mrt 24

EDIT 2018: De Fontys post hbo-opleiding e-Learning is nu Avans Plus Postbachelor opleiding e-Learning geworden. Zie mijn blogpost hierover!

 

In Nederland worden er twee e-Learning opleidingen verzorgd. Omdat er veel vragen komen over de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee opleidingen heb ik ze vergeleken.

Deze twee opleidingen heb ik vergeleken:

 • SBO Opleiding Onderwijskundig e-Learning Ontwerper (zie site)
 • Fontys post hbo-opleiding e-Learning (zie site)

Van beide opleidingen ben ik met erg veel plezier hoofddocent en beide opleidingen hebben zo hun eigen specifieke kenmerken. Het voelt allebei als een voorrecht om te mogen doen en de professionals die eraan deelnemen doen dit met groot enthousiasme.

De SBO Opleiding Onderwijskundig e-Learning Ontwerper start weer op 17 september 2013.

De Fontys post hbo-opleiding e-Learning start weer op 15 april 2013. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Aanmelden voor de Fontys opleiding die volgende maand start kunt u hier.

Mocht u nog vragen hebben of willen overleggen of een van deze opleidingen past bij uw ervaring, leerdoelen en wensen dan kunt u met mij contact opnemen (marcel@leerbeleving.nl of 06-39838989).

 

6 Responses to “Vergelijking tussen twee e-Learning opleidingen”

 1. Heidi schreef:

  Heel erg bruikbare informatie, dankjewel voor het delen!

 2. Boy schreef:

  Hartstikke goed dat er nu ook e-learning opleidingen worden aangeboden. Ik zelf geloof dat e-learning de toekomst is.

 3. Meike schreef:

  Hallo,

  Ik zie dat dit al een aantal jaar oud is. Kloppen de verschillen en overeenkomsten nog?

  MVG Meike

  • Marcel de Leeuwe schreef:

   Beste Meike,

   Sorry dat ik nu pas reageer. In juni en juli ben ik uitgeschakeld door een zware longontsteking. Daarna ben ik op vakantie gegaan. De informatie en vergelijking klopt nog heel aardig. De duur en opdrachten zijn redelijk hetzelfde. Wat wel verandert over de jaren heen is de precieze invulling van beide opleidingen.

   Zo is bijvoorbeeld bij de Fontys post hbo-opleiding een avond over e-books vervangen en is er een avond over ontwerpen van interventies extra bijgekomen. Bij de SBO Opleiding Onderwijskundig e-Learning Ontwerper is er extra aandacht voor performance support. Bij beide opleidingen is er nu ook meer aandacht voor het agile ontwerpen en ontwikkelen van e-Learning ervaringen (Scrum etc.).

   Wat in beide opleidingen ook is veranderd is een aantal gastdocenten. Op de sites kun je de huidige docenten terugvinden die hun praktijkervaringen delen.

   Mocht je nog specifieke vragen hebben dan hoor ik het graag! En even hierover bellen kan natuurlijk ook, dat is soms gemakkelijker.

   Hartelijke groeten,

   Marcel de Leeuwe

Leave a Reply

preload preload preload