apr 02

Een training beginnen met de melding dat je op 7 juni jarig bent is op zijn minst opmerkelijk. Een collega onderwijskundige, heeft uitgelegd waarom hij dit doet.

Overigens doet hij dit niet bij elke training maar wel als het gaat om een training over didactiek of het ontwerpen van leerbelevingen. Hij vertelt niet alleen dat hij op 7 juni jarig is maar dat hij het hele jaar al ideeën verzamelt zodat hij een goed antwoord weet te geven als mensen vragen wat hij wil hebben voor zijn verjaardag. Als hij gedurende het jaar bijvoorbeeld een goed boek tegenkomt of een CD van een Russisch koor dan schrijft hij dat op in zijn agenda op 7 juni. Tegen de tijd dat hij het nodig heeft put hij uit zijn verzameling.

Bij lesgeven of het ontwikkelen van lesmateriaal en leerbelevingen is het niet veel anders; als je pas op het laatste moment dingen gaat bedenken dan is het moeilijk om alle ingrediënten boven tafel te krijgen. Als je gedurende een lange fase alle didactische ideeën en inspirerende zaken ergens bewaart, dan is dit een hele waardevolle verzameling. Dit blijft hangen bij de cursisten mijn collega.

Ik zelf gebruik deze methodiek ook en verzamel bijvoorbeeld afbeeldingen die ik tegenkom op allerlei plekken (tijdschriften, kaarten, etc.) om deze later te gebruiken. Hetzelfde geldt voor inspirerende websites, gebruiksaanwijzingen of leermateriaal.

Bent u ook zo’n didactische scharrelaar, zo’n verzamelaar? Wat en hoe verzamelt u?

5 Responses to ““Hallo cursisten, ik ben jarig…””

 1. Willem schreef:

  Tja, zo ben ik dus ooit met mijn weblog begonnen, om de dingen die ik tegenkwam op internet niet te vergeten schreef ik er maar een verhaaltje over…

 2. Willem schreef:

  Er staat een http// teveel in je link naar inspirerende websites…

 3. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Willem,

  Je hebt gelijk, ook ik gebruik mijn blogs als een soort archief. Handig he?!

  Dank je overigens voor de tip van de foute url!

  Hartelijke groeten, Marcel

 4. Jeroen van Beijnen schreef:

  Ik stond er om bekend om alle gebeurtenissen die mensen mee maakte opschreef op 5 december. Zodat ik bij het maken van surprises altijd een leuk idee had.
  Tegenwoordig ben ik hier wat minder actief mee bezig. Maar dat maakt de Sinterklaassurprises wel een stuk lastiger om te bedenken. Misschien dat ik er toch weer eens mee moet beginnen.

  Ik denk overigens dat er wel wat in zit in het opschrijven van ideeën. Het enigste probleem is dat je er na het opschrijven ook daadwerkelijk iets mee moet doen.

  Dit is vaak een probleem. Zelf houdt ik al mijn bookmarks bij in del.icio.us, maar doe hier in de meeste gevallen niets meer mee. Het is zelfs zo erg dat ik wel eens pagina’s wil toevoegen die er al in blijken te staan 🙁
  Waarschijnlijk komt dit overigens ook omdat een hoop dingen die ik interessant vind, niet regelmatig binnen mijn dagelijkse werkzaamheden nodig heb.

  Overigens wordt deze strategie natuurlijk ook veelal onbewust toegepast. Binnen verschillende online diensten zoals Youtube, Slideshare e.d. kun je ook e favoriete filmpjes, presentaties e.d. aangeven. Dit zou je ook kunnen zien als het digitaal verzamelen van content.

 5. Marcel de Leeuwe schreef:

  Ha Jeroen,

  Wat een idee om dit ook voor 5 december te doen. Dus daar komen die geweldige gedichten en cadeaus vandaan. De kwaliteit van mijn gedichten is altijd zo magertjes.

  Het probleem bij del.icio.us herken ik wel, ook ik heb er regelmatig dubbele entries instaan. Ik gebruik overigens in Google Reader ook het ‘starring-principe’ om de pareltjes terug te kunnen vinden. Allerlei scrapbook apps zijn aan mij niet besteed, dit vind ik te omslachting. Ook Trailfire heb ik geïnstalleerd maar zelden gebruikt.

  Je hebt gelijk van de favorites-systemen. Bij YouTube gebruik ik het zeer intensief om de mooie dingen terug te kunnen vinden.

  Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload