jun 11

Gelooft u ook niet in saaie e-reading activiteiten? Ik in ieder geval niet. Op 12 en 13 juni verzorg ik sessies op het congres van Euroforum ‘Succesvol en innovatief opleidingsbeleid‘. Naast Jopseph Kessels zijn er vele interessante sprekers.

Ander proces
Op 12 juni verzorg ik een presentatie over het creëren van een krachtige leerbeleving. Deze keer besloot ik de presentatie op een nieuwe manier aan te pakken. Dit betekende heel veel werk maar er was zeer duidelijk een flow. Wow, wat heb ik er energie van gekregen! Ik ben, zoals geopperd werd in Presentationzen, begonnen met een offline fase waarin ik met gele briefjes aan de slag ging. Daarna heb ik lege handouts van PowerPoint ingevuld. Pas daarna heb ik mijn computer erbij gepakt en ben met Freemind een mindmap gaan maken.

Deze keer wilde ik een erg visuele presentatie maken, Flickr en de plug-in PicLens waren dan ook fantastische tools. PicLens zorgde ervoor dat ik aanmerkelijk sneller een passende foto te pakken had. Een overzichtelijke en prettige manier van browsen.

Alleen toen ik de presentatie wilde uploaden naar SlideShare had ik een probleem: de presentatie was 40 MB en te groot. Al Twitterend kreeg ik een tip voor Sribd. Onbeperkte upload. Werkt wel, alleen niet goed met het .PPTX bestand dat ik op mijn Mac had gemaakt. Een .PPS deed het beter.

Tenslotte wilde ik graag nog audio eronder zetten en heb dit uiteindelijk gedaan door de presentatie als afbeeldingen te importeren in Microsoft Photo Story. Werkt prima. Fijn dat de audio achter elkaar maar ook per slide opgenomen kan worden. Nu nog een export anders dan een .wmv en het is een complete oplossing.

Resultaat
Op Blip.tv vindt u onderstaande presentatie. Niet alle zaken zijn goed zichtbaar maar u krijgt een goede indruk van de opzet. Het blijft alleen vreemd om audio in te spreken. Ik heb dan niet de energie die ik heb als ik presenteer.

Voor de presentatie zonder audio gaat u naar Sribd.

6 Responses to “e-Learning als krachtige leerbeleving!”

 1. mich.l schreef:

  Die Piclens is echt een ontdekking van jewelste. Bedankt hiervoor!

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Michael,

  Geen dank, ik vind het ook een super add-on die veel tijd bespaart en er ook nog eens goed uitziet. En voor de Mac & PC.

  Hartelijke groeten, Marcel

 3. Leon schreef:

  Marcel,

  Je blog blijft een goede plek om allemaal nuttige tools en info te ontdekken. Ik kijk er dan ook regelmatig op.

  Je probleem met het inspreken van audio ken ik. Voor het werk heb ik nu een aantal korte productpresentaties gemaakt, waarbij ik zoveel mogelijk de input van ‘story telling’, presentationzen, etc. heb proberen te integreren.

  Een voorbeeld is: http://www.kenteq.nl/media/werkplekbegeleider/player.html

  Het idee was om niet zozeer de droge feiten van een cursusproduct te noemen (daar hebben we de leaflets voor 😉 ), maar om een makkelijk te volgen verhaal te maken waarin toch duidelijk het uitgangspunt van een cursus in naar voren komt.

  En alhoewel je dan bij het inspreken een zo natuurlijk mogelijke verhaal-stem opzet klinkt het toch anders dan als je het verhaal gewoon aan iemand persoonlijk zou vertellen.

 4. Chris schreef:

  Beste presentatie op 12 juni! Hartelijk dank voor deze inspirerende voordracht. Ik heb achteraf spijt dat ik niet voor dag twee heb ingetekend, want ik was na je presentatie graag bij je workshop geweest.

  Met vriendelijk groet,

  Chris

 5. Marcel de Leeuwe schreef:

  Beste Leon,

  Fijn dat je bruikbare dingen oppikt uit mijn blog!

  Je voorbeeld vind ik overigens wel mooi hoor, voor mijn gevoel een prima voorbeeld voor storytelling. En jouw (?) stem is een prima stem, een stuk beter dan de mijne.

  Overigens huren we bij Stoas altijd professionele stemmen in. DIt is relatief goedkoop en het maakt echt een groot verschil. Je moet maar eens kijken naar een demo/uitleg over Portfolio waarbij we een stem hebben ingehuurd, klik hier om de demo te bekijken.

 6. Marcel de Leeuwe schreef:

  Beste Chris,

  Dank je wel voor je mooie woorden, ik ben blij dat je het een inspirerende workshop vond! Jammer dat je de tweede dag gemist hebt. Maar we komen elkaar vast wel weer een keer tegen, de wereld van e-Learning is een kleine wereld.

  Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload