dec 22

Of toch wel? Wilfred Rubens vroeg me om een artikel te schrijven voor het blad Develop. De vraag was of technologie ons devleren verandert of niet. Dat vond ik een prikkelende vraag en 10 pagina’s later had ik daar een aardig beeld bij.

Vorig jaar heb ik een twee-jarig onderzoeksproject afgerond over e-Learning voor meerdere culturen en daar heb ik kennis gemaakt met de theorie van Geert Hofstede en zijn zoon Gert Jan Hofstede. Deze theorie gaat in op verschillende aspecten waarop culturen verschillen. Je kunt een overzichtsdocument (PDF, 345 KB) bekijken wat ik in het kader van dit project heb geschreven.

Wat me vooral bij is gebleven is het ui-model waarbij duidelijk wordt dat oppervlakkig gedrag (op symbool-niveau) snel veranderd kan worden maar de echte kernwaarden veel meer tijd nodig hebben. Daarom denk ik dat de invloed van technologie op leren meestal niet substantieel is. Maar dit hangt af van de vorm (bijvoorbeeld formeel & informeel leren), de doelgroep en nog meer aspecten.

Yvonne Brinkman zorgde voor de illustratie. Dank je Yvonne!

ui

Voor het volledige artikel neem je een abonnement op de Develop of je leest het in PDF vorm (124 KB) “De invloed van technologie in het juiste perspectief”

Het artikel van Wilfred over ontwikkelingen en trends vind je op zijn blog.

4 Responses to “Technologie verandert ons leren niet!”

  1. […] en ontwikkelingen. Zoals altijd een vlot geschreven stuk, zeer lezenswaardig. Ook de bijdrage van Marcel de Leeuwe in dat themanummer is het lezen waard, wanneer hij het heeft over de vraag of de invloed van […]

  2. […] en ontwikkelingen. Zoals altijd een vlot geschreven stuk, zeer lezenswaardig. Ook de bijdrage van Marcel de Leeuwe in dat themanummer is het lezen waard, wanneer hij het heeft over de vraag of de invloed van […]

  3. Patrick Koning schreef:

    Marcel, een interessant artikel met een duidelijk analyse. Leerzaam, thanks!

Leave a Reply

preload preload preload