mei 10

Geeft u veel presentaties? Dan is het boek van Garr Reynolds zeker de moeite waard. Het boek “presentationzen, Simple ideas on presentation design and delivery” is een boek vol met praktische tips waarmee uw presentaties beter worden. Veel beter. Reynolds, die zo’n 20 jaar in Japan woont, heeft veel Japanse uitgangspunten in zijn methode verwerkt.

Vernieuwend?
Goede methodieken lijken altijd erg logisch opgebouwd. Het ligt zo voor de hand dat u en ik het ook hadden kunnen bedenken. 😉

Zo is het met dit boek ook. Garr geeft aan dat het onlogisch is om veel woorden op de slide te zetten omdat uw uitleg stoort met het lezen van mensen. Met de “dual-coding theory” weten we dit al. Niets nieuws dus. Maar als ik eerlijk naar mijn eigen presentaties kijk dan zondig ik toch regelmatig met deze oude inzichten. Garr laat alle veelgemaakte fouten helder aan bod komen.

Bruikbaar & praktisch
Het boek bevat vele praktische voorbeelden van goede en slechte presentaties waardoor direct duidelijk wordt hoe de ideeën van Reynolds kunnen worden toegepast. Het gaat niet enkel om de lay-out van de slides maar ook over technieken om uw presentatie optimaal voor te bereiden. Hij staat een ‘analoge fase’ voor waarbij u eerst -weg van de computer- over het verhaal en uw boodschap gaat nadenken. Met geeltjes en pen en papier schept u de basis voor een krachtige presentatie.

Mooie tip vond ik ook het gebruik van een print van ‘ lege Handouts’ waarmee je eenvoudig een soort storyboard kunt tekenen. Op deze manier word je niet verleid om de presentatie direct in de presentatiesoftware te maken maar eerst erg goed over de structuur en het verhaal na te denken. Zelf gebruik ik in de voorbereidingsfase vaak een mindmap maar de tip die hij geeft voor een storyboard fase ga ik zeker uitproberen.

Het boek constateert dus niet alleen de gebreken, dit zou hoogstens amusant zijn. Het geeft ook alternatieven en stimuleert iedereen om de eigen presentaties nog eens goed te bekijken.

Wat nu?
Ik kon het boek moeilijk wegleggen en wilde direct alles lezen. En daarna wilde ik heel graag aan een presentatie gaan werken die ik binnenkort ga geven over leerbeleving. Het kriebelde. Als iemand dat voor elkaar krijgt met een boek dan heeft hij het voor mij goed gedaan.

Lees vooral ook zijn blog en op YouTube staat een presentatie van een uur in het kader van ‘Authors@Google’.

4 Responses to “Presentatie met Japanse invloed”

 1. Jago schreef:

  Ja Presentation Zen is een toppertje.

  Ik ben druk bezig met een presentatie-training voor al onze account- en projectmanagers en die gaat zeker voor een groot deel hier op gestoeld worden.

  Als je nog wat meer inspiratie op dit vlak zoekt is “Made to Stick” van Dan en Chip Heath ook een aanrader (In Presentation Zen komt het ook even aan de orde dacht ik). Made to Stick behandelt 6 handvatten waarmee je een ‘boodschap’ kunt laten hangen bij iemand anders:

  “You have to be Simple, Unexpected, Concrete, Credible, Emotive and above all: tell Stories – that is SUCCESs”

  Net als PZ is het ogenschijnlijk heel eenvoudig, maar daarmee des te krachtiger en goed toepasbaar, mede dankzij de tientallen praktijkvoorbeelden.

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Dank je voor de goede aanvullingen. Leuk om te horen dat je Made to Stick ook zo goed vond. Ik schreef er al eerder over: https://www.leerbeleving.nl/2008/01/04/de-plakfactor-geweldig-boek/ Ik vond het zo goed dat ik zowel de Nederlandse als de Engelse versie heb.

  De inzichten in dat boek gebruik ik echt bij trainingen en e-Learning leermaterialen. De Volkskrant heeft ook nog een e-Learning cursus erover. Overigens is het andere boek van Dan Pink (dat ook in de video aan bod komt waar ik naar gelinkt had, ook zeker de moeite waard. Zie https://www.leerbeleving.nl/meer-weten/

  Hartelijke groeten, Marcel

 3. Jago schreef:

  Kijk aan – oud nieuws hoor ik al haha!

  *browst verder naar de vorige posts*

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  # Talitha Says:
  July 16th, 2010 at 11:55 am

  Weet iemand of er van Presentation Zen Simple ideas on presentation design and delivery een nederlandse vertaling is?

  Groeten Talitha

  ———–
  Hoi Talitha,

  Jazeker is er een Nederlandse vertaling te koop, o.a. bij Bol.com:

  http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/presentatiezen/1001004006043400/index.html

  Hartelijke groeten,

  Marcel

Leave a Reply

preload preload preload