aug 24

Nu.nl plaatste vandaag een bericht over het eilandstaatje Niue. Daar krijgen alle kinderen een laptop. Het is overigens zo klein dat Google maps er weinig van kan laten zien. Op het eiland in Polynesiƫ wonen circa 1500 mensen, waarvan 500 kinderen.

Dell laptops?
Jammer overigens dat de beeld-editor van Nu.nl ervoor heeft gekozen om Dell computers af te beelden. Het gaat hier namelijk om de OLPC, beter bekend als de 100$ laptop. En dus niet over de logge Windows-machines.

Wat is die OLPC?
Vorige week heb ik nog de groene kinderlaptop in handen gehad bij Noordhoff. Het is een kleine, mooie robuuste laptop die een unieke interface heeft waarin samenwerkend leren kinderlijk eenvoudig wordt. De laptop staat vol met goede educatieve software en is specifiek ontwikkeld voor kinderen in ontwikkelingslanden.

De organisatie erachter rammelt nogal aan alle kanten en door de starre houding lopen ze nogal wat gevaar. Zo weigerde de organisatie Chili een order omdat de aantallen te laag waren (voor 900 kinderen).

Voor een aardige impressie kunt u onderstaande video bekijken van David Pogue van de New York Times.

Is de OLPC relevant?
In ontwikkelingslanden is het een prachtig product die kinderen echt verder kan helpen. In Nederland is het ook een mooie oplossing omdat je met een beperkt budget een goede multimediale netwerkcomputer in de klas kunt halen. Maar in Nederland is de OLPC niet te koop en daarnaast treden er concurrenten toe op de onderwijsmarkt zoals de Asus eee-PC.

Volgens mij zou dit soort volwaardige kleine laptops wel eens een aanjager kunnen zijn voor meer gebruik van ICT in scholen.

Ziet u kansen in deze kleine handzame laptops? Gaan we ook in Nederland voor een laptop voor alle kinderen en zo ja, wat levert dit het onderwijs op?


David Pogue van de New York Times over de OLPC.

2 Responses to “Laptop voor elk kind?”

 1. JoG schreef:

  Zie OpenWijs.nl. Houdt het in de gaten daar zou ik zeggen. Ik verwacht namelijk dat op vrij korte termijn Nederlandse (twinning-)projecten met de XO gaan starten. Neem eventueel contact op met Frits Hoff (zie bestuur).

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Joost,

  Heel interessant, de site kende ik nog niet! Dank je voor de tip. Ik vond overigens geen direct e-mail adres van Frits Hoff maar heb een formulier ingevuld met de link naar deze post.

  Lijkt me mooi om aan mee te werken, ook wellicht vanuit Noordhoff Uitgevers.

  Hartelijke groeten,

  Marcel

Leave a Reply

preload preload preload