okt 24

DIY Learning bij Learning 2012

Hans de Zwart (Senior Innovation Adviser for Global HR Technologies, bekijk ook vooral zijn blog en ik verzorgden een sessie van 1,5 uur over DIY Learning. Het is een domein en een onderwerp waar je veel mee losmaakt. Dat bleek toen we na een introductie en een pecha kucha (zie de slides hier) de deelnemers een DIY Learning Manifesto lieten maken.

Waarom is DIY Learning van belang?

Hans en ik denken dat een aantal ontwikkelingen ervoor zorgt dat de huidige manier van opleiden niet meer voldoet om de de performance van de professional en de organisatie voldoende te verbeteren en actueel te houden.

De 4 belangrijkste redenen waarom DIY Learning van belang is:

 1. Snelheid en complexiteit van de business
  (de wereld verandert zo snel en stelt steeds veranderende eisen. Daarnaast heeft de manager van de professional geen zicht meer op welke manier de professional zich moet ontwikkelen. Dat weet alleen de professional zelf).
 2. Return on investment
  (De huidige manier van opleiden kent een te hoge investering en een te laag rendement. Te invloed op de performance is te klein).
 3. Grote mobiliteit van professionals
  (Professionals hechten zich minder aan de organisatie en switchen sneller.)
 4. Globale connectiviteit met ubiquitous tools
  (Professionals zijn wereldwijd met elkaar verbonden en hebben een scala aan waardevolle tools tot hun beschikking).

Vijf uitgangspunten voor DIY Learning

De vijf uitgangspunten/principes die we zelf hadden ingebracht waren:

 1. Devolve responsibility
 2. Be open
 3. Design experiences
 4. Provide scaffolding
 5. Stimulate reflection

De groep kwam met de volgende lijst die het uiteindelijke manifesto wordt. De website die we voor deze sessie hebben opgezet: www.doityourselflearning.org. Je vindt hier voorbeelden en principes. De komende dagen wordt dit nog uitgebreid.

2 Responses to “DIY Learning, onze sessie @ Learning 2012”

 1. […] 1,5 uur verzorgd over zelfgeorganiseerd leren, of Do It Yourself Learning. Zowel op zijn blog als mijn blog is hierover voldoende te vinden. Onze site voor Learning 2012 vindt u hier. Voor ons gevoel heeft […]

 2. […] te organiseren. Dit betekent niet dat de professional aan het lot wordt overgelaten. Binnen zelfgeorganiseerd leren of DIY-learning zorgen met scaffolding voor ondersteuning en […]

Leave a Reply

preload preload preload