het dat ook in het onderwijs zijn. Waarom geen Twitterkanaal per klas of vak of project? Een manier om altijd en overal contact te kunnen hebben over de onderwerpen die je bezighouden! Een plek om vragen te stellen, antwoorden te krijgen, invallen te droppen, ideeën op te doen.

Maar zoals gezegd: het gaat mij niet om Twitter, het gaat om de essentie van Twitter: die kan ook door andere techniek geleverd worden.

Erwin, bedankt voor de medewerking! Denk jij dat Twitter relevant kan zijn voor leren? Heb je zelf goede of slechte ervaringen? Geef een reactie!

Uitleg Twitter door Common Craft:

6 Responses to “Twitteren met Erwin Blom”

 1. Kaj Rietberg schreef:

  Met twitter kunnen leerlingen een vraag stellen aan de mensen die hun volgen. Hierdoor kunnen ze gebruik maken van de kracht van hun netwerk. Zo kunnen vragen die niet beantwoord kunnen worden door de leerkracht en/of medeleerlingen in twitter dus uitgezet worden en dan wachten op antwoord.

  Leerkrachten kunnen het gebruiken om tips te vragen over een bepaald onderwerp. Dat doe ik ook.

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Kaj,

  Inderdaad een mooie manier om ‘peers’ en experts op deze wijze in te schakelen. Mijn indruk is dat de drempel laag ligt en je gemakkelijker contact krijgt met mensen i.v.m. bijvoorbeeld mail.

  Heb je zelf met leerlingen ook ervaring opgedaan met Twitter?

  Hartelijke groeten, Marcel

 3. Kaj Rietberg schreef:

  Nee, met leerlingen heb ik nog geen twitter ervaringen. Hopelijk komt dat nog eens. Daar zijn we nog niet aan toe.

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Kaj,

  Zou best eens interessant kunnen zijn. Dan wellicht wel een afgesloten versie gebruiken van een microblogging tool.

  Moeten we alleen wel toestaan dat er mobiele telefoons in de klassen worden gebruikt. 😉

  Hartelijke groeten, Marcel

 5. Kobus schreef:

  Hoe komt zo’n interview nou tot stand? Ging dat ook via Twitter, of via de mail. Of gewoonweg ergens in een gezellig kroegje waar je afspreekt??

  Het idee ‘interview een medeblogger’ spreekt me wel aan. (vooral doorgaan)

 6. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Kobus

  Twitter maakt het wel gemakkelijk om contact op te nemen met mensen. Toevallig heb ik Erwin ook wel eens uitgenodigd om op mijn werk een presentatie te houden. Maar deze keer heb ik een mail gestuurd naar Erwin, ik wilde hem graag wat vragen stellen over Twitter omdat ik met een uitgebreid artikel bezig ben over technologie en leren. Daarbij staat de vraag centraal wat de invloed is van technologie.

  Vervolgens heb ik gevraagd aan Erwin of ik zijn antwoorden op mijn blog mocht zetten. Overigens interviewt Erwin ook vaak mensen voor zijn blog. Ik denk dat ik binnenkort ook met video-interviews ga beginnen.

  Kom je overigens ook het edublogdiner? Zie http://www.fontysmediatheek.nl/wiki/home/Edubloggers_diner_2008

  Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload