mei 14

Een tijd geleden heb ik bij de Belastingdienst een workshop over Wiki’s en leren verzorgd. Ook ben ik bij DJI actief. Van beide kanten werd ik gewezen op het initiatief Ambtenaar 2.0.

Ambtenaar 2.0 initiatief
Het initiatief bestaat uit nogal wat verschillende bouwstenen. Maar wat behelst het initiatief? Op de website omschrijft men het als:

In één zin:
1. Ambtenaar 2.0 is een netwerk van mensen, zowel ambtenaren als burgers,
2. die de gevolgen van web 2.0 voor de overheid willen onderzoeken en onder de aandacht brengen,
3. daarover het gesprek aangaan om ideeën, kennis en praktijkervaringen uit te wisselen
4. en bijdragen aan opleiding, ondersteuning en praktische tips om als een ambtenaar 2.0 te kunnen werken.

Het biedt een scala aan inhoudsvormen, interactievormen en inzichten. Heel goed dat de overheid erkent dat er iets aan het veranderen is. De website Ambtenaar 2.0 is goed doordacht opgezet en kent nu al een rijke inhoud.

Boek Ambtenaar 2.0
De initiatiefnemers hebben niet alleen op een digitale manier het thema aangepakt. Voor mensen die juist nog weinig kennis of affiniteit hebben met ICT is de informatie ook toegankelijk gemaakt in de vorm van een mooi verzorgd, multi-color boek. Ja een papieren boek. Zelf vind ik het erg prettig om een boek te lezen dus ook aan mij was het goed besteed.

Het boek, geschreven door Davied van Berlo, is online te lezen en te bestellen op de speciale wikisite. Het is onder Creative Commons licentie uitgebracht.

Inhoud van het boek
Niet alleen de uitleg van de technische mogelijkheden en de veranderende manier van communiceren en produceren komen aan bod maar vooral ook de link naar de werkplek en werkcultuur van ‘de ambtenaar’ wordt besproken. Dit maakt het boek interessant en waardevol. Overigens ook voor alle niet-ambtenaren. De thema’s die aan bod komen zijn universeler:

 • Wat betekent web 2.0 voor de overheid?
  In dit hoofdstuk wordt bekeken op welke manier web 2.0 de overheid raakt. De interne organisatie komt aan bod maar ook zaken zoals de gebruikte middelen en instrumenten.
 • De relatie tussen burger en overheid
  Massasamenwerking, communities en Open overheid worden besproken. De principes worden toegelicht met voorbeelden, uit binnen- en buitenland.
 • Interne werkwijze van de overheid
  Hier wordt vooral gekeken op welke manier je binnen je eigen organisatie de processen kunt inrichten. Ook hier weer een mengvorm van theorie, ervaringen en praktische tips.
 • De manier van werken van de ambtenaar
  Hier komt de balans naar voren. De vraag is vooral de vraag wat je nu mag en kan. Aspecten als service codes en informatiebeveiliging komen aan bod.

Conclusie
Dit initiatief is goed doordacht en goed uitgevoerd. Goed dat een trend zo accuraat wordt geanalyseerd en dat de dialoog wordt aangegaan. Het feit dat er al ruim 1000 mensen lid zijn van de community is hoopgevend.

De inhoud van de informatie is goed en volledig zonder droog te worden. Het boek is toegankelijk geschreven en hoewel theoretische onderbouwingen gegeven worden is het vooral een praktisch boek. Er staan vele tips in, ervaringen en suggesties om zelf te ervaren waar het over gaat. Zelfs als e-Learning en web 2.0 liefhebber ben ik nog wat nieuwe zaken tegengekomen.

De mogelijke problemen worden ook besproken en dit zal voor vele ambtenaren (en mensen die werken in grote organisaties) voor herkenning zorgen. Zo ben je vaak gebonden aan stringente eisen en beperkingen op het gebied van ICT maar ook op het gebied van interne en externe communicatie. Dit levert een spanningsveld op met de wereld buiten je organisatie. Davied van Berlo weet hier uitstekende antwoorden op te geven. Daarvoor alleen al is het de moeite waard om de community te bezoeken en het boek te lezen!

ambtenaar20

7 Responses to “Ambtenaar 2.0 > super!”

 1. Hi Marcel,

  Ik ken het initiatief ook en het boek. Afgelopen week van dichtbij meegemaakt hoe men te werk gaat. Duidelijk is wel dat er nog een lange weg te gaan is.

  Ik ben ontzettend benieuwd hoe jij Ambtenaar2.0 binnen het onderwijs ziet. Wat moet er volgens jou gebeuren bij bv. Min. OCW en alle ambtenaren binnen onderwijs?

  Mvg

  Marcel

 2. kobus schreef:

  Oh.. maar wacht eens. Ben ik niet ook een ambtenaar.. laat ik ’t boek maar eens gauw bestellen dan.

  Bedankt voor de tip..

 3. kobus schreef:

  Zeg.. denk je dat het mogelijk is om voor mijn hele team een boek te bestellen. Dat wordt wel veel. Weet jij daar iets van.

 4. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Marcel,

  Je hebt gelijk als er nog een lange weg te gaan is. Dit geldt overigens ook net zozeer voor het bedrijfsleven. Als je ziet hoe weinig aandacht er daar wordt besteed aan bijvoorbeeld informeel leren dan is er nog veel te winnen. Ideeën reizen in een andere tijdsdimensie lijkt het wel 😉

  Ook binnen het onderwijs is nog veel te doen. Volgens mij is de erkenning dat we op een andere manier aan onze kennis komen en kennis delen en de relaties die we daarbij aangaan, nog voor een groot deel afwezig. Een manier om mensen achter ideeën als Ambtenaar 2.0 te laten staan is om ze te laten ervaren wat het voor henzelf en voor hun omgeving kan betekenen.

  Ik vind initiatieven zoals http://www.23onderwijsdingen.nl/ wel mooi. Die zou je binnen ministerie OCW en binnen scholen kunnen uitvoeren. En dan misschien geen 23 maar enkel 5 dingen. Die dingen die volgens jou de grootste didactische/onderwijskundige relevantie hebben. Als mensen er zelf van proeven (met als het kan de leerlingen) dan verspreidt het zich wel. Misschien moeten we dus didactische activiteiten beschikbaar stellen, op een laagdrempelige manier, die leerkrachten en docenten met hun leerlingen kunnen doen.

  Hartelijke groeten, Marcel

 5. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Kobus,

  Ja, jij ook ja 😉 Geen idee overigens of je grotere aantallen kunt bestellen, je kunt dat vast wel aan de initiatiefnemers vragen.

  Ik ben benieuwd wat je van het boekje vindt!

  Hartelijke groeten, Marcel

 6. Angela van Son schreef:

  Ik heb het boekje nog niet uit, maar vind het nuttig en inspirerend. Hoewel ik al aardig wat 2.0 dingen weet en benut, brengt het boekje me nieuwe kennis en inspiratie.

  Ik ben heel benieuwd wat dit initiatief nog meer gaat opleveren. Het delen van kennis en creëren van nieuwe verbanden lijkt alvast geslaagd.

 7. Marcel de Leeuwe schreef:

  Hoi Angela,

  Leuk dat je al in het boekje begonnen bent! Goed om te horen dat het jou ook wat nieuwe inzichten heeft gebracht.

  Enne, als je nog wat zaken over dit Ambtenaar 2.0 initiatief kwijt wil dan zie ik graag een post op je (leuke en diverse) blog!

  Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload