dec 29

Beste bezoeker,

Na lange tijd een Engelstalige blog te hebben gehad (www.powerlearning.blogspot.com) lijkt het me een uitdaging om ook een Nederlandstalige blog te starten. Het bloggen over nieuwe zaken die gerelateerd zijn aan leren in het algemeen en e-Learning in het bijzonder bevalt me erg goed. Het stimuleert om nieuws bij te houden, te reflecteren op dingen die ik meemaak en lees en het brengt je in contact met anderen.

Een van de dingen die ik afgelopen jaar heb geleerd is het belang van de ‘Beleving van het leren’. Zeker e-Learning wordt te vaak als een publicatievorm gezien waarbij een grote hoeveelheid informatie digitaal wordt aangeboden. De beruchte ‘pageturner’ is daar het resultaat van.

Vaak is het goed om ook naar andere vakgebieden te kijken en daarvan te leren. Binnen het onderwijs is ‘storytelling’ een bekende en krachtige manier om kennis van een context te voorzien en op deze manier te verankeren bij de lerenden. Een specifieke variant hiervan is de Pecha Kucha, dit is een fenomeen dat afkomstig is uit de reclamewereld waarbij een idee, concept etc. op een snelle manier wordt gepresenteerd. In een visuele presentatie wordt in 20 dia’s het concept uitgelegd waarbij per dia maar 20 seconden gepraat mag worden. Het is razend moeilijk om een Pecha Kucha te maken omdat je een boodschap zo kort en krachtig moet opstellen. Maar less is more!

Bij deze een Pecha Kucha waarop ik laat zien wat ik in 2007 heb geleerd over leren. Dit was n.a.v. een oproep op een blog van de ASTD.

3 Responses to “Nieuwe blog over leren!”

 1. Willem schreef:

  M’n complimenten!
  Wat een goed idee om slideshare te gebruiken voor een pechakucha!
  Ergens heb je 18 seconden erbij gesmokkeld, maar dat moet kunnen:-)

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Willem,

  Dank je voor je positieve reactie. SlideShare vind ik wel heel aardig hiervoor, het online toevoegen van de audio gaat niet slecht, al blijft het wat onhandig dat je het audio-fragment niet kunt uploaden maar alleen kan linken.

  En die 18 seconden…sorry….bij de volgende Pecha Kucha zal ik de 18 seconden in mindering brengen 😉

 3. Groupdeal schreef:

  Ook mijn complimenten, goed initiatief hoor!

Leave a Reply

preload preload preload