apr 22

E-Learning wordt vaak ingezet als er veel verandert binnen een organisatie. Behalve leerdoelen op het gebied van kennis en vaardigheden is het juist bij grote veranderingen een kunst om werknemers ‘mee te krijgen’. Om deze attitudeverandering te bewerkstelligen is nogal wat creativiteit nodig.

Het is onvoldoende om mensen te bombarderen met informatie zodat ze kennis kunnen nemen van de nieuwe situatie. In de hoofden zal een knop om moeten.

Veranderingen in het onderwijs
In het onderwijs is dit ook vaak nodig. Kinderen moeten worden voorbereid op een nieuwe situatie en moeten hier in meegaan. Grotere veranderingen zoals de overgang van basisschool naar voorgezet onderwijs betekenen nogal wat en moeten verwerkt worden door kinderen.

Een manier om kinderen voor te bereiden op ingrijpende veranderingen is met behulp van verhalen. De website van het Expertisecentrum Verhalend Ontwerpen geeft inzicht in de essentie van verhalend ontwerpen. Zoals ze zeggen “levert verhalend ontwerpen ongekunsteld en buitengewoon krachtig onderwijs.”

Bij Verhalend ontwerpen vergroot je de betrokkenheid door de lerenden zelf een verhaal te laten maken. Je geeft wat ingredi├źnten van een verhaal, de start, het kader en vervolgens laat je de lerenden zelf het verhaal afmaken, vaak groepsgewijs.

Ellen Reehorst van het Expertisecentrum geeft als voorbeeld voor de overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs o.a. de volgende suggesties:

  1. Herinneringsboek maken; nadat de leerkracht een verhaal over de eigen schooltijd heeft verteld, maken de kinderen gezamenlijk een herinneringsboek waarin alles staat wat niet vergeten mag worden.
  2. Wat staat ons te wachten; er wordt gekeken wat je staat te wachten op je nieuwe school en de kinderen moeten inventariseren waar ze zich op verheugen, waar ze tegenop zien en ze geven tips aan elkaar.

Verhalend ontwerpen voor bedrijven?
Uit de vele artikelen en voorbeelden op de site kunt u vele idee├źn halen. Volgens mij is het idee achter deze vorm zeker bruikbaar als we volwassenen met een specifieke verandering willen laten omgaan.

Zelf heb ik bij een klant wel eens aan een sessie meegedaan waarin we mensen uit de organisatie in een dag een boekje lieten maken. Onderwerp was e-Learning. Het werd met een flinke oplage uitgebracht en de auteurs hebben in hun eigen bewoordingen en afbeeldingen het concept uitgelegd aan de organisatie. De auteur was direct ambassadeur geworden.

Misschien kunt u voor uw volgend project mensen een “Verandering X voor dummies” laten maken? Op papier, in een wiki of welke vorm dan ook.

Leave a Reply

preload preload preload