apr 07

“Sneeuwballen tegen de pijn” is de titel van een artikel in de Volkskrant van 5 april waarin wordt belicht hoe games kunnen worden ingezet als pijnbestrijding.

Post traumatische stoornis syndroom
Al eerder besprak ik in de WBT over trends, over dit fenomeen waarin virtual reality werd ingezet om traumatische ervaringen van soldaten te verhelpen. Op deze manier werd ‘Post Traumatic Stress Disorder (PTSD)’ aangepakt. Soldaten die deze stoornis hadden werden stap voor stap geconfronteerd met elementen uit de omgeving waarin ze de stress hadden opgelopen.

Virtuele sneeuwballen tegen brandwondenpijn
In het Volkskrant artikel werd ook besproken hoe bij de Washington University een game wordt ingezet om brandwondpatiënten te helpen. Ook hier worden de mensen ondergedompeld in de ervaring doordat een VR-bril gebruikt wordt. Patiënten hebben 35 – 50% minder pijn tijdens de behandeling. Dit is effectiever dan het inzetten van opiaten.

Cognitief psycholoog Hoffman geeft als verklaring dat pijn aandacht nodig heeft. Op het moment dat een patiënt helemaal in het spel opgaat, is er minder aandacht te besteden aan de pijn.

In het Volkskrant-artikel Sneeuwballen tegen de pijn’ worden nog meer van dit soort ervaringen besproken. Goed om ook eens deze heilzame en serieuze kant van games te benaderen.

Leave a Reply

preload preload preload