feb 25

VR en AR zijn ontwikkelingen die de hype al een beetje voorbij zijn. Steeds beter zijn we in staat om deze technieken op een waardevolle manier in te zetten om ‘immersive’ leerervaringen te creëren. In deze blogpost geef ik informatie over hoe te starten met deze technologie. De nadruk deze keer niet op de onderwijskundige mogelijkheden. Alhoewel, laten we daar even mee starten.

Wat kunnen we met VR en AR?

Je ontkomt niet meer aan de mogelijkheden en inzet van Virtual en Augmented reality. Vaak worden deze ontwikkelingen in één adem genoemd maar het zijn echt andere methodes en technieken die een hele andere ervaring opleveren. Nu even de focus op VR. Dat is toch voor ontwerpers en ontwikkelaars wat toegankelijker om mee te starten.

Virtual Reality is een technologie waarbij je de werkelijkheid vervangt. Dit doe je door een VR-bril op te zetten zoals de Oculus Go of een eenvoudige kartonnen bril waar je je smartphone inschuift. Wikipedia zegt:

Virtuele werkelijkheid of schijnwerkelijkheid (Engels: virtual reality, afgekort: VR) simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring. De meeste VR-omgevingen zijn visueel en auditief, via speciale stereoscopische brillen en geluid.

Het effect van een VR-ervaring is vaak anders, het voelt veel meer alsof je deel uitmaakt van de omgeving. Een prachtig voorbeeld vind ik nog steeds de VR film van Terre des Hommes waarbij je in de huid kruipt van een kindslaaf. De film kun je bekijken met een cardboard set en er is een app.

Een ander voorbeeld is de VR-ervaring van het Anne Frank Huis. Deze ervaring stelt mensen in staat om het achterhuis te bezoeken als ze fysiek dit niet kunnen.

Nog laagdrempeliger is de 360 graden fotorondleiding in het Anne Frank Huis die je kunt volgen m.b.v. Google Arts & Culture.

360 graden foto’s en video’s

Het voorbeeld van het Anne Frank Huis laat zien dat je met 360 graden foto’s een mooie rondleiding kunt maken. Zo’n foto kun je het eenvoudigst maken met een 360 graden camera. Er zijn twee categorieën:

  1. Camera met 2 fish-eye lenzen. Je maakt dan twee foto’s die softwarematig aan elkaar wordt gemaakt. Hierdoor kun je om je heen kijken en naar boven en onder.
  2. Camera met veel lenzen. Hierbij maak je veel meer foto’s. Ook deze worden softwarematig aan elkaar gemaakt. Door de vele foto’s kun je diepte creëren.

Verschil is dat je bij de tweede categorie ook een 3D-effect kunt krijgen. Dit wordt ook “stereoscopic” genoemd. Met bijna alle camera’s kun je zowel 360 graden foto’s als video’s maken. Camera’s zijn steeds betaalbaarder (Ricoh Theta is vanaf 300 euro verkrijgbaar) en ook eenvoudiger in gebruik.

In de MOOC op Coursera van Google: “VR and 360 Video Production“ wordt een goed overzicht gegeven van de mogelijkheden die je hebt, afgezet tegen minder of meer ‘immersive’ (ondergedompeld in de ervaring):

Het eerder genoemde stereoscopic effect waarbij je diepte ziet komt vanaf ‘6 DOF HEAD TRACKING’ aan de orde.

Kiezen van een camera

Het kiezen van de juiste camera is best lastig. De resolutie is belangrijk maar er zijn nog veel meer zaken waar je op kunt letten. Van gebruiksgemak tot batterijduur tot uitbreidbaar geheugen. Zelf heb ik erg veel gehad aan deze video van Ben Claremont waar een heldere vergelijking wordt gemaakt tussen (betaalbare) camera’s.

Mijn keuze is gevallen op de QooCam 8K camera. Dit is een camera die net op de markt is en die veel potentie heeft. Goede kwaliteit in hoge resolutie van zowel foto’s als video en een los geheugenkaartje (plus ingebouwde SSD). De camera komt ook in de video van Ben aan bod. En is gewoon in Nederlandse webwinkels te koop.

360 graden software

Van een voormalig deelnemer van de Avans Plus postbachelor opleiding Theo Brands kregen we een paar weken geleden een workshop over 360 graden foto’s en video’s. Theo maakt zelf de meest waanzinnige dingen bij defensie en we maakten bij de workshop met de camera opnames. De groep waar ik in zat heb ik rondleiding gemaakt in het pand. We hebben een 360 graden foto gemaakt in elke ruimte en vervolgens heb ik ze met H5P Virtual Tour (360) functionaliteit een klikbare rondleiding gemaakt. Met deze gratis tool kun je ook nog vragen en informatie plaatsen in je 360 graden foto.

Er zijn natuurlijk ook vele andere tools waarmee je interactieve content kunt toepassen op zowel 360 foto’s als video’s. Een prijzig pakket is van Trivantis (die ook Lectora leveren): CenarioVR. Ook in Nederland zijn er bedrijven die je kunnen helpen bij het maken van deze content.

Leren over 360 graden video

Als je meer wil leren over 360 graden video dan kan ik je van harte de MOOC aanraden op Coursera van Google: “VR and 360 Video Production“. Ik vond het belangrijk genoeg om hier een certificaat voor te halen. In deze MOOC leer je niet alleen over de technische aspecten maar ook over Storytelling. Het vraagt namelijk echt iets anders van je als ontwerper en filmer.

Andere bronnen die ik je kan aanbevelen:

Leave a Reply

preload preload preload