De meeste mensen die zich met leren bezighouden hebben wel eens mindmapping toegepast in een onderwijssetting. Dit is een krachtige methodiek om ideeën te ordenen en om lerenden te activeren. Een mindmap kunt u maken op een whiteboard of op papier maar ook digitaal.
Offline/online?
Er zijn veel verschillende applicaties die u kunt gebruiken. De ‘Mind mapping software weblog‘ geeft goede informatie hierover. Een belangrijk verschil is tussen offline en online applicaties is de mogelijkheid om samen te werken.
Offline
Voorbeelden van applicaties die u op uw eigen computer installeert zijn MindManager en FreeMind. De eerste is een betaald product, de tweede een gratis open source product. Met deze applicaties werkt u snel in uw eentje aan een mindmap. Als u de informatie wil delen maakt u er bijvoorbeeld een PDF of een afbeelding van.
Online
Een kenmerk van de online varianten is de mogelijkheid om samen aan een mindmap te werken. U hoeft niets te installeren en maakt de mindmap in uw browser. Het delen van een mindmap gaat ook vaak handiger. U kunt bijvoorbeeld de code embedden in uw leeromgeving of blog (vergelijkbaar met een YouTube filmpje).
Ikzelf gebruik zowel online als offline mindmapping software (MindManager, Freemind en mindmeister).
Chuck Frey heeft wat overzicht aangebracht in de online varianten en heeft een prima bruikbare vergelijking online mindmapping tools (PDF) gemaakt.
PS. MindManager is er ook in een online variant. Blijkbaar zag de fabrikant MindJet dat veel gebruikers de specifieke voordelen van online tools waarderen.
Ik ben ook een tevreden Mindmeister gebruiker.
Volgens mijn groep 8 was dat de fijnste om te gebruiken.
Ik vroeg ze: ‘Denk je dat je volgend jaar een groepje kunt opzetten,
om samen leervakken samen te vatten?’
Zij: Nee. Want dan zegt niemand dat je moet samenwerken.
Jammer, he.
Hoi Elke,
Goed om te horen dat kinderen ook enthousiast zijn over de tool en methodiek. Maar ze zien dus nog niet de meerwaarde van samenwerken als ik je goed begrijp. Hoe zou je dat kunnen verduidelijken.
Hartelijke groeten, Marcel
Ik denk dat ze bedoelen dat ze verwachten
dat ze volgend jaar geen tijd krijgen om samen te werken.
Die krijgen ze nu in groep 8 wel,
omdat ze het anders vergeten
en in hun eentje gaan ploeteren.
Hoi Elke,
OK, nou snap ik het. Dat is eigenlijk wel een trieste constatering! Gaan ze didactisch gezien aardig een stap terug verwacht ik.
Hartelijke groeten, Marcel
En nog een beetje het Droste effect:
http://weblog.handelsschoolhasselt.be/?p=358
😉